Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 11

Koronavirusas šienauja sportą: kokia padėtis dabar ir ko tikėtis ateityje?

Koronaviruso protrūkis pakeitė ne tik kasdienį žmonių gyvenimą, bet ir supurtė sporto pasaulį: tuštėjančios tribūnos, neįleidžiami žiūrovai ir atšaukiamos varžybos. 15min apžvelgia, kaip pavojingas virusas palietė svarbiausius turnyrus Europoje ir pasaulyje.
Koronavirusas daro milžinišką įtaką sporto pasauliui
Koronavirusas daro milžinišką įtaką sporto pasauliui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Uždaryta Kinija

Kinija, kurioje koronavirusas pradėjo plisti ir ėmė siautėti, pirmoji ėmėsi drastiškų priemonių: buvo sustabdyti čempionatai, sportininkai išvažinėjo namo ir dar nežinia, kada viskas grįš į įprastas vėžes.

Nuo sausio pabaigos nerengiamas Kinijos krepšinio čempionato (CBA) kovas tikimasi atnaujinti balandžio 6-ąją, pranešė „Sportando“ žurnalistas Emiliano Carchia, tačiau abejojama, ar taip iš tikrųjų įvyks. Nors kinai, atrodo, kiek suvaldė viruso plitimą, padėtis šalyje vis dar sunki.

Dar sausį Uhane turėjo vykti olimpinės atrankos bokso turnyras, tačiau jis buvo atšauktas ir perkeltas į Jordaniją.

Iš Kinijos perkeltas ir teniso turnyras, kuriame turėjo dalyvauti šeimininkų, Taivano, Indonezijos, Pietų Korėjos ir Uzbekistano sportininkai. Iš pradžių pirmenybės nukeltos į Kazachstaną, vėliau – į Dubajų.

Sporto karalienė lengvoji atletika taip pat atšaukė planus ir į kitus metus nukėlė pasaulio uždarų patalpų čempionatą, turėjusį vykti Nankine kovo 13-15 dienomis.

„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpiadą gaubia koronaviruso nežinia
„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpiadą gaubia koronaviruso nežinia

Paskutinę pirmojo metų mėnesio dieną pranešta, jog neįvyks Kinijoje planuoti snukerio ir golfo turnyrai.

Vasarį tęsėsi nuolatiniai sporto renginių atšaukimai Kinijos ir kitų Azijos šalių teritorijose. Pranešta, kad neįvyks „Formula-E“ lenktynės, badmintono turnyras, Azijos Čempionų lygos futbolo susitikimai, ledo ritulio rinktinių akistatos, atšaukti moterų golfo turnyrai Tailande ir Singapūre, taip pat „Formula-1“ renginys, regbio mačas tarp Singapūro ir Honkongo, sunkiosios atletikos čempionatas, MMA, paplūdimio tinklinio turnyrai.

Nevaldoma Italija

Vasario 23-ąją Italijos „Serie A“ futbolo čempionato kai kurios rungtynės šiaurinėje šalies dalyje buvo atšauktos. Tą pačią dieną paskelbta, kad neįvyks „Šešių nacijų“ regbio rungtynės Škotijoje, kurioje lankytis turėjo italų komandos.

Bet tai buvo tik pradžia.

Koronavirusas nevaldomai plito Italijoje, tad rungtynes iš pradžių imta rengti be žiūrovų, bet aplinkybės tik blogėjo, tad nuspręsta susitikimus atšaukinėti.

Kovo 4-ąją Italijos sporto ministras pasakė, kad „Serie A“ rungtynės gali būti žaidžiamos, bet tik už uždarų durų. Tą pačią dieną šalyje priimtas nutarimas, kad visi sporto renginiai vykti gali, tačiau be žiūrovų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turino „Juventus“ triumfuoja po įvarčio tuščiame stadione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turino „Juventus“ triumfuoja po įvarčio tuščiame stadione

Šalyje situacija palaipsniui tapo kritinė, paskelbtas visuotinis karantinas, o tai smogė ir sportui – iki balandžio 3-sios buvo atšaukti visi be išimties sporto renginiai. Tiesa, vietiniai, o štai Eurolygos, Čempionų lygos ir kitų tarptautinių turnyrų rungtynės galėjo būti žaidžiamos. Žinoma, be žiūrovų.

Praėjus savaitei nuo šio griežto sprendimo Italijos futbolo federacija (FIGC) išsakė poziciją, kad „Serie A“ pirmenybės gali taip ir likti neužbaigtos. Kaip galimos išeitys įvardintos naujai suformuotos atkrintamosios varžybos. Neatmetama, kad Italija šiemet čempionų neturės arba jais bus paskelbti šiuo metu lygoje pirmaujantys Turino „Juventus“ futbolininkai.

Žvelgiant į krepšinį, ten iš Italijos komandų ėmė sprukti išsigandę legionieriai. Bent 7 krepšininkai iš Jungtinių Valstijų panoro išvykti iš šalies.

Į Italiją su baime žvelgia ir kitų šalių komandos bei sirgaliai. Štai Kaune, kai atvyko Milano „Olimpia“, vietoje 15 tūkst. gerbėjų į tribūnas atėjo 9,4 tūkst.

Tiesa, tada Italijoje situacija dar nebuvo tokia drastiška. Kovo 10-ąją Pirėjo „Olympiakos“ klubas sulaukė neigiamo Eurolygos atsakymo į prašymą atšaukti arba perkelti rungtynes Milane prieš „Olimpia“ į kitą areną. Graikai išgirdo Eurolygos „ne“, bet, kaip skelbė šalies žiniasklaida, „Olympiakos“ žaidėjai ėmė vienas po kito informuoti klubo vadovybę, kad nevyks į Italiją, tad Pirėjo ekipos vadovai vėl kreipėsi į Eurolygą, kad ši perkeltų susitikimą kitur arba jį atšauktų.

Graikai pagaliau buvo išgirsti – susitikimas perkeltas į Berlyną. Iš viso iš Italijos perkelti 5 Eurolygos ir Europos taurės mačai.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis
„Scanpix“ nuotr./Artūras Gudaitis

Skverbiasi į Europą

Jau net sunku sugaudyti, kur ir kokie sporto renginiai Senajame žemyne yra atšaukiami, kurie iš jų bus rengiami be žiūrovų, o kurie – įprastai.

Populiariausia Lietuvos komanda Kauno „Žalgiris“ taip pat bus paliesta koronaviruso, nors Lietuvoje kol kas skaičiuojami tik 3 viruso atvejai.

Oficialiai jau yra pranešta, kad Lietuvos krepšinio čempionų rungtynės išvykoje prieš „Barcelona“ (kovo 13 d.) ir prieš „Valencia“ (kovo 20 d.) bus žaidžiamos be žiūrovų.

Dar neaišku, ar pilnose tribūnose žalgiriečiai galės žaisti namų rungtynes, bet akivaizdu, kad, negavę pajamų iš bilietų pardavimo, „Žalgirio“ vadovai turėtų galvos skausmo.

„Labai dideli nuostoliai. Neįsivaizduoju, kaip tą skylę užkištume“, – 15min sakė „Žalgirio“ vadovas, prasitaręs, kad nuostoliai jaustųsi ir kitą sezoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynės „Žalgirio“ arenoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynės „Žalgirio“ arenoje

Jau aišku, kad artimiausiame Eurolygos ture ketverios rungtynės vyks už uždarų durų. Tel Avivo „Maccabi“ į areną norėjo įleisti 5000 žiūrovų, bet ir šio sumanymo buvo atsisakyta.

Taip pat įvestos ir naujos taisyklės žurnalistams. Jiems nebebus galima patekti į komandų rūbines, taip pat bus būtina laikytis 1,5 metro atstumo nuo trenerių ir žaidėjų per spaudos konferencijas.

Milžiniškas smūgis suduotas ir didžiausiam futbolo turnyrui Čempionų lygai.

Antradienio vakarą „Valencia“ tuščiame stadione priėmė Bergamo „Atalanta“ ekipą, žiūrovų nebus ir „Paris Saint-Germain“ namų rungtynėse su Dortmundo „Borussia“. Tuščias liks beveik 100 tūkst. žmonių talpinantis „Camp Nou“ stadionas Barselonoje, kur svečiuosis „Napoli“ ekipa, žiūrovų neįleis ir Miuncheno „Bayern“ klubas, priimsiantis Londono „Chelsea“.

„Scanpix“ nuotr./Sirgaliai į „Barcelona“ – „Las Palmas“ rungtynes nebuvo įleisti
„Scanpix“ nuotr./Sirgaliai į „Barcelona“ – „Las Palmas“ rungtynes nebuvo įleisti

UEFA antradienį taip pat pranešė, jog sužaidus visus atsakomuosius aštuntfinalio susitikimus rimtai svarstys galimybę atidėti turnyro tolesnes kovas neribotam laikui.

Ispanijoje, kur užsikrėtimų koronavirusu irgi sparčiai daugėja, nuspręsta bent artimiausias dvi savaites visas „La Liga“ rungtynes žaisti tuščiuose stadionuose.

Teko atšaukti ir Europos lygos rungtynes, mat „Roma“ komandą į Seviliją turėjęs skraidinti lėktuvas tam negavo leidimo. UEFA prašė Ispanijos išduoti leidimą išimties tvarka, bet vyriausybė prašymą atmetė.

Atšaukti arba nukelti Europoje turėję vykti šie renginiai:

  • Atšauktos Šveicarijos futbolo lygos rungtynės iki kovo 23-sios;
  • ATP serijos „Challenger“ turnyras Madride perkeltas į spalio mėnesį;
  • Neįvyks tekvondo olimpinės atrankos turnyras Milane;
  • Kelios komandos neribotam laikui pasitraukė iš dviračių lenktynių;
  • Atšauktos Anglijos vyrų, moterų ir U-20 „Šešių nacijų“ regbio turnyro rungtynės prieš Italiją;
  • Neįvyks Italijoje planuotos dviračių lenktynės;
  • Romos maratonas atšauktas, o Paryžiaus – perkeltas į spalio 18-ąją;
  • Atšauktos slidinėjimo varžybos Italijoje;
  • Romos „Formula-E“ lenktynės balandžio 4-ąją nebus rengiamos;
  • Gdynės pusmaratonis atšauktas, planuojamas spalio 17-ąją, Barselonos maratonas nukeltas į spalio 25-ąją;
  • Kovo 8-ąją paskelbta, kad Graikijoje dvi savaites visi sporto renginiai turi vykti be žiūrovų;
  • Kovo 8-ąją paskelbta, kad visos Bulgarijos futbolo rungtynės dvi savaites vyks už uždarų durų;
  • Veronoje turėjusi vykti bokso kova dėl WBA pasaulio čempiono titulo tarp Francesco Pateros ir Deviso Boschiero – atšaukta;
  • Atšaukti visi tarptautiniai dziudo renginiai;
  • Italijoje kovo 9-ąją paskelbta, kad yra atšaukiami visi žiemos sporto renginiai;
  • Neribotam laikui už uždarų durų perkeliami visi Rumunijos lygos futbolo susitikimai;
  • Kovo 9-ąją taip pat pranešta, kad Italijoje be išimčių atšaukiami visi sporto renginiai;
  • Italijoje nuo balandžio 10-sios iki gegužės 10-sios turėjusios vykti irklavimo varžybos – atšauktos;
  • Visos Lenkijos futbolo lygos rungtynės nuo kovo 10-sios bus žaidžiamos be žiūrovų;

Didieji Europos turnyrai ėmėsi ir kitokių prevencinių priemonių. Pavyzdžiui, UEFA Čempionų lygoje, Europos lygoje ir „Premier“ lygoje žaidėjai nespaudžia vieni kitiems rankų prieš rungtynes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga tuščiame stadione: „Valencia“ – Bergamo „Atalanta“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čempionų lyga tuščiame stadione: „Valencia“ – Bergamo „Atalanta“

Serga ir sporto žmonės

Apie pirmuosius sporto pasaulio žmonių susirgimus pranešta dar paskutinėmis vasario dienomis. Tuomet skelbta, kad koronavirusas diagnozuotas Ispanijos sporto žurnalistui, kuris lankėsi Čempionų lygos rungtynėse tarp Bergamo „Atlanta“ ir „Valencia“ ekipų Milane.

44-rių žurnalistas iš „Las Provincias“ savo žiniasklaidos priemonėje pasidalino mintimis: „Jaučiuosi puikiai. Turiu gripo simptomus, bet nieko daugiau. Savijauta yra gera, esu ramus, manimi puikiai rūpinasi. Nuvykau pas gydytojus, kad būčiau patikrintas. Vakar į darbą nėjau. Tokie simptomai, kuriuos jaučiau, nebūtų manęs sulaikę nuo ėjimo į darbą, bet nusprendžiau pasitikrinti, nes jaučiau atsakomybę.“

Netrukus po to pasirodė informacija, kad susirgo ir futbolininkas Italijoje, žaidžiantis trečioje pagal pajėgumą lygoje.

Koronavirusas kovo 10-ąją diagnozuotas Pirėjo „Olympiakos“ ir „Nottingham Forest“ futbolo klubų savininkui Evangelosui Marinakiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evangelos Marinakis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Evangelos Marinakis

52-jų vyras turėjo kontaktą ir su grupele Londono „Arsenal“ klubo žmonių po Europos lygos rungtynių Londone vasario 27-ąją. Dėl to teko atšaukti „Arsenal“ išvykos rungtynes kovo 11-ąją su „Manchester City“.

Londono ekipos žaidėjai dabar yra karantinuoti ir liks namuose kol baigsis privalomas 14 dienų laikotarpis, nors klubas praneša, esą tikimybė, kad bent vienas futbolininkas užsikrėtė – itin maža.

Taip pat kovo 11-ąją paskelbta, kad 23-jų „Hannover 96“ gynėjo Timo Huberso koronaviruso tyrimas yra teigiamas.

Dėl to teko ištirti visą komandą ir klubo darbuotojus. Tiesa, antroje Vokietijos lygoje žaidžianti komanda, kaip planuota, žais rungtynes sekmadienį prieš Dresdeno „Dynamo“.

Koronaviruso atvejai jau nustatyti ir Italijos krepšinyje – susirgo du „VL Pesaro“ klubo nariai. Ar tai krepšininkai, ar klubo darbuotojai, ar treneriai – nenurodoma.

Kas toliau?

Galima tik spėlioti, iki ko išaugs koronaviruso grėsmė sporto pasauliui, mat jau dabar nuostoliai skaičiuojami milijonais: klubai praranda pajamas už bilietų pardavimus, patiria kitų finansinių smūgių.

Garsūs sporto veidai Pepas Guardiola ar LeBronas Jamesas jau pasisakė, kad nemato prasmės žaisti be žiūrovų.

Daug priklausys nuo to, ar pasaulio šalys sugebės susitvarkyti su naujuoju pavojingu virusu ir užkirsti kelią sparčiam jo plitimui.

Vietiniai ir tarptautiniai klubiniai čempionatai vienaip ar kitaip bus užbaigti, tačiau vasarą numatyti du didžiuliai sporto įvykiai: Europos futbolo čempionatas ir olimpinės žaidynės Tokijuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šią vasarą Tokijuje vyks olimpinės žaidynės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šią vasarą Tokijuje vyks olimpinės žaidynės

Vis daugiau kalbama apie šių renginių nukėlimą ar kitokį jų koregavimą, tačiau kol kas konkrečių veiksmų imtasi dar nėra. Skirtingai nei dailiojo čiuožimo pasaulyje – šios sporto šakos pasaulio čempionatas, turėjęs vykti Monrealyje kitą savaitę, jau atšauktas.

„Bandykime būti optimistiški“, – neseniai sakė UEFA prezidentas Aleksandras Čeferinas, išreiškęs tikėjimą, kad organizacija sugebės susitvarkyti su grėsmėmis.

Didžiausią grėsmę Europos čempionatui kelia šalių vyriausybės, bandančios sustabdyti koronaviruso plitimą ir nenorinčios šalyse jokių masinių renginių. Taip, rungtynės gali vykti ir už uždarų durų, bet kitose vietose susiburiančius futbolo mylėtojus sukontroliuoti būtų sunku ar net neįmanoma.

Koronavirusas nustatytas visose 12-koje šalių, kurios rengs Senojo žemyno pirmenybes. Tarp šių valstybių – nebevaldoma Italija, vis blogesnėje situacijoje esanti Ispanija, taip pat daugybę užsikrėtusiųjų skaičiuojanti Vokietija. Kitos 9 šalys – Nyderlandai, Jungtinė Karalystė, Danija, Azerbaidžanas, Airija, Belgija, Rusija, Rumunija ir Vengrija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Miunchenas ruošiasi Europos futbolo čempionatui
AFP/„Scanpix“ nuotr./Miunchenas ruošiasi Europos futbolo čempionatui

O štai japonai jau pešasi ir tarpusavyje. Po to, kai olimpinių žaidynių organizacinio komiteto valdybos narys Haruyuki Takahashi perspėjo, kad reikėtų ruoštis žaidynių atidėjimui, sukruto kiti olimpiados organizatoriai.

H.Takahashi interviu dienraščiui „Asahi Shimbun“ svarstė, kad reikėtų pasiruošti žaidynių atidėjimui dvejiems metams, bet oficialioje organizacinio komiteto spaudos konferencijoje buvo tikinama, jog olimpinės žaidynės įvyks šią vasarą.

„Atšaukti arba atidėti (žaidynes) yra nesuvokiama sportininkų supratimu, kurie yra pagrindiniai Tokijo žaidynių veikėjai, nes derinasi ir ruošiasi šiam kartą per ketverius metus vykstančiam renginiui“, – tikino Japonijos olimpinių žaidynių ministrė Seiko Hashimoto.

Skaičiuojama, kad olimpiada Japonijai kainuos apie 9 milijardus dolerių.

Iki šiol olimpinės žaidynės nevyko tik pasaulinių karų metu. 1940-aisiais žaidynės turėjo vykti taip pat Tokijuje, bet buvo atšauktos dėl Japonijos konflikto su Kinija ir Antrojo pasaulinio karo.

Grėsmė buvo iškilusi ir prieš 2016-ųjų olimpines žaidynes Rio de Žaneire, bet, nepaisant Zikos viruso protrūkio, svarbiausios sporto renginys planetoje nebuvo sustabdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas