Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mindaugas Bilius apie paralimpiečius Paryžiuje: „Jie yra pavyzdys“

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius interviu Parateam.lt įvertino šalies paralimpinės rinktinės pasirodymą Paryžiaus vasaros paralimpinėse žaidynėse.
Mindaugas Bilius
Mindaugas Bilius / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Šiose žaidynėse, kurios Lietuvai buvo dešimtosios po Nepriklausomybės atgavimo, komandai atstovavo devyni sportininkai, buvo iškovotas vienas bronzos medalis, užimta nemažai kitų aukštų pozicijų.

– Kaip vertinate Lietuvos rinktinės pasirodymą Paryžiuje?

– Oficialus vertinimas dar bus, pasirodymą vertins Lietuvos paralimpinio komiteto Vykdomasis komitetas, bet aš neabejoju, kad jis bus teigiamas. Asmeniškai vertinu gerai, nes ne tik iškovotas medalis, bet dar ir buvo užimtos kitos labai aukštos vietos. Net septyniems mūsų sportininkams iš devynių pavyko patekti į geriausiųjų aštuntukus. Turint mintyje, kaip yra pakilęs meistriškumo lygis paralimpinėse žaidynėse ir kaip sunku apskritai į jas yra patekti, Lietuvos sportininkų rezultatai – tikrai geri. Labai didžiuojuosi visais mūsų paralimpiečiais, nes kiekvienas iš jų atidavė viską, ką galėjo. Jie yra pavyzdys.

Pavyzdžiui, maratonininkė Aušra Garunkšnytė turėjo debiutuoti dar prieš trejus metus Tokijuje, bet sunki trauma apvertė visus jos planus. Ji nepasidavė ir kartu su savo vedliu Linu Mikalainiu nuostabiai pasirodė Paryžiuje. Arba kitas lengvaatletis Andrius Skuja, kuriam pastarieji metai buvo sunkūs psichologiškai. Jis irgi sugebėjo atitiesti ir žaidynėse pademonstruoti, kad gali varžytis stabiliai aukščiausiame lygyje. Apie kiekvieną komandos narį, jų stiprybę galima papasakoti daug įkvepiančių istorijų.

– Paryžiuje iškovotas vienas medalis, ko pritrūko iki antro ir galbūt trečio?

– Žiūrint pagal užimtas vietas, pritrūko ne tiek jau daug. Pavyzdžiui, Edgaras Matakas 100 metrų plaukime krūtine buvo ketvirtas, lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja disko metime buvo penkta. Jie – jauni, tačiau savo meistriškumą jau įrodę sportininkai. Neabejoju, kad po ketverių metų Los Andželo žaidynėse jie vėl taikysis į aukščiausias vietas. Tą patį galima pasakyti apie visą būrį kitų sportininkų. Net keturiems iš jų šios žaidynės buvo debiutinės. Paryžiuje sukaupta milžiniška patirtis, kuri bus panaudota vėliau. Pagal paralimpinių žaidynių standartus, mūsų komanda yra jauna, tikrai ne visi dar pasiekę savo piką.

– Osvaldas Bareikis pelnė medalį antrose žaidynėse iš eilės. Ar jį matysime Los Andžele?

– Tai geriausiai pasakyti gali pats sportininkas ir jo treneris Algis Mečkovskis. Kiek žinau, Osvaldas kupinas jėgų ir noro sportuoti. Po Paryžiaus žaidynių dziudo imtynėse turėtų keistis svorio kategorijos, o tai nėra lengvas procesas sportininkui. Ir nuo adaptacijos priklausys, kaip seksis toliau. Tačiau Osvaldas didžiajame sporte jau ne naujokas, neabejoju, kad viskas bus gerai. Labai smagu, kad turime tokį užsispyrusį ir kietą sportininką, kuris yra didžiausios pagarbos vertas mūsų šalies ambasadorius pasaulyje. Osvaldo ir jo trenerio Algio atsidavimas negali nežavėti.

– Ko reikia, kad rezultatai būtų dar geresni Los Andžele?

– Manau, kad svarbiausia – susitelkimas ties šiais tikslais. Kalbu apie maksimalias valstybės ir privataus sektoriaus pastangas, jų sinergiją. Labai džiaugiuosi, kad turime būrį rėmėjų, yra drauge. Ilgame kelyje į Paryžių prie ir prisidėjo prie mūsų sportininkų pasirengimo žaidynėms, atrankinėms varžyboms. Be jų indėlio rezultatai tikrai nebūtų tokie, kokie yra šiandien. Pavyzdžiui, Lietuvos paralimpinio komiteto mecenatai „Bitė Lietuva“ šiemet kiekvienam rinktinės nariui skyrė finansavimą sportinėms reikmėms – papildomiems startams, stovykloms, atsistatymui ir panašiai. „Girteka“ finansuoja mūsų vykdomą klubų paramos projektą, kuris skirtas paremti svarbiai žmonių su negalia sporto klubų grandžiai. Finansiškai prie aukšto meistriškumo, švietimo, socialinių projektų prisideda „Camelia“, „Northway“, „Impuls“ ir kiti Lietuvos paralimpinio komiteto rėmėjai, esame visiems už tai labai dėkingi.

Lietuvos paralimpiečių rezultatai Paryžiuje:

  • Osvaldas Bareikis (treneris Algis Mečkovskis): dziudo – 3 vieta
  • Edgaras Matakas (treneris Ramūnas Leonas): 100 m krūtine – 4 vieta, 50m laisvu stiliumi – 6 vieta
  • Oksana Dobrovolskaja (trenerė Teresė Nekrošaitė): disko metimas – 5 vieta
  • Andrius Skuja (treneris Deimantas Jusys): rutulio stūmimas – 6 vieta
  • Aušra Garunkšnytė (treneris Jonas Žakaitis, vedlys Linas Mikalainis): maratonas – 6 vieta
  • Donatas Dundzys (treneris Jonas Baltrušaitis): rutulio stūmimas – 7 vieta, disko metimas – 10 vieta
  • Gabrielė Čepavičiūtė (trenerė Rasa Mažutaitienė): 200m kompleksiniu būdu – 8 vieta, 100m nugara – 10 vieta
  • Eivydė Vainauskaitė (Deimantas Jusys): rutulio stūmimas – 11 vieta
  • Raimeda Bučinskytė: šaudymas į taikinius iš 10 metrų pneumatiniu pistoletu – diskvalifikuota (atrankoje užėmė 15 vietą)

Lietuvos paralimpinį komitetą palaiko paralimpinio judėjimo mecenatai „Bitė Lietuva“ ir TV3, rėmėjai „Girteka“, „Northway“, „Camelia“, „Toyota“, „Panorama“, „Allianz Lietuva“, „Impuls“, „Rotary Lietuva“, „Affidea Lietuva“, „Triniti Jurex“, „We Are Marketing“, „Raw Powders“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?