Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 08

Iš Europos pabėgę Rusijos šachmatininkai vėliavą galės naudoti su viena sąlyga

Iš Europos į Aziją perbėgę Rusijos šachmatininkai tarptautinėse varžybose nuo šiol galės naudoti ir savo šalies vėliavą bei himną. Tiesa, su viena sąlyga.
Rusijos vėliava šachmatų varžybose
Rusijos vėliava šachmatų varžybose / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šachmatai

Kruviną karą Ukrainoje tęsianti Rusija į Azijos šachmatų federaciją buvo priimta praėjusį mėnesį. Už šalį agresorę balsavo 29 delegatai. Vienas buvo prieš, o šeši susilaikė.

Persikėlę į Aziją rusai džiaugiasi, kad varžybose vėl galės naudoti savo šalies vėliavą ir himną.

„Jeigu turnyrą rengia FIDE (Tarptautinė šachmatų federacija, – past.), tuomet vėliavos ir himno neturėsime. Tačiau Azijos šachmatų federacijos varžybose tokio draudimo nėra. Tad jeigu tai nebus atrankos varžybos į pasaulio čempionatą, galėsime pasirodyti su savo vėliava ir himnu“, – džiaugėsi Rusijos šachmatų federacijos direktorius Aleksandras Tkačiovas, kurį cituoja valstybės valdoma naujienų agentūra TASS.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arkadijus Dvorkovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arkadijus Dvorkovičius

Įdomu, kad Tarptautinei šachmatų federacijai (FIDE) vadovauja rusas Arkadijus Dvorkovičius, praeityje aukštas pareigas užėmęs politikas – buvęs Rusijos premjero pavaduotojas, tačiau pastaroji rusų vėliavos bei himno neįsileidžia.

„FIDE nenori ignoruoti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijų“, – paaiškino A.Tkačiovas.

FIDE taip pat pusmečiui buvo suspendavusi Rusijos didmeistrį ir buvusį pretendentą į pasaulio čempiono titulą Sergejų Kariakiną dėl jo viešo palaikymo Vladimirui Putinui bei karui Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kariakinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kariakinas

Oficialiai Rusijos šachmatininkai į Aziją persikels nuo gegužės 1 dienos. Šiuo metu jie varžosi Europos čempionate Serbijoje. Rusai ir baltarusiai žaidžia su neutralia – FIDE – vėliava.

A.Tkačiovas, kaip rašo TASS, taip pat vyliasi, jog dar šiemet Rusijoje bus surengtas ir bent vienas tarptautinis šachmatų turnyras.

Praėjusių metų vasarį Ukrainą užpuolusi Rusija, su Baltarusijos pagalba, buvo išmesta iš didžiosios daugumos sporto varžybų.

Šachmatai buvo vieni iš nedaugelio sporto šakų, kurie leido ir toliau varžytis Rusijos sportininkams. Tiesa, tik su neutralia – FIDE – vėliava. Komandinėse varžybose rusų dalyvavimas buvo uždraustas.

Apie galimą kraustymąsi iš Europos į Aziją prieš kurį laiką viešai svarstė ir Rusijos futbolo bei plaukimo federacijos, tačiau oficialių žingsnių jos kol kas nežengė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas