Sportuojate? Nepamirškite teisingai maitintis
„Bet kuris aktyvus sportas skatina kūną prakaituoti, o su prakaitu iš organizmo pasišalina ne tik šlakai, bet ir vitaminai bei mineralinės medžiagos. Sportuojantys žmonės netenka daug mineralų, ypač kalio, magnio, natrio, fosforo, taip pat B grupės vitaminų. Tačiau tai nereiškia, kad sportas kenkia, tiesiog taip mūsų organizmas parodo, jog užsiimant aktyvia veikla būtina ir kokybiškai maitintis.
Tikriausiai lengviausias būdas atstatyti vitaminų ir mineralų pusiausvyrą organizme yra vaisių bei daržovių valgymas.
Tikriausiai lengviausias būdas atstatyti vitaminų ir mineralų pusiausvyrą organizme yra vaisių bei daržovių valgymas. Be to, daržovėse ir vaisiuose gausu angliavandenių, kurie suteikia energijos ir padeda greičiau atgauti jėgas po bet kokios sportinės veiklos“ – sako valgymo įpročių koregavimo centro „valgymas.lt“ gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.
Nepakeičiamas mineralas mėgstantiems bėgimą
Ekspertė pasakoja, jog, jei esate vienas iš tų žmonių, kurie mielai pasitinka saulę bėgiodami upės krantine ar kur nors parke, tikriausiai žinote, kad reikėtų stengtis su maistu gauti pakankamą kiekį kalio.
Šis elementas yra tiesiog būtinas nervų bei raumenų veiklai. Be kalio sutriktų skysčių, šarmų bei rūgščių pusiausvyra, nevyktų baltymų ir angliavandenių apykaita. Taip pat šis mineralas reguliuoja kraujospūdį, saugo nuo krešulių susidarymo, inkstų veiklos sutrikimų, reguliuoja širdies ritmą ir kt.
Bloga nuotaika, be priežasties sutrikęs virškinimas, raumenų mėšlungis, odos bėrimai, kraujospūdžio sutrikimai, mieguistumas ir apetito stoka būti simptomai, rodantys, kad jums trūksta kalio.
Tai pat skaitykite: Maistas pagal spalvą – violetinė padės lieknėti
Vaisiuose ir daržovėse gausu kalio
Daugiausia kalio yra džiovintuose vaisiuose (figose, datulėse, razinose, slyvose), bananuose, riešutuose, avokaduose, daigintuose kviečiuose.
Daugiausia kalio yra džiovintuose vaisiuose (figose, datulėse, razinose, slyvose), bananuose, riešutuose, avokaduose, daigintuose kviečiuose. Jo turi ir ankštinės daržovės, pomidorai, brokoliai, morkos, moliūgai, burokėliai, žiediniai kopūstai, špinatai, mangai, kiviai, apelsinai, melionai ir kt.
Šiuose produktuose taip pat yra ir magnio, kuris būtinas sportuojant – apsaugo nuo raumenų mėšlungio, gerina nuotaiką ir širdies veiklą.
Kaip maitintis ruošiantis maratonui
Jei šiemet nusprendėte, kad jau tikrai bėgsite visą maratoną, o galbūt tai bus nebe pirmas kartas, o besiruošdami praleidote begalę valandų treniruotėms, nepamirškite teisingai maitintis ne tik prieš bėgimą, bet ir po jo. Organizmui reikia atstatyti medžiagų balansą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tokiu atveju rekomenduoja per dieną suvalgyti 400–600 g vaisių ir daržovių, kas sudaro vidutiniškai penkias porcijas.
Vaisiai ir daržovės yra ne tik sveikas ir skanus maistingų medžiagų šaltinis, bet ir, kaip sako dietologė, gyvybiškai svarbūs dėl juose esančių vitaminų ir mineralų gausos. Teisinga ir sveika mityba gerina širdies darbą, padeda po treniruočių atsigauti raumenims bei apsaugo organizmą nuo dehidratacijos. Sportuojančiam organizmui ypač svarbu gauti kuo įvairesnių maisto medžiagų, nes jis išeikvoja daugiau energijos ir laiko, kad atsigautų po sunkaus fizinio krūvio.
Taip pat skaitykite: Prasideda nemokamos šeštadienio bėgimo treniruotės
ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.
Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.