Sportas gyvai
2023 10 10

Los Andželo olimpinėms žaidynėms siūlomos penkios naujos sporto šakos

Į 2028 metų Los Andželo olimpinių žaidynių programą siūloma įtraukti penkias naujas sporto šakas (lyginant su tomis, kurios bus kitų metų žaidynėse Paryžiuje): beisbolą ir softbolą, bekontaktinį amerikietišką futbolą (Flag football), kriketą, lakrosą ir skvošą.
Bekontaktinis amerikietiškas futbolas (Flag football) gali debiuoti olimpinėse žaidynėse.
Bekontaktinis amerikietiškas futbolas (Flag football) gali debiuoti olimpinėse žaidynėse. / „Scanpix“/AP nuotr.

Penkios sporto šakos pateiktos Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC), kurio vykdomasis komitetas turėtų svarstyti ir balsuoti per Mumbajuje (Indija) šį savaitgalį prasidėsiančią IOC sesiją.

Los Andželo žaidynių vykdančioji vadovė Kathy Carter pareiškė, kad tikimąsi pakeisti nusistovėjusią programą ir įnešti naujų vėjų.

„Mes priėmėme drąsų ir subalansuotą pasiūlymą, kuris suteiks žaidynėms energijos kultūriškai, svarbią konkurenciją ir neribotas galimybes“, – sakė amerikietė.

Kriketas, siūlomas žaisti sutrumpintu „Twenty20“ formatu, yra buvęs olimpinėse žaidynėse 1900 metais.

Suprasti akimirksniu

  • Kriketas – žaidimas kamuoliu, kuriame dalyvauja dvi komandos po 11 narių. Kiekvienoje komandoje paprastai būna 4-5 paduodantys ir 5-6 priimantys kamuolį žaidėjai. Žaidimo tikslas – laimėti daugiau, nei priešininkas taškų.

„Nors nėra galutinio sprendimo, tai reikšmingas ženklas išvyst kriketą olimpinėse žaidynėse pirmą kartą per daugiau nei šimtmetį“, – sakė Tarptautinės kriketo federacijos vadovas Gregas Barclay.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vatikano kriketininkai treniruojasi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vatikano kriketininkai treniruojasi

Lakrosas oficialiai buvo olimpinėse žaidynėse 1904 ir 1908 metais, o taip pat buvo įtrauktas kaip parodomasis sportas 1928, 1932 ir 1948 metais.

„Lakrosas yra žaidžiamas visame pasaulyje, prieinamas ir teisingas, turintis unikalią kilmę ir šiuolaikišką, jaunatvišką aktualumą. Mes kylame ir būsime puikus LA28 ir IOC partneris“, – teigiama „World Lacrosse“ asociacijos pareiškime.

Olimpinio archyvo nuotr./Lakrosas 1948 m. Londono olimpinėse žaidynėse buvo parodomoji sporto šaka.
Olimpinio archyvo nuotr./Lakrosas 1948 m. Londono olimpinėse žaidynėse buvo parodomoji sporto šaka.

Suprasti akimirksniu

  • Lakrosas – komandinė sporto šaka, kurioje žaidėjai naudoja raketlazdę su tinkleliu jos gale, skirtu sugauti, nešti ir mesti kamuoliuką į priešininkų komandos vartus. Laimi komanda, kuri įmeta kamuoliuką į priešininkų komandos vartus.

Skvošas, vis labiau populiarėjantis ir Lietuvos miestuose, laukia olimpinio debiuto.

Suprasti akimirksniu

  • Skvošas – sportinis žaidimas salėje, kurį raketėmis ir kamuoliuku žaidžia du asmenys. Žaidimo metu kamuoliukas smūgiuojamas į patalpos sienas siekiant neleisti jam liesti grindis daugiau nei vieną kartą iš eilės.

„Sprendimas yra ryškus ir svarbi žymė skvošo istorijoje, nes mūsų sportas pirmą kartą priartėjo prie olimpinių žaidynių“, – teigė Pasaulio skvošo federacija.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Skvošo čempionato akimirka
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Skvošo čempionato akimirka

Beisbolas ir softbolas buvo ir 2020 Tokijo olimpinėse žaidynėse, bet išbrauktas iš 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių programos.

„WBBC labai pamalonintas, kad vyrų beisbolas ir moterų softbolas įtrauktas į LA28 programai siūlomų sporto šakų sąrašą“, – rašė Pasaulinė beisbolo softbolo konfederacija, pažymėjusi, kad tai labai pradžiugins beisbolo sirgalius JAV, kur profesionali lyga populiarumu varžosi su NBA, NHL ar NFL.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pirmosios beisbolo aikštės Kaune atidarymas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pirmosios beisbolo aikštės Kaune atidarymas

Bekontaktinis amerikietiškas futbolas (Flag football) gali pirmą kartą pasirodyti olimpinėse žaidynėse.

„Su mūsų partneriais Nacionaline futbolo lyga (NFL), visi drauge su optimizmu laukiame IOC sesijos balsavimo“, – sakė Tarptautinės amerikietiškojo futbolo federacijos prezidentas Pierre'as Trochet.

Suprasti akimirksniu

  • Bekontaktinis amerikietiškas futbolas (Flag football) – yra amerikietiškojo futbolo atmaina. Žaidime vietoj žaidėjų griovimo besiginanti komanda turi nuplėšti juostą (diržą) nuo varžovo.

Penkios siūlomos sporto šakos prisidėtų prie 28-ių jau patvirtintų sporto šakų Los Andželo olimpinių žaidynių programoje.

IOC pernai vasarį patvirtino, kad Los Andžele turėtų būti: plaukimas, šaudymas iš lanko, lengvoji atletika, badmintonas, krepšinis, baidarių ir kanojų irklavimas, jojimas, fechtavimas, futbolas, golfas, gimnastika, rankinis, ledo ritulys, dziudo, akademinis irklavimas, regbis-7, buriavimas, sportinis šaudymas, riedučių sportas, sportinis laipiojimas, stalo tenisas, taekwondo, tenisas, triatlonas, tinklinis ir imtynės.

Sprendimas dėl 2028 metų Los Andželo žaidynių olimpinės programos turėjo būti priimtas dar praėjusį mėnesį, bet buvo nukeltas dėl užsitęsusių diskusijų tarp IOC ir žaidynių organizacinio komiteto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius