Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06 /15:45

L.Asadauskaitė – apie švytintį sidabrą rankoje: „Tai yra visos Lietuvos medalis“

Ji tai padarė ir vėl. Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė penktadienio vakarą Tokijo olimpinėse žaidynėse padovanojo Lietuvai pirmąjį sidabro apdovanojimą. Šį laimikį sportininkė pridės prie 2012-aisiais Londone iškovojo aukso.

Likus mėnesiui iki šių olimpinių žaidynių L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė treniruotės metu skaudžiai krito su žirgu ir stipriai susižeidė šonkaulius, tačiau valingos atletės ši trauma iš vėžių neišmušė.

Varžybos Japonijos sostinėje 37-erių vilnietei prasidėjo ne taip, kaip norėtųsi, ir po fechtavimosi bei plaukimo rungčių Laura buvo tik 27-oje vietoje.

Visgi tuomet Lietuvos sportininkę gelbėjo charakteris ir meistriškumas. Jojimo rungtis L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei per karjerą ne kartą apmaudžiai kišo koją, tačiau penktadienio vakarą viskas buvo kitaip.

Lietuvės ir jos pilkšvas žirgas Jhonas vieną po kitos įveikinėjo kliūtį fantastišku tempu. Viskas baigėsi maksimaliu taškų skaičiumi (300) ir šoktelėjimu į 13 poziciją.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Laura Asadauskaitė
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Laura Asadauskaitė

O tada jau pati Laura padarė tai, ką moka geriausiai. Vieną po kito varžoves lenkusi sportininkė bėgo fantastišku tempu ir sėkmingai šaudė.

Prieš paskutinį ratą lietuvė jau bėgo trečia, tačiau ir vengrė Šarolta Kovacs lietuvės tempo neatlaikė.

Galiausiai Laurą pralenkė tik olimpinį rekordą (1385) pagerinusi britė Kate French, tačiau sidabras penktadienio vakarą ant smulkutės lietuvės kaklo Tokijuje švietė nė kiek ne prasčiau.

„Iš pradžių negalėjau tuo patikėti. Likus ratui, kai sužinojau, kad gavau 10 sek. baudos taškų, galvojau, kad galbūt nepavyks. Visgi bėgti sekėsi gerai ir likus 300 metrų supratau, kad medalis bus ir niekam jo tikrai neatiduosiu“, – po finišo kalbėjo olimpinė vicečempionė.

Dramos netrūko ir finale. Startuodama Laura padarė falstartą ir dėl to vėliau buvo sustabdyta dešimčiai sekundžių.

„Išbėgau kiek anksčiau, nei galėjau, nes nepastebėjau dvyliktos sportininkės. Tuomet grįžau atgal, bet jaučiau, jog baudą gausiu. Pirmam rate nestabdė ir pagalvojau, kad gal pavyks išvengti. Visgi prabėgus du ratus teisėjas šaudymo zonoje pasakė, kad kurį laiką neliesčiau šautuvo. Dešimt sekundžių stovėjau ir galvojau, kad viskas, ką iki tol nubėgau ir aplenkiau – perniek“, – pasakojo sportininkė.

Ar tos 10 sek. būtų leidusios Lietuvai pagalvoti apie auksą?

„Sunku pasakyti, bet buvo apmaudu. Po jų žiūriu, kad varžovės jau priartėjo. Vat tada tai skuodžiau kaip reikiant“, – šypsodama prisiminė sportininkė.

Ji prisipažino, kad pasiruošimas ir trauma likus kelioms savaitėms iki olimpinio starto kaip reikiant sujaukė kortas.

„Nepaisant tų nesklandumų ir traumų, aš tikėjau. Pirmą dieną fechtavimas tikrai nenudžiugino. Norėjau iškovoti daugiau pergalių, bet pagalvojau, kad tai turbūt likimas. Šiandien reikėjo pasirodyti gerai visose rungtyse. Buvo daug nežinomybės, bet prajojau švariai, o galiausiai stipriausioje savo rungtyje ir iškovojau tą medalį, kuris yra svarbus tiek man, tiek visai Lietuvai. Žinau, jog visa šalis jo labai laukė. Tai yra visos šalies medalis“, – kalbėjo sportininkė.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.
V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Bėgdama paskutinį ratą Laura iš tribūnų girdėjo stiprius palaikymo šūksnius ir neslėpė, jog tai pridėjo dar daugiau motyvacijos.

„Pabaigoje kojos jau buvo sunkios ir linko, bet galvojau, kad privalau pasiekti finišą. Taip ir atsitiko, bet buvo tikrai nelengva“, – kalbėjo sportininkė.

L.Asadauskaitei tai buvo ketvirtosios olimpinės žaidynės. 2008 m. Pekine ji užėmė 14-ą vietą, 2012 m. Londone iškovojo auksą, o 2016 m. Rio de Žaneire liko 30-a.

„Rio de Žaneire man jojimas labai nepasisekė, tuomet gavau nulį taškų ir labai bijojau, kad nepavyks ir vėl. Turėjau sau įrodyti, kad galiu, labai jaudinausi, bet šį kartą viskas išėjo išvis be baudos taškų. Netikėtai pakilau į tryliktą vietą, o kai pamačiau šį numerį, supratau, kad jis yra man laimingas. Mano dukra yra gimusi 13 dieną ir pagalvojau, kad man tai yra ženklas. Maža to, Londone jojau su 13 numeriu pažymėtu žirgu ir viskas baigėsi laimingai, nors prieš tai vengrė Šarolta Kovacs jo nesuvaldė ir nukrito“, – laimingus sutapimus prisiminė sportininkė.

Per nepriklausomos Lietuvos istoriją tapti prizininku daugiau nei vienose olimpinėse žaidynėse yra pavykę tik Andrejui Zadneprovskiui, Austrai Skujytei, Virgilijui Aleknai ir keliems krepšininkams.

„Solidi kompanija, – savo prisijungimą prie šio sąrašo vertino olimpinė vicečempionė. – Visi mato, kiek daug dirbame ir stengiamės. Labai džiaugiuosi, kad man pavyko laimėti medalį daugiau nei kartą. Tai yra dovana visiems. Pasikartosiu, bėgau už visą Lietuvą.“

V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.
V.Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė iškovojo sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Paklausta, ar galime jos laukti po trejų metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje, tiesaus atsakymo du olimpinius medalius savo kolekcijoje turinti sportininkė dar neturėjo.

„Šio klausimo sulaukiu dažnai, bet tvirtai dar nesu apsisprendusi. Ir tai visiškai nepriklauso nuo to, kaip man pavyko pasirodyti čia, Tokijuje. Giliai širdyje nenoriu atsisveikinti su sportu, nes myliu tai, ką darau. Man patinka varžytis, nugalėti ir džiuginti. Sprendimo dar nėra, bet dabar labiausiai noriu pailsėti“, – užbaigė ryškiausiai Tokijuje sužibusi Lietuvos sporto žvaigždė.

Fantastiškai varžybas užbaigė ir kita Lietuvos atstovė Gintarė Venčkauskaitė. Prieš paskutinę rungtį 28-erių klaipėdietė buvo tik 24-a, tačiau puikiai finišavo ir užkopė į septintąją vietą.

„Viskas galėjo būti ir dar geriau, turbūt pritrūko tų kelių taškų fechtavime. Visgi galima skaičiuoti ir kitaip. Jei būčiau geriau pasirodžius ten, gal būčiau ištraukusi kokį nors aikštingesnį žirgą, su kuriuo nebūtų pavykę sujoti. Savo pasirodymu esu labai patenkinta. Galbūt ne viską įvykdžiau, ką norėjau, bet labai džiaugiuosi, kad esu dešimtuke“, – po finišo šypsojosi sportininkė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

Paklausta, kokios mintys buvo prieš lemiamą rungtį, G.Venčkauskaitė neslėpė, jog skaičiavimais neužsiėmė.

„Įprastai negalvoju, kiek sportininkių galiu aplenkti. Prieš mane buvo gerai bėgančių merginų, bet ir jos gali kartais nesušaudyti. Sunku skaičiuoti ir prognozuoti. Bėgau iš paskutiniųjų ir net pačioje pabaigoje pavyko pralenkti vieną varžovę, nors atrodė, kad jėgų jau visai nėra likę“, – kalbėjo sportininkė.

Ji labai pasidžiaugė ir už L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės nuskintą laimikį.

„Labai dėl jos džiaugiuosi. Su Justu Kinderiu kalbėjome prieš šiandienos startus ir pasvarstėme, kad galime įšokti į tą paskutinį traukinį bei padovanoti Lietuvai medalį. Labai dėl Lauros džiaugiuosi, bet rytoj bus dar viena diena. Gal ir ten pavyks laimėti dar vieną“, – savo komandos draugui sėkmės linkėjo atletė.

G.Venčkauskaitei tai buvo antrosios olimpinės žaidynės 2012 m. Londone ji užėmė 12-ą vietą.

Priminsime, jog šeštadienį šiuolaikinės penkiakovės varžybas pratęs J.Kinderis, kuris po pirmos fechtavimosi rungties dalijasi 3–4 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas