Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpinių žaidynių „močiutė“: Paryžiuje – 61-erių sportininkės triumfas

JAV krepšinio veidas LeBronas Jamesas ir brazilų įžaidėjas Marcelinho Huertas laikomi pavyzdžiais, kaip rezultatų olimpinėse žaidynėse galima siekti ir esant gerokai vyresnio amžiaus už kolegas, tačiau Paryžiuje varžosi ir keliais dešimtmečiais už šiuos krepšininkus vyresnė atletė.

Kinijoje gimusi, bet Liuksemburgui atstovaujanti Ni Xia Lian pergale pradėjo Paryžiaus olimpines žaidynes stalo teniso turnyre ir sulaukė didžiulio dėmesio iš sirgalių ir žiniasklaidos.

To priežastis – sportininkės amžius. Į olimpines žaidynes ji atvyko būdama 61-erių.

Pirmajame susitikime stalo tenisininkė 4-2 pranoko turkę 31-erių Sibel Altinkayą ir tapo vyriausia kada nors olimpinėse žaidynėse pergalę iškovojusia šio sporto atstove.

Įdomu tai, kad jos nugalėta varžovė – jaunesnė už 32-ejų Ni Xia Lian dukterį. Kitam jos vaikui – 21-eri.

Dar 1983 metais pasaulio čempione tapusi olimpietė sulaukė didžiulio palaikymo. Dar 2019 metais ji tęsdama sportininkės karjerą pareiškė, kad „jos širdis vis dar yra jauna“, o šio teiginio laikosi ir toliau.

Įdomu, jog Ni Xia Lian per Paryžiaus žaidynių atidarymo ceremoniją Senos upėje buvo patikėta laikyti Liuksemburgo vėliavą.

Olimpinėse žaidynėse Kinijoje gimusi stalo tenisininkė dalyvauja šeštąjį kartą. Pasauliniame reitinge ji rikiuojasi 53 vietoje.

Jaunystėje ji atstovavo Kinijai, o būdama 20-ties tapo pasaulio čempione tiek asmeninėse, tiek dvejetų varžybose.

Tiesa, tuomet olimpinėse žaidynėse ji žaisti dar negalėjo, nes ši rungtis į olimpinę programą įtraukia tik 1988-aisiais.

Vis dėlto Ni Xia Lian negavo šanso atstovauti gimtajai šaliai olimpinėse žaidynėse ir galiausiai baigė karjerą. Ją atgaivino stalo tenisininkė persikėlusi iš pradžių į Vokietiją, o po kelerių metų atsidūrusi Liuksemburge.

Ji dalyvavo 2000 m. olimpinėse žaidynėse ir nuo tada praktiškai nepraleidžia didžiausių pasaulio sporto renginių. Nors dar prieš aštuonerius metus, Rio de Žaneire varžydamasi 53-ejų metų amžiaus, žiniasklaidos buvo krikštijama „močiute“...

„Neprisimenu savo amžiaus, bet būtų smagu, kad būčiau 16 metų!“ – neseniai buvo sakiusi stalo tenisininkė.

Kitame etape Liuksemburgui atstovaujanti sportininkė grumsis prieš geriausią dabartinę stalo tenisininkę, Kinijai atstovaujančią Sun Yinghsa. Šiai lapkritį sueis tik 24-eri.

Tiesa, Ni Xia Lian nėra vyriausia sportininkė Paryžiuje. Šis titulas priklauso Australijos jojikei Mary Jannai, kuriai po kelių mėnesių sueis 70-imt.

Vyriausias Lietuvos delegacijos narys – 51-erių jojikas Andrius Petrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas