Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 05

Dramatiška Rumšų istorija: GHRP-6 pavojai, motinos žodžiai ir italų kaltinimai šeimai

Didžiausia pasaulio naujienų agentūra ir svarbiausi Europos sporto portalai šią savaitę pranešė apie Raimondą Rumšą jaunesnįjį, – dar vieną Rumšų šeimos narį, patekusi į dopingo skandalą. 23 metų dviratininko kraujyje dopingo kontrolieriai atrado GHRP-6. Kokia tai medžiaga, ką ji suteikia ir kaip gali pakenkti jaunam žmogui?
Dopingo istorijos temdo dviračių sportą.
Dopingo istorijos temdo dviračių sportą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dopingo šmėkla dar kartą prisilietė prie Rumšų šeimos, kai Italijos antidopingo agentūra paskelbė apie rugsėjo 4 dieną ne varžybų metu atlikto testo rezultatus.

Italijos dviračių sporto komandai „Pallazzago Amaru“ atstovavusio R.Rumšo jaunesniojo organizme aptiktas GHRP-6 – augimo medžiagą atpalaiduojantis faktorius.

Lietuvos antidopingo agentūros specialistės Rūtos Banytės teigimu, GHRP-6 įprastai naudojamas švirkštais leidžiama forma.

Gali sukelti žmogaus organų didėjimą

Kai kurie kiti šaltiniai teigia, jog šią medžiagą galima naudoti kremo pavidalu, bet per odą įsisavinti yra daug sudėtingiau, nei leidžiant tiesiai į raumenį ar veną.

„GHRP-6 dažniausiai naudojamas tam, kad būtų padidinta augimo hormono gamyba, – sakė R.Banytė. – Jis padeda sumažinti riebalų kiekį organizme, taip pat šiek tiek padidina raumenų masę. Jis dažniausiai naudojamas kaip alternatyva augimo hormonui ir retai yra naudojamas kartu su augimo hormonu.“

Jis padeda sumažinti riebalų kiekį organizme, taip pat šiek tiek padidina raumenų masę.

GHRP-6 padeda gydyti uždegimus, pavyzdžiui, sausgyslių, taip pat dažnai naudojamas dėl riebalų kiekio sumažinimo ir spartesnio pagijimo po traumų.

Tačiau ši medžiaga turi ir šalutinį poveikį: gali pažeisti odą, sukelti galvos skausmus ir ginekomastiją, padidinti jautrumą bei pernelyg sulaikyti vandenį organizme.

Vartojant šią medžiagą, vidaus organai gali tapti nenatūraliai dideli, o tai, ypač širdies atveju, yra pavojinga.

„Kadangi šio peptido funkcija yra atpalaiduoti augimo hormoną, tuomet suprantama, kad bus ir toks pašalinis poveikis, kaip atskirų organų padidėjimas, – sakė R.Banytė. – Esmė ta, kad ne jis pats padidės, bet suaktyvins augimo hormono išskyrimą, todėl sveikam žmogui didės organai.“

Gresia ketverių metų diskvalifikacija?

Italijos antidopingo agentūra suspendavo R.Rumšą jaunesnįjį, kol bus atliekamas išsamesnis tyrimas.

Tačiau lietuvio karjera veikiausiai nutrūks ilgam, o gal ir visiškai pasibaigs.

federciclismo.it nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis
federciclismo.it nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis

Šį mėnesį Italijos dviratininkas Stefano Pirazzi buvo diskvalifikuotas ketveriems metams, kai 30-mečio italo organizme prieš „Giro d'Italia“ lenktynes pavasarį aptikta augimo hormonus atpalaiduojančios medžiagos. S.Pirazzi buvo atleistas iš „Bardiani CSF“ komandos.

Nuo R.Rumšo taip pat iškart nusisuko „Pallazzago Amaru“ komanda.

„Apgailestaudama dėl Raimondo Rumšo teigiamo testo „Pallazzago“ komanda atsiriboja nuo to, kas įvyko, – teigiama komandos pareiškime. – Pastaraisiais mėnesiais, po jo brolio Lino mirties, padėjome apranga ir dviračiais, suteikdami paramą po šeimą ištikusios nelaimės. Tačiau dviratininkas treniravosi ir varžėsi lenktynėse savarankiškai.“

Edita Rumšienė sako, kad viską paaiškins

Praėjusią liepą R.Rumšas, buvęs Lietuvos dviračių jaunimo rinktinės narys, laimėjo vietines lenktynes Italijoje, pergalę skirdamas savo broliui Linui.

Šis jaunas dviratininkas netikėtai mirė gegužę, kai 21 metų jaunuolio širdis nustojo plakti namuose.

Tomo Gaubio nuotr./Linas Rumšas mirė būdamas 21 metų
Tomo Gaubio nuotr./Linas Rumšas mirė būdamas 21 metų

Po šios tragedijos Italijos pareigūnai ėmėsi tyrimo ir atlikto kratas buvusios L.Rumšo komandos bendražygių ir vadovų namuose, taip pat dviratininkų tėvo Raimondo Rumšo namuose Luko miesto pakraštyje, Toskanos regione. Per kratas rasta sunkioms ligoms gydyti skirtų medicininių preparatų.

Tuo tarpu Italijos žurnalistas Marco Bonarrigo atskleidė, jog Lino Rumšo kūnas jau yra kremuotas, o jo tėvai Edita ir Raimondas laukia galutinių sūnaus mirties tyrimo išvadų, prieš išveždami pelenus į Lietuvą.

Šiandien esame pora, kuri prarado sūnų, bet kažkas vis tiek bando mus įskaudinti.

„Prieš penkiolika metų mes tiesiog buvome vyras ir moteris, kurie mylėjo vienas kitą, bet buvome apkaltinti dėl visko, kas yra blogai šiame sporte. Šiandien esame pora, kuri prarado sūnų, bet kažkas vis tiek bando mus įskaudinti, – „Il Corriere della Sera“ sakė E.Rumšienė. – Mes paaiškinsime dėl visų medikamentų, kai bus nuspręsta, kad mus reikia apklausti.

Mes nekalbėjome su vaikais apie visa tai. Tiesiog nesusiejome tai su dopingu. Mes taip pat norime žinoti, kodėl Linas mirė, bet niekas to negali paaiškinti.“

Žinia apskriejo visą pasaulį

Nuo Toskanos regiono žiniasklaidos priemonių iki didžiausių Europos šalių sporto portalų – Italijos gazzetta.it, Ispanijos marca.com, Prancūzijos lequipe.fr ir didžiausios pasaulio naujienų agentūros AP šią savaitę paskelbė žinią apie R.Rumšo jaunesniojo dopingo atvejį.

Nuo tėvo iki sūnaus. Dopingas atrodo lyg šeimyninė afera Rumšų namuose.

„Nuo tėvo iki sūnaus. Dopingas atrodo lyg šeimyninė afera Rumšų namuose“, – rėžė Italijos portalas republicca.it.

Visur primenama, jog jo tėvas, dabar 45-erių Raimondas Rumšas buvo užėmęs trečiąją vietą „Tour de France“ lenktynėse 2002 metais, finišavęs po amerikiečio Lance'o Armstrongo (jis vėliau neteko titulų dėl milžiniško dopingo skandalo) ir ispano Josebos Beloki.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raimondas Rumšas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raimondas Rumšas

Pabrėžiama, jog tuomet R.Rumšo žmona Edita buvo sulaikyta Prancūzijos policijos pasienyje su automobiliu, prikrautu draudžiamų medikamentų.

Rumšų byla baigėsi tik 2005 metais, kuomet vyrui ir žmonai buvo skirti keturi mėnesiai nelaisvės lygtinai. Iki to laiko R.Rumšas buvo diskvalifikuotas dėl EPO vartojimo, kai dopingas buvo aptiktas jo organizme per 2003 metų lenktynes „Giro d'Italia“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai