Sportas gyvai

Garsiausia Lietuvos kalnų dviratininkė Katažina Sosna: „Dabar akcentuoju vaikų ugdymą“

Ateinantį sekmadienį, birželio 16-ąją, Druskininkuose prasidės MTB dviračių maratonų taurės 2024 metų sezonas: į šį kurortą varžybos sugrįžta po penkerių metų pertraukos.
Katažina Sosna
Katažina Sosna / Živilės Kavaliauskienės nuotr.

Antrasis etapas rugpjūtį vyks Ignalinoje, o sezono nugalėtojai paaiškės rugsėjį Vilniuje. Praėjusiais metais čempionais tapo Viltė Kriaučiūnaitė bei Artūras Kazakevičius, rašoma pranešime spaudai.

Garsiausia Lietuvos MTB dviračių sporto atstovė Katažina Sosna į etapą Druskininkuose atvyks ne kaip dalyvė, o kaip trenerė: į varžybas ji atlydės 10 savo auklėtinių, startuosiančių įvairiose amžiaus grupėse. Praėjusiais metais dviratininkė baigė profesionalės karjerą būdama Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) kalnų dviračių (MTB) kroso maratono (XCM) reitingo lydere.

„Baigiau karjerą, bet dviratis yra ir bus mano vedlys, nes tai padeda mano sveikatai, padeda palaikyti formą ir nepamiršti tų įgūdžių. Buvo įdėta labai daug darbo, kad valdyčiau kalnų dviratį. Kaip žinote, užsienyje trasos yra ganėtinai sudėtingos, tad visada reikėjo būti pasiruošusiai bet kokiam ruožui. Kai įgūdžių nelavini, jie prapuola. Kiekvieną kartą užlipusi ant dviračio bandau po Vilnių išraizgyti traselę“, – sakė K.Sosna.

Živilės Kavaliauskienės nuotr./Katažina Sosna
Živilės Kavaliauskienės nuotr./Katažina Sosna

Kelią į kalnų dviračių Olimpą pasaulio reitingo viršūnę pasiekusi dviratininkė pradėjo būtent MTB dviračių maratonų taurės varžybose. Paraginta trenerio Gedimino Kastanausko, 15 metų Italijoje praleidusi sportininkė varžydavosi tiek MTB, tiek treko, tiek plento lenktynėse.

„Kai duodavau interviu Italijoje, kiekvieną kartą MTB taurę pateikdavau kaip pavyzdį, nes jei nebūčiau važiavusi MTB dviračių maratonų taurėje, manau, kad nebūčiau perėjusi į kalnų dviračius. Treneris Gediminas Kastanauskas mus veždavo į visas disciplinas, vieną savaitgalį galėjo būti MTB taurė, o kitą – plento varžybos, po to trekas. MTB taurė paliko gerus įspūdžius, nes važiuodavau su vyrais, kurie sakydavo, iš kur pas mane tiek jėgų ir dar užvedu grupelę“, – juokėsi K.Sosna.

Nors MTB dviračių maratonų taurės varžybos Druskininkuose nevyko jau penkerius metus, per savo karjerą sportininkei yra tekę išbandyti ir šio miesto trasą.

„Druskininkuose vyko Lietuvos čempionatas, kurį prisimenu lyg šiandien dieną: nuo starto važiavau lyg nebūtų rytojaus. Stengiausi važiuoti labai greitai, bet kiti sportininkai pasakė, kad mano varžovė priekyje. Vijausi, vijausi, kol pasivijau, – prisiminė K.Sosna. – Įspūdis iš tų varžybų buvo labai geras: daug metų praleidau Italijoje ir grįždavau tik į Lietuvos čempionatus, todėl juose man būdavo labai smagu. Druskininkai man asocijuojasi su gamta, švara ir džiaugiuosi, kad MTB dviračių maratonų taurė prasideda čia.“

Praėjusį savaitgalį dviratininkė laimėjo Šiaurės šalių „gravel“ (žvyrkelio lenktynių – aut. past.) lenktynes. Tiesa, sugrįžimo į kalnų dviračių trasą ji bent kol kas neplanuoja.

„Savo MTB karjerą palikau, po praėjusių metų varžybų dar nevažiavau, nors siūlė. Nėra daug laiko treniruotėms, nes pasikeitė prioritetai – kartais tenka išvažiuoti su vaikais, kad juos pamokyti kažkokių įgūdžių, gudrybių. Labiau akcentuoju jų ugdymą, o savo ką jau įdėjau, tą įdėjau“, – šyptelėjo K.Sosna.

Išbandyti MTB dviračių maratonų taurės varžybų trasą Druskininkuose kviečiami įvairaus amžiaus sporto entuziastai: praėjusiais metais vyriausiam dalyviui buvo 84-eri, jauniausiam – vos treji. Pernai per tris etapus įvairaus ilgio trasas įveikė daugiau nei 2000 dviratininkų.

Registruojantiems į visus tris etapus organizatoriai taiko lengvatinį dalyvio mokestį. Daugiau informacijos – mtb.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius