Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 13

Nerijus Kesminas: „Nevalia painioti sporto ir politikos? Rimtai? Nejuokinkit“

„Olimpiniam sportui būtent dabar atėjo laikas nustoti slėptis už pigių deklaracijų“, – sako Nerijus Kesminas. Atidžiai ir į dabartines sporto aktualijas, ir istoriją pažvelgęs sporto komentatorius su 15min dalinasi savo įžvalgomis apie rusų skleidžiamus naratyvus ir dviveidišką Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) poziciją.
Nerijus Kesminas: "IOC prezidentas Thomasas Bachas dabar stovi kryžkelėje ir žiūri į akmenį, ant kurio parašyta: „Eisi į dešinę – susipyksi su rusu. Pasuksi į kairę – gausi boikotų."
Nerijus Kesminas: „IOC prezidentas Thomas Bachas dabar stovi kryžkelėje ir žiūri į akmenį, ant kurio parašyta: „Eisi į dešinę – susipyksi su rusu. Pasuksi į kairę – gausi boikotų“. / „Scanpix“ nuotr.

Triukšmo tiek, kad atrodo, jog olimpiniame Paryžiuje siaučia tornadai. Lyja meteoritais. Dangus griūva.

Iš tikrųjų kol kas faktiškai nevyksta nieko, nes ir negali vykti – sprendimo dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo kitų metų vasaros olimpinėse žaidynėse Tarptautinis olimpinis komitetas dar nepriėmė. O priimti gali tik IOC, niekas kitas.

Lozungų aidi daug. Iš vienos barikadų pusės: „negalima diskriminuoti žmogaus vien dėl jo paso“ bei „nereikia painioti olimpinio sporto ir politikos“. Iš kitos, palaikančios laisvės karą kariaujančią Ukrainą, pirmiausia – Lenkijos, Skandinavijos ir Baltijos šalių: „jei žaidynėse dalyvaus rusai ir baltarusiai, gali nuvilnyti boikotų banga“.

Nevalia painioti sporto ir politikos? Rimtai? Nejuokinkit: vien tai, kad atletai atstovauja savo valstybėms, jau yra politika.

Norime tai pripažinti ar ne, valstybė – savaime politinis darinys. Kiekvienas iškovotas medalis, stadione kylanti vėliava ir aidintis himnas tam tikra prasme – politinis pareiškimas: mes geri, mes galingi, mes šiandien laimėjom.

Rusai, beje, tradiciškai savo sporto pergales ypač ryškiai pozicionuoja kaip valstybės galios įrodymą. Ir kažkodėl sunku patikėti, kad tai – tik įprotis iš sovietinės praeities.

Apie pasus, pagal kuriuos esą negalima diskriminuoti žmonių. XX

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas