Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Padedant žmonai ilgai lenktynėse besigrūmęs Vasilijus Lendelis: „Nedaug trūko“

Paryžiaus priemiestyje „Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrome“ olimpiniame dviračių treke Vasilijus Lendelis

Ilga diena susiklostė Vasilijui Lendeliui velodrome per maždaug 20 km nuo Paryžiaus centro.

Tačiau 29 metų Lietuvos dviratininkas to ir siekė – kuo ilgiau likti asmeninio sprinto lenktynėse, paženklintuose įdomių startų ir gero galutinio rezultato.

„Nei labai nusiminęs, nei labai džiaugiuosi, – sakė galutinėje rikiuotėje 15 vietą tarp 30 treko meistrų užėmęs V.Lendelis. – Tačiau aukštas pasiekimas kaip pirmam kartui olimpinėse žaidynėse.“

Vasilijus Lendelis pradėjo sprinto lenktynes tarp 30 dviratininkų atrankoje ir pateko tarp 24 dviratininkų, įlėkusių į atkrintamąsias varžybas. Įsibėgėjęs panevėžietis išvystė 75,149 km/per valandą vidutinį greitį 200 m distancijoje, kurią nuskriejo per 9,581 sek.

„Rezultatas gana neprastas. Aišku, norisi vis greičiau ir greičiau, bet esu patenkintas laiku atrankoje“, – komentavo V.Lendelis.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis startavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis startavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse

„Tikėjausi dar šiek tiek geresnio jo rezultato, – sakė savo vyrui arenoje padedanti treko dviratininkė Miglė Lendel, kuri ir filmavo vyro startus analizei, ir atliko mechanikės pareigas, ir paduodavo vandenį ar rankšluostį.– Tačiau jis pasiekė asmeninį rekordą, džiugina, kad jis vis dar kyla aukštyn. Jis nebejaunas sportininkas, turi patirties, žinau, kad kovos ir atiduos viską, nes nenori praleisti tokio šanso.“

M.Lendel filmavo vyro startus analizei, atliko mechanikės pareigas, paduodavo vandenį ar rankšluotį.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis ir Miglė Lendel
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis ir Miglė Lendel

200 metrų sprinto atranka 5 tūkst. sirgalių padovanojo įspūdingesnių pasirodymų.

Iš pradžių australas Matthew Richardsonas pasiekė pasaulio rekordą (9,091 sek.), bet netrukus 27 metų Nyderlandų dviratininkas Harrie Lavreysenas nulėkė per 9,088 sek. ir užfiksavo naują rekordą, pasiekęs 79,2 km/per val. greitį.

„Rekordai pernelyg nenustebino, nes prieš tai moterų sprinte čia per vieną dieną krito penki pasaulio rekordai, – komentavo M.Lendel, su karjera baigusia Simona Krupeckaite važiavusi Tokijo žaidynėse dar Marozaitės pavarde, o paskui ištekėjusi už V.Lendelio ir su juo susilaukusi sūnaus. – Tikėjausi, kad olandas išvažiuos iš 9 sekundžių. Kita vertus, du pasaulio rekordai per penkias minutes – nuostabu.“

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Miglė Lendel
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Miglė Lendel

V.Lendelio užimta 19-oji pozicija jam lėkė akistatą pirmajame atkrintamųjų etape su kitu tituluotu Nyderlandų treko dviratininku Jeffrey Hooglandu, kuris atrankoje buvo šeštas.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis

31 metų olandas, turintis 17 pasaulio čempionatų medalių, Tokijo komandinį auksą ir asmeninį sidabrą, pernai ieškodamas naujų iššūkių pagerino pasaulio rekordą 1 km distancijoje.

Atkrintamosiose dviračių sprinto varžybose jau vyksta nebe tik greičio, bet ir taktinės lenktynės, nes dvikovose iki dviejų pergalių atletai žaidžia katės ir pelės žaidimus, kol suranda geriausią momentą atakai ir tada užverda atkaklios lenktynės.

Geriausias Lietuvos treko dviratininkas, prieš kelerius metus laimėjęs Europos čempionato bronzą keirine, drąsiai atakavo J.Hooglandą ir buvo susilyginęs varžovu, kuris šią savaitę kiek anksčiau iškovojo auksą komandiniame sprinte. Tačiau tribūnose dominavusių oranžinių sirgalių džiaugsmui olandas atrėmė lietuvio ataką, finišo liniją kirto pirmas ir sulaukė V.Lendelio pasveikinimo.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis

„Šiandien padariau, ką galėjau, vertinu gerai. Tačiau gavau nelengvą varžovą, olimpinį čempioną, – sunkiai gaudydamas kvapą sakė V.Lendelis. – Taktinis planas buvo atakuoti toje pozicijoje, kurioje jis mažiausiai žiūrėjo į mane. Tačiau jis suspėjo pagauti ir sustabdė mane.“

Į vieną grupę su Malaizijos atstovu Muhammadu Sahromu ir Naujosios Zelandijos dviratininku Samu Dakinu patekęs lietuvis pasirodė puikiai – iš pradžių atsidūręs tarp dviejų dviratininkų jis dairėsi į priekį ir atgal, bet sulaukęs momento atakai šovė pirmyn ir atlaikęs zelando šturmą laimėjo, taip įskriedamas tarp 16-os geriausių.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis

„Puikiai, praėjau į Top-16, esu labai patenkintas. Važiavimas buvo be klaidų, viską padariau, ką turėjau padaryti – taktika pasiteisino, – labai sunkiai gaudydamas kvapą sakė V.Lendelis. – Dabar buvo kitoks važiavimas, sudėtingiau, kai lekiame trise, o reikia dairytis nebe į vieną, o į du varžovus – nežinia, kuris atakuos. Abu buvo stiprūs varžovai, nebūtų olimpinės žaidynės.“

Kitame etape V.Lendelio laukė pirmojo pasaulio rekordo antradienį autorius M.Richardsonas, kurio pasiekimas gyvavo kelias minutes. Penkis medalius pasaulio pirmenybėse jau iškovojęs, o šią savaitę ir olimpinių žaidynių komandinio sprinto bronzą laimėjęs australas pralenkė dvikovoje V.Lendelį.

„Australas žymiai greitesnis už mane. Šiandien jis pagerino rekordą, jis žymiai pranašesnis“, – pripažino Lietuvos olimpietis.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Vasilijus Lendelis

Vėl sekė kito šanso lenktynės, šįkart per jas teko grumtis su britu Hamishu Turnbullu. Šįkart Lietuvos dviratininkas nežymiai nusileido 25 metų britui, šią savaitę jau laimėjusiam olimpinį sidabrą komandiniame sprinte.

„Nedaug trūko, – sakė V.Lendelis. – Padariau viską, ką galėjau, bet varžovas buvo greitesnis.“

Nematė prakalbusio mažo sūnaus

V.Lendelis pastaruosius metus paliko Panevėžį ir treniravosi Šveicarijoje, kur ir naujas treneris škotas Craigas MacLeanas, ir stipresni partneriai iš įvairių šalių padėjo tobulėti, įvairiose varžybose rinkti olimpinio reitingo taškus, o iškovojus kelialapį į žaidynes ir pasirengti joms.

Olimpinėse žaidynėse V.Lendelio penktadienį dar lauks keirino rungtis, o spalio mėnesį pasaulio čempionatas, kuriame jis ruošis jau kartu su savo žmona M.Lendel.

Ji pastaruoju metu Lietuvoje augino sūnų, per žaidynes globą patikėjusi kaime gyvenančiai savo mamai.

Žaidynėse savo vyrui talkinanti Miglė džiaugėsi, kad šeima pagaliau bus kartu.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Miglė Lendel
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Miglė Lendel

„Per pastaruosius metus labai gerai pailsėjau, nes dešimt metų kartu varžybose, treniruotėse, stovyklose diena iš dienos, tad buvome gal net nusibodę vienas kitam, – šyptelėjo M.Lindel. – Dabar norėčiau, kad grįžtų namo, padėtų su vaiku, – sūnus pradeda kalbėti, o Vasilijus to net nematė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas