Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 12

Gimnastikos kongrese – atjauta Rusijos sportininkams ir rūpestis dėl jų saugumo

Tarptautinės gimnastikos federacijos (FIG) prezidentas, japonų verslininkas Morinari Watanabe pradėdamas 84-ąjį FIG kongresą Stambule demonstravo atjautą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, nepaisant to, kad šie nepageidaujami tarptautinėse varžybose.
Tarptautinės gimnastikos federacijos (FIG) prezidentas Morinari Watanabe
Tarptautinės gimnastikos federacijos (FIG) prezidentas Morinari Watanabe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Septynios Europos valstybės – Estija, Italija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija ir Ukraina – boikotavo kongresą, mat jame buvo leista dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos oficialiems asmenims.

Sakydamas kalbą M.Watanabe teisinosi, kad uždrausti minėtų šalių veikėjams atvykti į kongresą neleidžia „FIG įstatai ir Olimpinės chartijos nuostos“.

M.Watanabe sakė, kad gerbia nedalyvaujančių šalių nuomonę, o savo poziciją dangstė neva „olimpinių vertybių laikymusi“.

Kalbėdamas apie IOC sprendimą, priimtą gegužės 20 d. sesijoje, uždrausti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose, kas paskatino daugelį tarptautinių federacijų įgyvendinti šią nuostatą, M.Watanabe delegatams sakė:

„Taip, Rusija sulaužė olimpines paliaubas. IOC negalėjo toleruoti tokio pažeidimo. Tačiau šį karą pradėjo ne Rusijos žmonės, ne Rusijos sportininkai, ne Rusijos olimpinis komitetas ir ne Rusijos olimpinio komiteto nariai.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkai buvo pašalinti iš dalyvavimo tarptautinėse varžybose, bet tai nėra sankcija. Taip siekiama apsaugoti sportininkus ir pačias varžybas.

Po invazijos į Ukrainą daugelyje šalių sustiprėjo antirusiškos ir antibaltarusiškos nuotaikos, todėl tapo neįmanoma užtikrinti sportininkų ir oficialių asmenų saugumo“.

M.Watanabe tai pakartojo kelis kartus: draudimas varžybose dalyvauti varžybose neva nėra bausmė, o siekis apsaugoti rusų ir baltarusių sportininkus. Taip pat priminė, kad ir pats IOC nusprendė neišbraukti Rusijos ir Baltarusijos oficialių asmenų iš savo renginių.

„Mūsų veiksmai atitinka IOC gaires ir rekomendacijas. Kaip tarptautinė organizacija, turime pareigą išklausyti jų [Rusijos ir Baltarusijos delegatų] nuomonę.

Jei nutrauksime saitus, negalėsime prisidėti prie taikos. Noriu paprašyti jūsų suprasti ir gerbti FIG poziciją. FIG yra tarptautinė sporto organizacija, ji turi būti neutrali ir prisidėti prie taikos per olimpizmą“.

M.Watanabe sakė bijąs, kad po karo Rusijos ir Baltarusijos sportininkai susilauks neva nepelnytos neapykantos bangos.

„IOC ir FIG šimtu procentų pasisako prieš karą ir niekada neįsileis nė vieno, kuris remia karą. Tačiau, manau, bausti reikia kiekvieną asmeniškai. Už karo nusikaltimus taip pat baudžiama individualiai. Nereikalingos bausmės sukelia naują neapykantą“.

„Noriu išvengti dar didesnės neapykantos, kuri gali kilti po karo. Manau, kad turėtume išvengti neapykantos, kuri ateityje nusėstų gimnastikos šeimoje.

Kartoju, FIG neleidžia sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos dalyvauti FIG renginiuose, bet tai ne bausmė, o siekis užtikrinti sportininkų ir varžybų saugumą“.

Tiesa, pasak jo, FIG turėtų stebėti, ar sportininkai ir oficialūs asmenys daro pareiškimus ar veiksmus, kuriais remia karą Ukrainoje, ir griežtai bausti tuos, kurie tai daro.

Kasmetinis FIG suvažiavimas turėjo vykti Norvegijoje, bet buvo perkeltas į Turkiją, nes norvegai atsisakė priimti delegatus iš Rusijos ir Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas