Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 31

Kaukių drama: trys olimpiečiai taip išreiškė protestą prieš komandos draugą

JAV fechtuotojas Alenas Hadzicas sulaukė priešpriešos iš savo bendražygių, kurie per Tokijo olimpines žaidynes užsidėjo rožines kaukes, o jis liko su juoda. Tai buvo nebylus protestas prieš komandos draugą, kurį anksčiau trys moterys apkaltino seksualine prievarta.

Alenas Hadzicas akivaizdžiai nepageidaujamas JAV fechtavimo komandoje.

Jis yra vienas iš keturių komandos narių Tokijo olimpinėse žaidynėse, į kurias pateko nepaisant įtarimų dėl seksualinių atakų prieš tris moteris.

Penktadienį, prieš kovą su Japonija, trys amerikiečiai fechtuotojai – Jake'as Hoyle'as, Curtisias McDowaldas ir Yeisseris Ramirezas išsirikiavo ir užsidėjo rožines kaukes – rožinė spalva yra moterų teisių paramos ženklas, šiuo atveju tapęs protestu prie komandos draugą, kuris liko stovėti su juoda kauke.

„Jie niekada neprašė manęs papasakoti mano istorijos versiją, – „USA Today“ sakė A.Hadzicas. – Jie niekada neprašė įrodymų ir neklausė, kaip aš jaučiuosi.“

Iškovojęs olimpinį kelialapį A.Hadcikas buvo suspenduotas šių metų birželį, kai trys moterys apkaltino jį seksualine prievarta, patirta 2013–2015 metais.

Savo kaltę neigęs JAV fechtuotojas pateikė apeliaciją, kuri buvo patenkinta, ir jis išvyko į olimpines žaidynes. Tiesa, jis keliavo vienas ir buvo apgyvendintas ne olimpiniame kaimelyje, o netoli esančiame viešbutyje.

JAV fechtavimo federacija laišku paaiškino A.Hadzicui, kodėl taip įvyko: „Mūsų sportininkai išreiškė susirūpinimą dėl saugumo ir mano, kad tavo buvimas gali neigiamai paveikti pasirodymą, nes pasirengimas psichologiškai ir emociškai nebus aukščiausio lygio, kokio reikia sėkmingiems startams olimpinėse žaidynėse.“

Amerikiečiai pralaimėjo aštuntfinalyje Japonijai 39:45, o A.Hadzicas liko atsarginiu per šią komandų dvikovą ir nepasirodė ant fechtavimo tako.

A.Hadzicas paskui aiškino, kad iš pradžių nenujautė komandos draugų protesto: „Aš tik pagalvojau, jog būtų kvaila, jei vienas stovėčiau su juoda kauke, tad paklausiau, ar jie neturi dar vienos rožinės. Jie atsakė, kad neturi.“

Kai JAV komanda pralaimėjo japonams, A.Hadzicas teigė, kad kažkas jam atsiuntė nuotrauką, kurioje trys amerikiečiai stovi su rožinėmis kaukėmis, o jis su juoda.

„Tik tada aš suvokiau, kas čia vyksta“, – teigė 29 metų fechtuotojas.

Ši istorija turi ir šešėlinę pusę.

JAV daug kalbama, kad afroamerikietei lengvaatletei Sha'Carri Richardson neleista vykti į olimpines žaidynes dėl to, kad po atrankos varžybų šiemet rasta marihuanos pėdsakų.

„Scanpix“ nuotr./Sha'Carri Richardson
„Scanpix“ nuotr./Sha'Carri Richardson

Kai kurie įžvelgia rasizmo apraiškų ir kėlė klausimą: kodėl afroamerikietė bėgikė liko diskvalifikuota ir negalėjo varžytis Tokijuje dėl marihuanos, kuri kai kuriose valstijose nėra draudžiama, o baltasis fechtuotojas gali dalyvauti olimpinėse žaidynėse, nepaisant kaltinimų dėl seksualinio smurto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas