Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 05 10

Georgijaus juostas segėjusi rusų šeima išmesta iš pasaulio čempionato tribūnų

Tarptautinė dziudo federacija (IJF) išmetė iš tribūnų grupelę žiūrovų, kurie segėjo Georgijaus juosteles ir nesutiko jų paslėpti.
Rusų šeimynėlė pasaulio čempionate
Rusų šeimynėlė pasaulio čempionate / „Twitter“ nuotr.
Temos: 1 Dziudo

Trys žmonės buvo pastebėti tribūnose Dohoje, ryšintys Georgijaus juostą – vieną iš brutalaus Rusijos karo Ukrainoje simbolių.

„Insidethegames“ skelbia, kad IJF atstovai tiesiog išprašė asmenis iš turnyro.

„Tai buvo sirgaliai, jų buvo paprašyta pašalinti ženklus, tačiau jie nenorėjo, – cituojamas IJF atstovas. – Tad juos teko išvesti iš arenos. Jiems nebus leidžiama patekti atgal.“

Dziudo tarptautinė federacija leido Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti pasaulio čempionate kaip neutraliems atletams. Tai lėmė Ukrainos rinktinės turnyro boikotą.

Ukrainiečiai buvo pasipiktinę vaizdu tribūnose.

„Sportas ne politika“ – taip jums pasakys Rusijos pasamdyta šeima, kuri serga už „neutralius“ sportininkus, pasipuošę Georgijaus juostomis ant krūtinės“, – rašė Ukrainos olimpinis imtynių čempionas ir parlamento narys Žanas Beleniukas.

Ukrainos rogučių sporto atstovas Vladyslavas Heraskevyčius dalinosi nuotrauka ir rašė: „Tarptautinė dziudo federacija sugrąžino Rusijos teroristų armijos atstovus į pasaulio čempionatą.“

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Georgijaus juosta yra uždrausta Lietuvoje.

Už šio simbolio demonstravimą gresia 300–700 eurų bauda, o juridiniams asmenims ji siekia iki 1,2 tūkst. eurų. Pakartotinai nusižengus skiriama 500–900 eurų bauda fiziniams asmenims arba 800–1,5 tūkst. eurų bauda juridiniams asmenims.

Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, tačiau į valdžią atėjus bolševikams tapo nebepageidaujamas. Juostelės vėl prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius – tuomet leista pasižymėjusiems kareiviams nešioti Georgijaus ordinus.

123RF.com nuotr./Georgijaus juosta
123RF.com nuotr./Georgijaus juosta

Sovietmečiu šis simbolis vėl nustumtas į periferiją, o 2005-aisiais minint 60-ąsias Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, jis imtas naudoti Rusijos valstybės mastu. Lietuvoje šis simbolis dažniausiai naudojamas gegužės 9-ąją minint pergalę prieš fašistinę Vokietiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius