Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 02

Naujas Europos sporto darinys startuoja su Lietuvos žvaigždėmis padangėje

Kai kelių didelių olimpinių sporto šakų lyderiai susidėjo drauge 2015 metų pradžioje, jie suvokė, kad reikia sujungti bendras jėgas. Taip gimė įvairių sporto šakų Europos čempionatas. Per artimiausias 11 dienų Rūta Meilutytė, Danas Rapšys, Andrius Gudžius, Airinė Palšytė, Simona Krupeckaitė, Ramūnas Navardauskas, Saulius Ritteris, Milda Valčiukaitė, Mindaugas Griškonis ir net Lietuvai atstovaujantis ispanas triatloninkas stoja į kovas Glazge (Škotija) ir Berlyne (Vokietija).
Glazge ir Berlyne startuos daug tituluotų Lietuvos atletų.
Glazge ir Berlyne startuos daug tituluotų Lietuvos atletų.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmosios 2018 m. Europos pirmenybės, daugiašakis čempionatas vyks nuo rugpjūčio 2 iki rugpjūčio 12 dienos. Varžysis septynių sporto šakų atletai: Glazge plaukimo, dviračių, golfo, gimnastikos, irklavimo ir triatlono, o Berlyne – lengvosios atletikos.
  • Susitarimas dėl pirmenybių priimtas 2015 metais penkių sporto šakų federacijų (golfas ir gimnastika prisidėjo vėliau)
  • Kam tai reikalinga? Dauguma šių sporto šakų negali pasigirti didele auditorija, o šių varžybų rengėjai jau praneša, kad Glazge liko tik ketvirtadalis neparduotų bilietų.
  • Kiti Europos čempionatai vėl vyks 2022 metais, o vieta paaiškės kitąmet.

Varžybose Glazge ir Berlyne, kuriose rungtyniaus sporto šakų, ne visada lepinamų dideliu publikos dėmesiu, sportininkai, tikimasi sulaukti daugiau nei 100 tūkst. žiūrovų.

Rugpjūčio 2–12 dienomis Glazge vyks plaukimo, irklavimo, dviračių sporto, golfo, gimnastikos ir triatlono, o Berlyne rugpjūčio 6–12 dienomis – lengvosios atletikos Europos pirmenybės.

„Tai turėtų padėti sutraukti daugiau žiūrovų, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis. – Plaukimas ir lengvoji atletika ir taip turi savo žiūrovą, bet galbūt taip daugiau dėmesio gaus mažesnės sporto šakos.“

Galbūt tada, kai viskas prasidės iš tikrųjų – jau penktadienį Rūta Meilutytė pasileis į pirmos rungties startą Glazgo baseine, o irkluotojai pradės varžybas ir apšils raumenis ne tik dėl galingų mostų, bet ir žiūrovų akių.

„Lietuvoje prie 30 laipsnių irkluodavome trumpa apranga, o Glazge visi mūsiškiai vilki drabužius su ilgomis rankovėmis. Šalta, nes oro temperatūra 18–20 laipsnių, o vėjas – labai žvarbus“, – sakė tris olimpinius prizininkus į Glazgą atsivežusios Lietuvos irklavimo rinktinės treneris Mykolas Masilionis.

Daivos Mačiulienės nuotr./Mindaugas Griškonis
Daivos Mačiulienės nuotr./Mindaugas Griškonis

Jam Europos čempionatų junginys kol kas išskirtinio įspūdžio nedaro.

„Galbūt todėl, kad irkluojame ežere per 20 km nuo miesto. Įprasta, kad irklavimo varžybos vyksta nuošaliau“, – sakė M.Masilionis, 2016 metais po olimpinių žaidynių išrinktas geriausiu Lietuvos metų treneriu.

Lietuvos gimnastikos komanda įsikūrė miesto centre, bet ir ten kol kas ramu.

„Nejaučiame nieko išskirtinio. Visi mes gyvename prie sporto salės, niekur važinėti nereikia. Žiūrėsime, kaip viskas įsibėgės, bet kol kas to nematome“, – įspūdžiais iš Glazgo dalijosi Lietuvos gimnastikos federacijos generalinis sekretorius Algimantas Prunckas.

O štai Lietuvos dviračių sportininkai jau susidūrė su kainomis – lyginant su kitomis varžybomis išsinuomoti pagalbinius automobilius buvo ir sunkiau, ir brangiau.

„Nemanau, kad sporto šakos šiuose čempionatuose turės kokią nors įtaką viena kitai, – svarstė Lietuvos dviračių sporto delegacijos Glazge vadovė Rasa Ališauskienė. – Galbūt rengėjams paprasčiau ir pigiau, nes tai masiškesnis renginys. Bet mums kainos pakilo.“

Nepainiokite su Europos žaidynėmis

Nesuplakite naujųjų Europos pirmenybių su Europos žaidynėmis – 2015 metais Azerbaidžane pirmą kartą buvo surengtos prašmatnus renginys su Lady Gaga atidarymo šventėje, kurį rengė Europos olimpiniai komitetai.

Lietuviai ten iškovojo septynis medalius, tarp jų du aukso – kanojininkas Henrikas Žustautas ir plaukikas Andrius Šidlauskas. Tačiau Baku dominavo kovinės sporto šakos, o kitose trūko daug elitinių atletų, nes plaukimas atsiuntė tik jaunimą, lengvoji atletika – tik trečios kategorijos sportininkus.

V.Dranginio nuotr./Henrikas Žustautas
V.Dranginio nuotr./Henrikas Žustautas

Europos olimpiniams komitetams beieškant turtingesnių šeimininkų ir žvalgantis į Rytus (2019 metų Europos žaidynės vyks Minske), kitos sporto šakos ėmėsi veiksmų pačios.

Glazge savo pagalbą jau pasiūlė 4 tūkst. savanorių, o varžybose numatyta ir plati kultūrinė programa.

Sporto šakoms svarbu, kad jos gaus televizinį dėmesį – pavyzdžiui, LRT Lietuvoje transliuos Europos čempionatus, o Didžiojoje Britanijoje 12 valandų per dieną sportą rodys BBC.

„Viską galima pamatyti, yra sporto varžybų tvarkaraštis, – sakė „Glasgow 2018“ direktorius Colinas Hartley. – Mes sukūrėme tokį kalendorių, kad kiekviena sporto šaka turės savo akimirkas po saule.“

„Scanpix“ nuotr./Glazge prasideda Europos čempionatai
„Scanpix“ nuotr./Glazge prasideda Europos čempionatai

Kiek medalių iškovos lietuviai?

Per artimiausias vienuolika dienų ne kartą gali nuskambėti ir Lietuvos Tautinė giesmė, skirta 2018 metų Europos čempionams.

Tarp lietuvių yra daug Europos prizininkų, tad būkite pasirengę – Glazge ir Berlyne dirbsiantys 15min sporto žurnalistai pateiks karščiausias naujienas ir atletų emocijas, kad ir kokios jos būtų.

Štai kokių ambicijų turi Europos daugiašakiame čempionate startuojantys lietuviai.

Plaukime laukiama Dano Rapšio triumfo

Vienuolika plaukikų – 9 vyrai bei R.Meilutytė ir Kotryna Teterevkova nuo penktadienio pradeda startus Glazgo baseine, kur netrūks ryškiausių Europos plaukimo žvaigždžių – pradedant „Geležine ledi“ iš Vengrijos Katinka Hosszu ar pasaulio rekordininku britu Adamu Peaty, baigiant ne tik talentu, bet ir dopingo istorijomis garsia ruse Julija Jefimova.

„Šiais metais europiečiams plaukikams tai pačios svarbiausios varžybos, – pabrėžė Lietuvos plaukimo vadovas E.Vaitkaitis. – Gruodį dar vyks pasaulio pirmenybės trumpajame baseine, bet jos ne tokios reikšmingos, kaip pirmenybės Glazge.

Sunku nuspėti, kokia bus 2012 metų olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės sportinė forma, nes šiemet ji pradėjo treniruotis pas naują trenerį Dave'ą Salo Los Andžele – kontrolinių startų rezultatai nebuvo įspūdingi, bet galbūt 21 metų plaukikė nustebins, kaip pernai per Europos pirmenybes trumpajame baseine Kopenhagoje? Bet kuriuo atveju, R.Meilutytė vis dar yra Europos rekordininkė 100 m krūtine rungtyje (1 min. 4,35 sek.).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė, Danas Rapšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė, Danas Rapšys

Pasaulio rekordas 200 metrų laisvuoju stiliumi rungtyje sukasi D.Rapšio pasąmonėje. 23 metų plaukikas per praėjusius metus padarė didelę pažangą, kai galutinai persivertė nuo nugaros ant pilvo baseine ir susitelkė kitam plaukimo būdui.

Nepamirškite ir patyrusio daugkartinio Europos pirmenybių prizininko Giedriaus Titenio, taip pat Andriaus Šidlausko ar Simono Bilio – jie yra maloniai stebinę pastaraisiais metais.

Ar keturvietė vėl bus nenugalima?

Lietuvos irklavimo rinktinė išsiuntė į Glazgą penkias įgulas, o trijose iš jų sėdės olimpiniai prizininkai.

Mindaugas Griškonis šįkart plauks vienas valtyje, nes jo sidabrinis bendražygis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse Saulius Ritteris persodintas į keturvietę.

Būtent keturvietė pernai buvo nenugalima ne tik Europos, bet ir pasaulio pirmenybėse. Tituluotas S.Ritteris prisidėjo prie auksinės 2017 metų komandos trejeto Rolando Maščinsko, Aurimo Adomavičiaus ir Dovydo Nemeravičiaus.

Ką nors turėtume užkabinti, bet klausimas – ką?

„Konkurencija bus lyg pasaulio pirmenybėse, nes visi pagrindiniai varžovai yra europiečiai, – apie keturvietės šansus sakė M.Masilionis. – Ką nors turėtume užkabinti, bet klausimas – ką?“

2016 metų olimpinė bronzos medalio laimėtoja Milda Valčiukaitė irsis su Ieva Adomavičiūte ir taip pat gali nusiirti ant prizinės pakylos. Jos buvo šeštos prieš porą savaičių pasaulio taurės etape Šveicarijoje, bet stipriausios varžovės porinės dvivietės varžybose yra ne iš Europos šalių.

Rimantas Navickas/RGBpictures nuotraukos/Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius pasaulio čempionate
Rimantas Navickas/RGBpictures nuotraukos/Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius pasaulio čempionate

Dviračių sporte – sugrįžimai

Europos čempionatai sujungs ir dviračių sportus – įprastai plento, treko ir BMX pirmenybės vykdavo atskirai, bet šįkart visas elitas bus Glazge.

Tituluotoji Simona Krupeckaitė bus lyderė sprinto komandos, kurią sudarys Vasilijus Lendelis, Svajūnas Jonauskas ir Miglė Marozaitė, o tempto varžybose pasirodys trenerių dopingo skandalus iškentusi Olivija Balaišytė ir Kristina Kazlauskaitė.

Plento varžybose startuos Ramūnas Navardauskas ir Gediminas Bagdonas bei Rasa Leleivytė ir Daiva Tušlaitė.

„Bus įdomių sugrįžimų – Ramūnas Navardauskas po širdies operacijos, Vasilijus Lendelis po raktikaulio lūžio“, – sakė Lietuvos dviračių sporto federacijos generalinė sekretorė R.Ališauskienė.

„Scanpix“ nuotr./Glazge prasideda Europos čempionatai
„Scanpix“ nuotr./Glazge prasideda Europos čempionatai

Lietuvai atstovaus ir ispanas

Gimnastika į Europos pirmenybes atsiuntė keturis atletus, o triatlonas – tik vieną ir tai ne lietuvį.

„Planavome, kad estafetėje startuos komanda, bet ji nesurinko reitingo taškų. Galvojome ir apie Eveliną Tomkevičiūtę, bet jos sportinė forma nėra gera. Todėl startuos tik Alberto Casillasas Garcia“, – pasakojo Lietuvos triatlono rinktinės vyr. treneris Vidmantas Urbonas.

Su mergina iš Pakruojo draugavęs ispanas šiek tiek moka lietuviškai ir ne pirma kartą gins Lietuvos garbę triatlono varžybose. Tiesa, 27 metų atletą išvysti tarp lyderių konkurencingoje sporto šakoje nėra didelė tikimybė.

Berlyne – Andrius Gudžius ir Airinė Palšytė

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinę Berlyne sudarys net 27 sportininkai, tarp jų ir abu geriausi 2017 metų šalies atletai – disko metikas Andrius Gudžius ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė.

„Dabartiniame lygyje visada kovojame dėl medalių. Norisi ir Lietuvai parvežti medalį, ir sau jo norisi“, – apie tikslus Berlyne 15min žurnalistei Dovilei Šeduikytei prieš kelionę sakė A.Gudžius. 2017 metų pasaulio čempiono geriausias rezultatas šį sezoną – 69 m 59 cm.

Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Airinė Palšytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Andrius Gudžius ir Airinė Palšytė

Po traumų pašokusi A.Palšytė šį sezoną pasitikrino jėgas tik porą sykių, tad kaip aukštai skries 2017 metų uždarų patalpų Europos lengvosios atletikos pirmenybių čempionė – lieka intriga.

„Aš nejaučiu didelės problemos, jei neturiu daug startų, – sakė A.Palšytė. – Svarbiausia, kad jaučiu vidinę ramybę.“

Vidinės ramybės ir kovotojo širdies prireiks 64 Lietuvos atletams per artimiausias 11 dienų. Naujasis sporto renginys prasideda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai