Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 02

(Ne)laukta viešnia: Galvės ežere – Uzbekistano pasu prisidengusi Rusijos rinktinės lyderė

Lietuvos irklavimo federacija (LIF) – po padidinamuoju stiklu. Penktadienio popietę apie bendradarbiavimą su Uzbekistano irklavimo federacija pranešusi LIF nedelsiant sulaukė negailestingų kirčių iš buvusių rinktinės narių, kurie piktinasi, jog į Lietuvą atvyko Vidurinės Azijos valstybės vėliava prisidengusi buvusi Rusijos rinktinės lyderė.
Hanna Prakacen
Hanna Prakacen / „Scanpix“ nuotr.

LIF išplatintame pranešime teigiama, kad „federacija palaiko „World Rowing“ plėtros programą ir Trakuose jau sportuoja Uzbekijos atletai“.

„Esame suinteresuoti, kad irklavimo sportas populiarėtų, o sportininkai visame pasaulyje tik stiprėtų ir galėtų konkuruoti su pačiais geriausiais“, – pranešime cituojamas LIF generalinis sekretorius Saulius Ritteris.

Uzbekistano delegacija, kurią sudaro dvylika atletų, Trakuose irklais mojuoja nuo antradienio.

Dalis šių sportininkų atvyks į „Gintarinių irklų“ regatą, vyksiančią birželio 23–25 dienomis Trakuose, praneša LIF.

Tiesa, sportininkų pavardės nėra viešinamos. Nė vienu žodžiu neužsimenama ir apie tai, kad viena Uzbekistano rinktinei atstovaujanti irkluotoja visai neseniai gynė Rusijos garbę.

Kaip žinia, po Rusijos sukelto karo Ukrainoje, šios šalies sportininkai buvo eliminuoti iš tarptautinių varžybų.

„LIF administracijos dėka turėsim „malonumą“ Trakuose sportuoti kartu su didžiausia Rusijos irklavimo žvaigžde“, – sarkastiškai į šią žinią feisbuke reagavo 2016-ųjų olimpinių žaidynių Rio de Žaneire dalyvis Dovydas Nemeravičius.

„Pernai ukrainiečiai glaudėsi, dabar rusai, perbėgę į Uzbekistaną, su rusų apranga sportuoja. Šaunuoliai LIF, vyriausiojo trenerio buvusius auklėtinius jau vilkt į savo kiemą pradėjom“, – piktinosi ir kitas olimpietis Martynas Džiaugys.

Abiejų irkluotuojų aptarinėjama sportininkė – Hanna Prakacen.

Tokijo olimpinėse žaidynėse vienviečių valčių klasėje ši Minske gimusi ir Rusijai atstovaujanti atletė iškovojo sidabro medalį.

Tiesa, Tokijuje ji buvo priversta atstovauti Rusijos olimpinio komiteto komandai. Metais anksčiau Varezėje, atstovaudama Rusijai, ji tapo Europos čempione.

Įdomiausia tai, kad Trakuose ši irkluotoja net nebando slėpti savo praeities ir treniruojasi su Rusijos rinktinės apranga.

Kaip žinia, Rusijos rinktinę keletą metų treniravo Mykolas Masilionis. Su rusais lietuvis dirbo ir Tokijuje.

Gruodį specialistas grįžo dirbti į Lietuvą, tačiau šalies irklavimo bendruomenės ir sportininkų buvo pasitiktas nevienareikšmiškai.

15min kreipėsi į LIF generalinį sekretorių S.Ritterį ir paprašė išsamesnio paaiškinimo.

„Taip, yra atvykusi Hanna Prakacen. Tačiau nemanome, kad reikėtų vartoti žodžių junginį „prisidengę Uzbekijos vėliava“. Treniruotis į Trakus atvyko Uzbekijos piliečiai, Uzbekijos irklavimo rinktinės nariai bei kandidatai“, – 15min tvirtino S.Ritteris.

Paklaustas, ar nebuvo minčių šios programos atsisakyti, kai sužinojo jog Uzbekistano rinktinei atstovauja buvusi Rusijos atletė, LIF generalinis skretorius tikino, jog svarbiausia pačios sportininkės pažiūros.

„Prieš atvykdami visi sportininkai patikino, kad smerkia karą Ukrainoje. Visi jie pasirašė deklaraciją prieš karą Ukrainoje“, – atsiųstame atsakyme tikina S.Ritteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Ritteris
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Ritteris

Jo teigimu, iš dvylikos į Trakus atvykusių sportininkų praeityje Rusijai atstovavo vienintelė H.Prakacen.

LIF vadovo teigimu, jokio finansinio ar kitokio atlygio irklavimo federacija už šią plėtros programą negavo.

„Uzbekijos sportininkai treniruojasi savo lėšomis. LIF, bendradarbiaudama su „World Rowing“ ir prisidėdama prie plėtros programos, įsipareigojo tik tarpininkauti organizuojant sąlygas treniruotėms“, – tikino S.Ritteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas