Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2014 07 02

Nauja pramoga Šiauliuose – „wakepark“: kas išsilaikys ant lentos?

Šiaulių ekstremalai pastarosiomis dienomis mokosi naują žodį – „wakepark“. Tai vandens atrakcija, kuomet ant vandens slidės stovintis žmogus yra tempiamas trosu apie du šimtus metrų į vieną pusę ir tiek pat atgal. Vienu metu atidarytos iškart dvi trasos – Šiaulių centre prie Talkšos ežero ir gamtos prieglobstyje Pakapės tvenkinyje.
Vandens pramogos
Vandens pramogos / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Iki šiol artimiausia vandenslidžių trasa šiauliečiams buvo Mažeikių rajone. Nuo šiol galima pramogauti ir pačiuose Šiauliuose, bei visai prie miesto esančioje Pakapėje.

Parkas atsirado per dieną

Pakapės vandenslidžių parką įrengė šio sporto entuziastai Linas Orvydas ir Tadas Baliutavičius. Vaikinai sako, kad įrengti trasą užtruko keletą valandų. Prie betono blokų pritvirtinti plieniniai lynai, pastatyti stulpai ir pajungtas elektros variklis.

Linas Orvydas ir Tadas Baliutavičius. Vaikinai sako, kad trasos pastatymas užtruko vos valandą kitą.

„Gerokai ilgiau užtruko pasiruošimas ir įrangos paieškos. Reikėjo surasti tinkamą vietą, pasitarti su Pakapės bendruomenės nariais, sutvarkyti įvairius dokumentus. Dabar jau viskas parengta – šok ant lentos ir čiuožk“, – drąsina L.Orvydas.

Parko kūrėjai sulaukė nemažo vietos bendruomenės palaikymo. Jei jaunuoliai nori kažką sukurti, mielai prašom. Nuo to gyvenvietei tik geriau. Šiek tiek purkštauja tik žvejai. Ekstremalai, neva, jiems išbaido žuvis.

Pats L.Orvydas čiuožia jau metus. Pabandė ir užsikrėtė visam gyvenimui. Pomėgis dabar tapo ir darbu. Savininkams tenka nemenka atsakomybė sėdėti prie pulto. Jis, rodos, paprastas – įjungi variklį ir reguliuoji greiti.

„Čiuožiantys yra skirtingo pajėgumo ir patirties. Reikia daug aiškinti, ką atpalaiduoti, kaip laikyti kojas. Jausti, kokiu greičiu tempti žmogų. Dažnai pradedančiajam atrodo, kad greitis per didelis. Dar nesuvokia, kad lėčiau bus dar sunkiau“, – aiškina pramogos sumanytojas ir įkūrėjas.

Pirmasis kartas

Ant kabyklos – įvairių dydžių specialūs kostiumai. Palei prieplauką išrikiuotos vandens slidės su skirtingo dydžio apavu. Matuojies kostiumą ir stoji ant lentos. Jei esi naujokas, lendi į vandenį ir, tempiamas, bandai išsilaikyti ant vandens.

Patyrę čiuožėjai šoka į vandenį tiesiog nuo krantinės. Skrydis ir plastiškas nusileidimas ant vandens. Toliau – meistriškumo reikalas. Vieni sugeba vingiuoti ir įspūdingai taškytis vandeniu. Kiti apsisuka ore. Ne vienas jau išmoko šokti nuo tramplyno. 

Pirmą kartą čiuožiantiems pasiseka, jei išvis pavyksta atsistoti ant vandens. 

Pirmą kartą čiuožiantiems pasiseka, jei išvis pavyksta atsistoti ant vandens. Reikia rankas laikyti beveik ištiestas. Kojas derėtų gerokai sulenkti, o lentą laikyti gulsčiai.

Suveikia variklis ir pradeda traukti. Kai iš vandens pakyla visas kūnas, tuomet reikia susukti lentą išilgai. Priekinę koją ištiesti ir laikyti tvirtai. Galine koja vairuoti.

„Naujokų pagrindinė klaida – įtampa. Ji neišvengiama. Visi dažniausiai sutraukia raumenis, sulenkia rankas. Naudoja labai daug jėgų“, – sako L.Orvydas. Reguliuodamas tempimo greitį jis atkreipia dėmesį į patyrusį čiuožėją, kuris čiuožia laikydamasis viena ranka ir beveik be pastangų.

Maksimalus šios konstrukcijos tempimo greitis – 40 km/val., tačiau varžybose naudojamas greitis yra 32 km/val. Paprastai ilgiausia trasa, paremta dviejų stulpų sistema, gali būti 250 metrų ilgio. Pakapės ežere trasos ilgis yra 210 metrų.

Kiek kainuoja ši pramoga?

Savininkai skaičiuoja, kad viena valanda yra verta šimto litų. Naujokai dažniausiai pavargsta ir per pusvalandį, todėl nepatyrusiems būtų smagu atvykti su kompanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas