Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kandidatas valdyti olimpinį sportą siektų kuo greičiau panaikinti draudimus Rusijai

Į Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidento kėdę pretenduojantis Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis pareiškė, kad siektų kuo greičiau sugrąžinti Rusiją į olimpinę šeimą, jei būtų išrinktas.
Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis
Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ilgamečio (nuo 1980 iki 2001 m.) IOC prezidento Juano Antonio Samarancho sūnus yra vienas iš septynių kandidatų pakeisti kadenciją baigiantį Thomasą Bachą, kuris olimpiniam sportui vadovavo nuo 2013-ųjų.

IOC prezidento rinkimai bus surengti 2025 m. kovą. Bet savo rinkiminius pažadus kandidatai dalina iki jų dar likus pusmečiui.

„Norėtume kuo greičiau iš naujo įvertinti Rusijos olimpinio komiteto (ROK) reintegraciją“, – kalbėdamas su naujienų agentūra AFP sakė J.A.Samaranchas jaunesnysis.

Rusijos olimpinis judėjimas buvo suspenduotas po to, kai šios šalies kariuomenė 2022 m. vasario pabaigoje pradėjo plataus masto karą prieš Ukrainą.

Nors daliai rusų sportininkų buvo leista varžytis Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, jie tą turėjo daryti su neutralių atletų statusu ir be jokių Rusijos skiriamųjų ženklų.

Vytauto Dranginio nuotr./2024 m. Paryžiaus paralimpinių žaidynių uždarymo ceremonija
Vytauto Dranginio nuotr./2024 m. Paryžiaus paralimpinių žaidynių uždarymo ceremonija

Tačiau J.A.Saramanchas situaciją mato kitaip. Jo manymu, Rusija buvo suspenduota ne dėl karo pradėjimo, o dėl to, jog „negerbė olimpinės taikos“, pradėdama karą iš karto po 2022 m. Pekino žiemos olimpinių ir dar neprasidėjus paralimpinėms žaidynėms.

„Mes nesirenkame pusių. Kai pasirenki, tu atstumi kitą pusę, t. y. dalį pasaulio“, – teigė 64-erių kandidatas valdyti olimpinį sportą.

Ispano teigimu, IOC turėtų vykdyti savo misiją „vienyti skirtingų religijų, politinių sistemų ir kultūrų žmones, neišskirdamas jokios pasaulio dalies“. Dėl to, anot jo, komitetas turėtų išlaikyti nepriklausomybę ir lankstumą.

Visiškai kitaip pasisako vienas pagrindinių J.A.Samarancho konkurentų Sebastianas Coe, dabartinis pasaulio lengvosios atletikos federacijos („World Athletics“) prezidentas.

Vida Press nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentu pakeisti Thomą Bachą (kairėje) pretenduoja tapti Sebastianas Coe.
Vida Press nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentu pakeisti Thomą Bachą (kairėje) pretenduoja tapti Sebastianas Coe.

Jo vadovaujama organizacija neketina panaikinti draudimo Rusijai, o tokios pačios pozicijos britas laikytųsi ir išrinktas IOC prezidentu.

„Tai vienintelis galimas sprendimas“, – pareiškė S.Coe.

Plačiau apie IOC prezidento rinkimus ir kandidatus į šį postą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas