Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 25

Lietuvos sporto metai: ryškiausios 2019-ųjų asmenybės

2019-aisiais Lietuvos sporte netrūko savo statusą įtvirtinusių ar lyg iš giedro dangaus į elitą įsiveržusių bei kitaip dėmesį prikausčiusių sportininkų bei trenerių. 15min pristato dešimt ryškiausių besibaigiančių metų asmenybių Lietuvos sporte.
Danas Rapšys, Justė Jocytė, Darius Maskoliūnas, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Danas Rapšys, Justė Jocytė, Darius Maskoliūnas, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė / 15min nuotr.

Danas Rapšys

24-erių plaukikas ne už gražias akis buvo išrinktas Lietuvos metų sportininku.

Panevėžietis perėmė Lietuvos plaukimo flagmano statusą iš Rūtos Meilutytės ir dominavo kone visur, kur tik galėjo.

D.Rapšys šlavėsi aukso medalius FINA pasaulio taurės varžybose, o metų pabaigoje ant jo kaklo sužibo ir du aukščiausios prabos Europos čempionato medaliai – plaukikas laimėjo 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi plaukimų finalus.

„Šie metai tikrai buvo nerealūs ir labai sunkūs. Jie dar nesibaigė, bet jau galiu sakyti, kad pavyko „padaryti“ visus laikus. Esu labai laimingas, o tobulėti dar, manau, yra kur“, – grįžęs į Lietuvą gruodžio pirmoje pusėje geriausią karjeros sezoną įvertino D.Rapšys, tapęs ir pirmuoju lietuviu, užsitikrinusiu vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys

Plaukikui prisvilo tik pasaulio čempionatas Pietų Korėjoje, kur 200 m distancijoje D.Rapšys liko ketvirtas, o perpus trumpesniame plaukime neteko aukso medalio dėl krustelėjimo prieš pat startą.

Telieka tikėtis, kad 2020-aisiais tokių „nelaimių“ D.Rapšio kelyje jau nebus ir ant lietuvio kaklo Tokijuje sužibs kažkurios, gal net aukščiausios, prabos olimpinis apdovanojimas.

Justė Jocytė

Dar prieš gerus keturis mėnesius apie šią, dabar jau 14-metę, krepšininkę beveik niekas nebuvo girdėjęs.

Dabar ji – viena populiariausių Lietuvos sportininkių, nuvedusių trimis metais vyresnių merginų rinktinę į Europos čempionato finalą, kuriame į Rusijos rinktinės krepšį suvertė net 33 taškus, ir sulaukusi asmeninio Prancūzijos krepšinio žvaigždės Tony Parkerio dėmesio.

FIBA nuotr./Justė Jocytė
FIBA nuotr./Justė Jocytė

Vilerbano ASVEL komandoje tobulėjimą tęsianti šalies moterų krepšinio viltis jau spėjo debiutuoti ir suaugusiųjų rinktinėje, ir Eurolygoje, o per artimiausius metus Justės Jocytės pavardę girdėsime labai dažnai.

Domantas Sabonis

Ketvirtą sezoną NBA pradėjęs jauniausias Arvydo Sabonio sūnus jau be didesnės konkurencijos tituluojamas geriausiu šalies krepšininku – tą tik patvirtino ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) rinkimai, kuriuose D.Sabonis triumfavo antrus metus iš eilės.

„Indiana Pacers“ vedliu tapęs 23-ejų krepšininkas šiame sezone labai rimtai pretenduoja į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes, atstovauja vieniems Rytų konferencijos lyderių, o ir Lietuvos rinktinėje pasaulio čempionate Kinijoje D.Sabonis tapo tvirtu ramsčiu bei pagal naudingumo balus nusileido tik Jonui Valančiūnui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domantas Sabonis

Lyg ant mielių savo žaidimo lygį keliantis aukštaūgis vis dažniau yra įtraukiamas ir į diskusijas bei palyginimus su garsiuoju savo tėvu, o jau ne sykį prognozes pranokęs ir geriausią statistiką iš visų kada nors NBA lygoje žaidusių lietuvių demonstruojantis Domantas yra nusiteikęs pakovoti dėl geriausio visų laikų šalies krepšininko vardo.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Londono olimpinė čempionė 2019-aisiais pademonstravo išskirtinį kovingumo pavyzdį.

Tik metų pradžioje po Achilo sausgyslės traumos atsigavusi penkiakovininkė jau po kelių mėnesių triumfavo pasaulio taurės finale ir iškovojo kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes, o rugpjūtį driokstelėjo dar rimčiau – Anglijos mieste Bate ji iškovojo Europos čempionato auksą.

„Scanpix“/AP nuotr./Laura Asadauskaitė
„Scanpix“/AP nuotr./Laura Asadauskaitė

Toks fantastiškas sugrįžimas buvo vainikuotas metų Lietuvos sportininkės apdovanojimu, o olimpinius metus L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė vėl pasitinka kupina ryžto pakartoti Londono sėkmę.

Šarūnas Jasikevičius

Šarui 2019-aisiais sekėsi ne viskas, bet Kauno „Žalgirio“ strategas neabejotinai vėl buvo viena ryškiausių sporto personų Lietuvoje.

Pavasarį išlaviravęs tarp traumas kauniečių stovykloje sėjusių demonų, Š.Jasikevičius stebuklingai antrus metus iš eilės nuvedė „Žalgirį“ į Eurolygos ketvirtfinalį, kuriame kauniečiai davė rimtą kovą vieniems turnyro favoritų Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkams.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Naujame sezone Šaras tikėjosi pratęsti atkrintamųjų seriją iki trijų. Nors kol kas kauniečio kepami blynai Eurolygoje svyla, Š.Jasikevičius išlaiko milžinišką „Žalgirio“ vadovų ir sirgalių pasitikėjimą bei išlieka viena iškalbingiausių ir didžiausią susidomėjimą keliančių asmenybių Lietuvos krepšinyje ir apskritai sporte.

Vladimiras Čeburinas

Vienintelis ne lietuvis šiame sąraše. Vis dėlto 54-erių kazacho nuopelnų Marijampolėje praleisti pro akis tiesiog negalima.

Ketvirtą sezoną prie „Sūduvos“ komandos vairo stovėjęs specialistas savo pragmatiškomis žaidimo schemomis išguldė visus oponentus Lietuvoje ir pirmą kartą klubo istorijoje susirinko visus įmanomus trofėjus – Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Supertaurę, LFF taurę ir A lygos čempionų titulą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Čeburinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vladimiras Čeburinas

Maža to, kukliu biudžetu disponuojantys suvalkiečiai patriukšmavo ir tarptautiniame fronte, kur nukovė galingą Tel Avivo „Maccabi“ klubą bei liko tik per plauką nuo UEFA Europos lygos grupių etapo – sūduviečiai lemiamose rungtynėse Budapešte dar pirmavo likus mažiau nei pusvalandžiui, bet turėjo pripažinti „Ferencvaroš“ pranašumą.

Deja, dar kartą „Sūduvos“ į Europos lygos grupių etapą V.Čeburinas neves – ilgai tempęs gumą, kazachas nusprendė trauktis iš Marijampolės klubo vairininko posto, tad triskart Lietuvos čempionams teks ieškoti kito stratego, galinčio klubą nuvesti į išsvajotąją Europos lygos grupę.

Dainius Adomaitis

45-erių specialistas per 2019-uosius perėjo ir šiltą, ir šaltą.

Dar sausį, po antrosios triuškinamos nesėkmės prieš Panevėžio „Lietkabelį“ tame pačiame sezone, Vilniaus „Ryto“ stratego galvos reikalavo „Siemens“ arenoje susirinkę aistruoliai, o jau po kiek daugiau nei mėnesio sostinės klubo krepšininkai mėtė D.Adomaitį ant rankų po netikėtai iškovoto Karaliaus Mindaugo taurės trofėjaus.

Su „Rytu“ šakiškis netikėtai prasmuko ir į Europos taurės ketvirtfinalio etapą, o tokio paties pasiekimo vilniečiai sieks ir šiame sezone po to, kai išsikapanojo iš sudėtingos situacijos grupėje ir pateko į „Top 16“.

Karolis Bakūnas/Dainius Adomaitis
Karolis Bakūnas/Dainius Adomaitis

Pakilimų ir nuopuolių D.Adomaitis išgyveno ir su Lietuvos rinktine.

Kovą nacionalinė šalies komanda 11-ąja pergale užbaigė pasaulio čempionato atrankos ciklą, kuriame lietuviai buvo viena iš dviejų geriausių Europos komandų, bet pats turnyras Kinijoje baigėsi nesėkmingai – po skandalingojo Rudy Gobert'o kamuolio numušimo nuo lanko, Lietuvos rinktinė savo kelionę baigė jau antrajame etape.

Tai, kas vyko po to, turbūt prisimena net ir mažiau krepšiniu besidomintys žmonės – garsioji spaudos konferencija nepaliko abejingų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, bei užtarnavo treneriui itin daug karmos taškų.

Nors ir ne visuomet sėkmingi, D.Adomaičiui šie metai neabejotinai buvo vieni turiningiausių gyvenime.

Darius Maskoliūnas

Lietuvos rinktinės trenerio poste D.Adomaitį pakeis kitas 1999-ųjų Eurolygos čempionas – Š.Jasikevičiui „Žalgiryje“ penktus metus talkinantis D.Maskoliūnas.

Ne pačius geriausius laikus išgyvenančios nacionalinės rinktinės vairą perimantis 48-erių strategas tapo išsigelbėjimu LKF, kuriai dėl įvairių priežasčių nepavyko Lietuvos rinktinės raktų įduoti Š.Jasikevičiui, Kaziui Maksvyčiui ir Kęstučiui Kemzūrai.

D.Maskoliūnas rinktinės strategu tapo itin atsakingu laikotarpiu – jau po mažiau nei pusmečio jam teks vesti komandą į Tokijo olimpines žaidynes, kai šalies krepšininkai Kaune varžysis olimpiniame atrankos turnyre.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Maskoliūnas

Vis dėlto retai žodžius į vatą vyniojantis D.Maskoliūnas atsakomybės nesikrato ir atsisėdęs į bene karščiausią kėdę Lietuvos sporte.

„Kažkoks nerimas ir jaudulys yra – tikrai neslėpsiu. Bet bandysime daryti viską, kas įmanoma geriausia. Turime daug gerų žaidėjų ir sieksime užsibrėžto tikslo“, – tikino naujasis Lietuvos rinktinės strategas.

Egidijus Kavaliauskas

Boksininkas šiemet apie save ir Lietuvą pranešė itin garsiai – gruodžio 14-ąją jis Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje tapo pirmuoju lietuviu, stojusiu į kovą dėl pasaulio profesionalaus bokso čempiono titulo.

WBO pusvidutinio (iki 67 kg) svorio kategorijos čempiono diržo E.Kavaliauskas siekė kovoje su ryškiu favoritu laikytu amerikiečiu Terence'u Crawfordu.

„Scanpix“ nuotr./Egidijus Kavaliauskas prieš Terence'ą Crawfordą
„Scanpix“ nuotr./Egidijus Kavaliauskas prieš Terence'ą Crawfordą

Nors pergalės pasiekti lietuviui nepavyko, savo pavardę bokso sirgalius visame pasaulyje tarti jis išmokė – pirmuosiuose raunduose T.Crawfordą aptalžęs E.Kavaliauskas buvo arti varžovo pasiuntimo į nokdauną, o galiausiai krito tik po įtemptos devynių raundų kovos.

Darius Labanauskas

Lietuvis metų pabaigoje triukšmauja pasaulio smiginio čempionate.

43-ejų sportininkas D.Britanijoje vykstančiame turnyre pateikė jau dvi sensacijas.

Antrajame varžybų rate D.Labanauskas tėškė antausį devintajam pagal skirstymą planetos žaidėjui Ianui White'ui, o trečiajame etape bejėgis prieš lietuvį liko ir pajėgiausias Vokietijos žaidėjas Maxas Hoppas.

„Scanpix“ nuotr./Darius Labanauskas
„Scanpix“ nuotr./Darius Labanauskas

Patekdamas į aštuntfinalį, D.Labanauskas jau pagerino savo 2018-aisiais užfiksuotą pasiekimą, kai nugalėjęs buvusį pasaulio čempioną Raymondą van Barneveldą lietuvis buvo pasiekęs trečiąjį varžybų ratą.

Savo kelionės D.Labanauskas dar nebaigė – gruodžio 28-ąją kovoje dėl vietos pasaulio čempionato ketvirtfinalyje lietuvio laukia akistata su 25-uoju planetos žaidėju Steve'u Beatonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas