Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 15

Lietuvos sportas vieningas kaip niekada: „Rusai ir baltarusiai varžybose nelaukiami“

Visos 62 Lietuvos sporto šakų federacijos, gaunančios finansavimą iš valstybės, ir dar dvi – negaunančios, trečiadienį kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasirašė deklaraciją, išsakančią vieningą Lietuvos sporto bendruomenės poziciją agresorių atžvilgiu – Rusijos ir Baltarusijos atletai nelaukiami tarptautinėse varžybose, kol šios šalys tęsia kruviną karą Ukrainoje.
Jurgita Šiugždinienė ir Edgaras Stankevičius
Jurgita Šiugždinienė ir Edgaras Stankevičius / 15min nuotr.

„Dar kartą noriu padėkoti sporto federacijoms – jų vadovams, sportininkams, treneriams, – už aiškią, tvirtą vertybinę poziciją. Nenustokime tikinti pasaulio, kad kol tęsia karą, Rusijai ir Baltarusijai nėra vietos tarptautinėse sporto arenose. Ukrainoje žūsta civiliai žmonės, žūsta sportininkai. Kartu turime padaryti viską, kas įmanoma, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų tarptautiniame sporte nebūtų po jokia vėliava“, – teigė ŠMSM ministrė J.Šiugždinienė.

Deklaracija bus išversta į anglų kalbą ir išsiųsta Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) bei tarptautinėms sporto šakų federacijoms.

„Jame labai aiškiai parašyta, kad ministerija prieštarauja dalyvavimui varžybose (kuriose dalyvauja ir rusai bei baltarusiai su bet kokia vėliava). Taip pat reikalauja, kad nebūtų taikomos sankcijos mūsų sportininkams ir mūsų federacijoms“, – pabrėžė J.Šiugždinienė.

Tiesa, kaip tiksliai reikėtų elgtis lietuviams, jei jų tarptautinė federacija grąžintų rusus ir baltarusius į varžybas – kaip tai padarė fechtavimas, ministrė atsakyti negalėjo.

„Tikrai labai svarbu, kad lietuviai dalyvautų atrankose (į olimpines žaidynes). Visi suprantame, kad tai yra labai svarbus klausimas sportininkams. Turime išvengti susidūrimo su rusais ir baltarusiais. Pasakysiu atvirai, kol kas didelės problemos neturime. Turime vieną – fechtavimo. Spręsime ją individualiai“, – atsakė J.Šiugždinienė.

Ministrės teigimu, prieštaravusių ar susilaikiusių Lietuvoje nebuvo – deklaraciją pasirašė visos 62 sporto šakų federacijos, gaunančios valstybės finansavimą, ir dar dvi – negaunančios.

Parašą dėjo ir Lietuvos fechtavimo atstovai, kurių tarptautinė federacija praėjusią savaitę priėmė skandalingą sprendimą grąžinti rusus bei baltarusius į varžybas pridengiant juos neutralia vėliava, taip pat ir šalies futbolo federacija, kurios futsal rinktinė mėnesio pradžioje žaidė atrankos į pasaulio čempionato rungtynes su Baltarusija.

Akistata su Baltarusija Lietuvos vyrų futbolo rinktinei numatyta ir kitąmet – dėl išlikimo UEFA Tautų lygos C divizione. Pasak naujojo LFF prezidento Edgaro Stankevičiaus, nuotoliniu būdu pasirašyta deklaracija nuo žaidimo su baltarusiais ir galimų finansinių sankcijų, atsisakius tai daryti, neapsaugos. Tam bus ieškoma kitų būdų.

„Tai – vieninga visų sporto šakų federacijų vadovų nuomonė, kad visi esame prieš. Teisinės galios, bendraujant su UEFA, šis raštas neturi“, – trečiadienį 15min sakė E.Stankevičius, šiuo metu dalyvaujantis FIFA kongrese Ruandoje.

„Bandome kalbėtis kitais keliais su UEFA. Ji mato grėsmes, jas girdi. Manau, kad atsižvelgs į esamą poziciją. Keliai gali susikirsti ir su baltarusių klubais tarptautiniuose turnyruose. Kalbame, kad traukiant burtus būtų į tai atsižvelgta ir mes galėtume to išvengti. Manau, kad įmanoma tai pasiekti“, – papildė E.Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Naujasis LFF prezidentas Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Naujasis LFF prezidentas Edgaras Stankevičius

Ministerijos ir sporto asociacijų deklaracijoje skelbiama, kad nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios 2022 m. vasario 24 d. Lietuvoje laikomasi vienodos pozicijos, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturėtų turėti teisės dalyvauti jokiose tarptautinėse sporto varžybose, tarp jų ir atrankoje į olimpines žaidynes.

Dėl Rusijos vykdomo karo, kurį remia Baltarusija, Ukrainos sportininkai, skirtingai nei Rusijos ir Baltarusijos, neturi galimybės treniruotis saugiomis sąlygomis. Ukrainos sporto infrastruktūra niokojama, daugiau kaip 220 Ukrainos nacionalinės rinktinės narių jau žuvo kare, rašo ŠMSM.

Deklaracijoje išsakomas pasipiktinimas 2023 m. sausio 25 d. Tarptautinio olimpinio komiteto pareiškimu, kuriame yra nuostatų, atveriančių kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams sugrįžti į tarptautines sporto arenas ir dalyvauti artėjančiose olimpinėse žaidynėse.

Ketinimais grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas, prisidengiant neutralumo šydu, bandoma pateisinti šių šalių vykdomą agresiją Ukrainoje ir plačiai skleidžiamą propagandą, o sportas naudojamas kaip viena iš priemonių atitraukti dėmesį nuo vykdomų nusikaltimų.

„Mes, Lietuvos sporto bendruomenės atstovai, manome, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai negali varžytis po jokia vėliava. Šie sportininkai dažniausiai gauna savo vyriausybių finansavimą ir dalyvauja savo nacionalinių sporto šakų asociacijų organizuojamose varžybose. Jie jokiu būdu negali būti laikomi neutraliais. Todėl prieštaraujame ir tam, kad rusų ir baltarusių atletai dalyvautų tarptautinėse varžybose po neutralia vėliava, ir tam, kad jie dalyvautų varžybose Lietuvoje.

Atsižvelgdami į išdėstytus argumentus, laikomės pozicijos, kad iki tol, kol Rusija tęs agresiją Ukrainoje, nematome galimybės Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti į tarptautines varžybas, o Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, jų rinktinės, klubinės komandos Lietuvoje nėra laukiami“, – dėstoma deklaracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas