Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 27

Iš IOC pasigirdus rusiškai dainai, D.Gudzinevičiūtė ramina: „Eskaluojama dirbtinai“

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovas Thomas Bachas neseniai nustebino daugelį pareikšdamas, jog jam gaila rusų ir baltarusių, kurie negali dalyvauti sporto varžybose, nes esą „kenčia dėl savo valdžios veiksmų“. Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovė Daina Gudzinevičiūtė neslepia, kad toks mąstymas plačiai paplitęs IOC koridoriuose, tačiau patikina, jog rusų grąžinimas į sporto arenas – kol kas niekur nepasistūmėjusi tema.
Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas
Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas / nuotr. 15min ir „Scanpix“

Gruodžio 8-ąją Th.Bachas kalbėjo daug ir plačiai apie Rusijos bei Baltarusijos sportininkus.

„Kelias valandas mes kalbėjome apie sportininkus ir tai, kokią įtaką jiems turi šis karas. Niekada nepavargsiu kartoti, kad sportininkų dalyvavimo varžybose klausimas nėra tas pats, kurį keliame kalbėdami apie sankcijas vyriausybėms.

Olimpinio judėjimo pozicija visada buvo ir bus tokia, kad sportininkai negali būti baudžiami už savo valdžios veiksmus tol, kol patys jiems neišreiškia palaikymo“, – tuomet dėstė Th.Bachas.

Po kelių dienų Rusijos sportininkų sugrąžinimo į arenas klausimui pritarė JAV olimpinio komiteto viena vadovių Susanne Lyons.

„Nors tai palieka ne kokį poskonį burnoje, atrodo, kad lipi ant to paties grėblio, bet toks žingsnis (rusų sugrąžinimas į sportą – aut. past.) yra būtinas mūsų judėjimui. Vis dėlto mes labai palaikome Ukrainos žmones ir Ukrainos atletus“, – sakė S.Lyons.

„Scanpix“ nuotr./Susanne Lyons
„Scanpix“ nuotr./Susanne Lyons

JAV olimpinio komiteto atstovė teigė, kad palaikys Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimą, nes „jie visą gyvenimą dirbo tam, kad varžytųsi“, tačiau reikalaus, jog atletai dalyvautų varžybose po neutralia vėliava.

15min susisiekė su LTOK prezidente D.Gudzinevičiūte, kuri rusų sugrąžinimo klausimą siejo su konkrečiu naujienų portalu „Inside the Games“.

„Galiu pirmiausia pasakyti, kad rusų sugrąžinimas priklauso ne nuo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC), o nuo tarptautinių federacijų. Jos yra suspendavusios sportininkus, tai padariusios IOC rekomendacija. Kol kas kitų rekomendacijų nėra.

Kartais man atrodo, kad tas sugrąžinimo klausimas yra labiau pačių rusų rėkimas. Labai daug kas pasiėmė informaciją iš „Inside the Games“, kuris, beje, skleidžia labai prieštaringą informaciją. Nežinau, kiek tame teisybės, bet girdėjau, kad „Inside the Games“ valdo rusų oligarchas Umaras Kremliovas. To patvirtinti negaliu, tai girdėjau ne iš vieno šaltinio“, – dėstė olimpinė čempionė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Ji atkreipė dėmesį, kad artimiausi IOC renginiai suplanuoti tik 2024-aisiais – tai Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės ir Paryžiaus olimpiada.

„Jei federacijos nepriims kitokių sprendimų, klausimas, kaip sportininkai ten pateks. Jie nepraeis atrankos. Kol kas manau, kad ši tema eskaluojama dirbtinai“, – teigė D.Gudzinevičiūtė.

Vis dėlto LTOK vadovė pripažino, kad IOC vyrauja nuomonė, jog sportininkai neturėtų būti baudžiami už vyriausybių veiksmus.

„Yra IOC pozicija, kad nei olimpiniai komitetai, nei sportininkai nėra atsakingi už vyriausybių veiksmus... Patinka ji mums ar nepatinka, mes – europiečiai – turime kitą nuomonę, kitaip reaguojame, bet ji tokia yra. Kol kas dėl to paties IOC rekomendacijos dauguma federacijų suspendavo sportininkų dalyvavimą. Kai kurios, pavyzdžiui, valdomos rusų, to nepadarė“, – kalbėjo D.Gudzinevičiūtė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas ir Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./IOC prezidentas Thomas Bachas ir Volodymyras Zelenskis

Paklausta, ar IOC koridoriuose pučia rusams vis palankesni vėjai, LTOK prezidentė to nepatvirtino.

„Negaliu pasakyti. Manau, požiūris nelengvėja, ypač žinant, kaip pagrasinta boksui, nes jų pagrindinis rėmėjas yra valstybinė Rusijos kompanija. Jiems pasakyta, kad jei toliau bus tokia politika, Paryžiuje galime bokso išvis neturėti“, – sakė D.Gudzinevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas