Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 03

Lenkija tikisi, kad 40 šalių pasipriešins rusų dalyvavimui olimpinėse žaidynėse

Lenkijos sporto ministras Kamilis Bortniczukas ketvirtadienį pareiškė, kad tikisi, jog kelios dešimtys šalių pasisakys prieš Rusijos ir Baltarusijos sportininkų įtraukimą į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes.
Kamilis Bortniczukas
Kamilis Bortniczukas / Imago / Scanpix nuotr.

„Manau, kad kitą savaitę... dienos šviesą išvys labai tvirta šių 40 šalių atstovų pozicija“, – teigė jis visuomeninei televizijai. Jis pridūrė, kad pozicija „labai aiškiai prieštaraus rusų ir baltarusių dalyvavimui olimpinėse žaidynėse“.

Jis sakė manąs, kad tarp šių šalių visų pirma bus Europos Sąjungos narės ir Jungtinė Karalystė.

J.Bortniczukas taip pat paminėjo Jungtines Valstijas, nors Baltieji rūmai ketvirtadienį pareiškė, kad pritartų tam, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galėtų varžytis kaip neutralūs dalyviai.

Jis pridūrė, kad grupės sporto ministrų vaizdo pokalbis numatytas vasario 10 dieną.

Pastarosiomis dienomis kyla vis daugiau diskusijų dėl 2024 metų Paryžiaus žaidynių.

„AP“/„Scanpix“/Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas
„AP“/„Scanpix“/Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Thomas Bachas

Kyjivas ragina visiškai uždrausti Rusijos sportininkams dalyvauti varžybose dėl žiaurios jų šalies invazijos į Ukrainą, kurios aukomis tapo ir ukrainiečių sportininkai. Rusija reikalauja panaikinti visus apribojimus, teigdama, kad olimpinės žaidynės neturėtų būti politizuojamos.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pareiškė, kad nagrinėja galimybę rusams dalyvauti vasaros olimpinėse žaidynėse, tikriausiai kaip neutraliems sportininkams.

Anksčiau ketvirtadienį K.Bortniczukas ir jo kolegos iš Baltijos šalių išplatino bendrą pareiškimą, kuriame pasmerkė IOC.

„Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija smerkia Tarptautinio olimpinio komiteto pastangas sugrąžinti į tarptautines varžybas šalių agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – sportininkus“, – sakoma pranešime.

Pastangos įtraukti sportininkus „po neutralumo skraiste įteisina šių šalių politinius sprendimus ir plačiai paplitusią propagandą, taip pat pasitelkiant sportą kaip priemonę, nukreipiančią dėmesį nuo neteisėtos agresijos prieš Ukrainą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas