Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpinių apdovanojimų įdomybės: žaidynių čempionams – medaliai iš sidabro

Penktadienį Paryžiuje prasidės 33-iosios olimpinės žaidynės. Simboliška, kad olimpinius medalius gamina „Monnaie de Paris“ kalykla. Ta pati, kuri nukalė ir pirmųjų moderniaisiais laikais olimpinių žaidynių, vykusių prieš 128 metus, apdovanojimus.
Štai kaip atrodo Paryžiaus olimpinių žaidynių medaliai.
Štai kaip atrodo Paryžiaus olimpinių žaidynių medaliai. / Vida Press nuotr.

Tiesa, jei dabar medalių komplektas susideda iš trijų spalvų: aukso, sidabro ir bronzos medalių, tai 1896 m. buvo apdovanoti tik sportininkai, užėmę pirmą ir antrą vietas.

Laimėję rungtyje gavo sidabro medalį, diplomą bei alyvmedžio šakelę, o likusiems antroje vietoje buvo įteikti vario medaliai su diplomais bei lauro šakelėmis. Tiek alyvmedžio, tiek lauro šakelės buvo specialiai atgabentos tiesiai iš Olimpo kalno Graikijoje, norint pagerbti olimpinių žaidynių atsiradimo istoriją. Tačiau jau 1904 metais apdovanojimai tapo tokie kaip ir dabar. Pirmos, antros ir trečios vietos laimėtojams buvo nutarta teikti aukso, sidabro ir bronzos medalius.

Dabar ir prieš 128 metus

Šių metų 33-iosiose olimpinėse žaidynėse medalių gamintoja vėl bus gerai žinoma Prancūzijos medalių kalykla „Monnaie de Paris“, gyvuojanti nuo 864 metų. Tačiau, jei 1896 m. jos nukaltų medalių komplekte buvo tik dviejų spalvų medaliai, dabar turėsime apdovanojimus visoms trims vietoms.

Iš viso Paryžiaus žaidynėms bei iškart po jos vyksiančioms paralimpinėms žaidynėms „Monnaie de Paris“, bendradarbiaudami su žinoma prancūzų juvelyrikos įmonė „Chaumet,“ nukaldino net 5084 medalius. Atkreiptinas dėmesys, kad sukurti medalių dizainui pirmą kartą buvo pasitelkta juvelyrikos įmonė. „Monnaie de Paris“ duomenimis, nukaldinti vienam medaliui prireikė vidutiniškai 15-os dienų.

Aukso medalis iš sidabro

Šiųmetiniai sidabro ir bronzos apdovanojimai, kaip reglamentuoja griežti Tarptautinio olimpinio komiteto reikalavimai, svers atitinkamai 525 ir 455 gramus. Aukso medalis bus sunkiausias – net 529 gramai,

Tačiau verta pabrėžti, jog nuo 1912 metų olimpiniai aukso medaliai iš tiesų yra sidabriniai, padengti šešiais gramais aukso. Tad mažai suklysime, jei sakysime, jog olimpiadų nugalėtojai nuo pat pirmosios modernios olimpiados iki dabar gauna sidabrinį (pagal sunaudoto metalo kiekį) apdovanojimą.

Vida Press nuotr./Štai kaip atrodo Paryžiaus olimpinių žaidynių medaliai.
Vida Press nuotr./Štai kaip atrodo Paryžiaus olimpinių žaidynių medaliai.

Olimpiniai medaliai taip pat turi būti apvalūs, nuo 2004 metų jų užpakalinę pusę visada puošia Nikė, graikų pergalės deivė. Šalia jos taip pat būtinai turi būti vaizduojamas Atėnų akropolyje esantis Partenonas bei olimpinių žaidynių pavadinimas ir numeris. Olimpinių medalių pagaminimo kaina visuomet laikoma paslaptyje.

Panaudotas Paryžiaus simbolis

Nepaisant griežto reglamentavimo, kiekvienų olimpinių žaidynių medaliai yra puikus būdas parodyti renginį organizuojančio miesto ir šalies identitetą, vertybes, o taip pat vietinių amatininkų ir menininkų galimybes. 2020-ųjų vasaros olimpines žaidynes organizavęs Tokijas (Japonija) pristatė medalius, pagamintus išskirtinai iš metalų, išgautų iš perdirbtos elektronikos.

Šiais metais vasaros olimpines žaidynes organizuojantis Paryžius irgi pasinaudojo proga ir pristatė olimpinius medalius su kiekviename iš jų įkomponuotu šešiakampiu elementu tiesiai iš Eifelio bokšto konstrukcijos. Beje, Eifelio bokšto statybos buvo baigtos likus vos septyneriems metams iki to momento, kai tame pačiame mieste, kalykloje „Monnaie de Paris“, buvo pagaminti pirmieji olimpiniai medaliai.

Belieka tik spėlioti kiek šių Eifelio bokšto dalelių šiemet parsiveš Lietuvos olimpiečiai. Palinkėkime jiems sėkmės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus