Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 30

Paguodos Vilniuje sulaukę islandai kritikavo save ir žavėjosi lietuviais

Islandijos žiniasklaida skyrė daug dėmesio rankinio dvikovai Vilniuje, kur Lietuvos rankininkai 29:27 palaužė islandus, laikytus atrankos rungtynių favoritais. Bet po pralaimėjimo islandai sulaukė ir raminančios žinios – ketvirtadienį jie vis tiek pateko į Europos rankinio čempionatą.
Aidenas Malasinskas
Aidenas Malasinskas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje gerą valandą po rungtynių dar plyšavo lietuviška muzika Lietuvos rankininkams švenčiant itin svarbią pergalę 29:27 prieš islandus.

Lietuviai pakilo į trečiąją vietą atrankos 4-oje grupėje ir staiga pakėlė savo galimybes iškopti į 2022 metų Europos čempionatą, kur pateks keturios geriausios trečiąsias vietas užėmusios rinktinės iš aštuonių atrankos grupių.

Iki šiol vienintelį kartą per šalies istoriją 1998 metais Europos čempionate žaidę mūsų šalies rankininkai dar kovos sekmadienį išvykoje su grupės lyderiais portugalais, kurių pergalė 41:29 prieš Izraelį buvo palanki abiem Vilniuje kovojusioms komandoms.

Lietuviai aplenkė Izraelį, o islandai iškopė į Europos čempionatą, užsitikrinę antrąją vietą grupėje.

Tai buvo svarbi žinia Islandijoje, kur rankinis yra labai populiarus nuo tada, kai vos 300 tūkst. gyventojų šalies vyrų rinktinė 2008 metais iškovojo olimpinį sidabrą, o kitais metais laimėjo Europos pirmenybių bronzą.

Nuo tada medalių nebūta, bet Islandijos rankininkai jau dvyliktą kartą iš eilės iškopė į kas dvejus metus vykstantį Europos čempionatą ir buvo laikomi ryškiais favoritais prieš lietuvius, kurie pastrąjį sykį islandus buvo nugalėję tik 1997 metais (2018 m. mačas Lietuvoje baigėsi lygiosiomis).

„Žaidimas baigtas. Žeminantis pralaimėjimas Vilniuje“, – taip rungtynes apibendrino visir.is.

Populiaraus Islandijos portalo apžvalgininkas fiksavo svarbiausius rungtynių Vilniuje įvykius tiesiogiai, prie rezultato, vis pridėdamas pastebėjimus.

„Jis pataikė šeštą kartą iš šešių metimų“, – Aideną Malašinską išskyrė Islandijos portalas, kai Lietuvos atakos lyderio metimai padėjo šeimininkams atitrūkti 11:4.

„Jis šįkart žaidžia labai geras rungtynes“, – buvo giriamas toliau A.Malašinskas, iš viso pelnęs 12 įvarčių.

„Jonas Truchanovičius pelnė įvartį. Šio vaikino jėga yra milžiniška“, – žavėjosi visir.is

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija

Mačo pabaigoje komplimentai skriejo Žanui Virbauskui, pelniusiam itin svarbius įvarčius, kai islandai lipo ant kulnų.

Mlb.is taip pat skyrė daug dėmesio rungtynėms ir Islandijos rankininkų įspūdžiams.

„Galime kaltinti tik save, kaip žaidėme šias rungtynes. Nežinau, ką mes galvojome, bet galbūt tikėjomės, kad galėsime tiesiog pereiti per juos, nes laimėjome pirmąsias rungtynes 16 įvarčių (36:20 Islandijoje), – sakė krašto puolėjas Bjarki Maras Ellisonas. – Turėjome būti išmintingesni ir neleisti jiems mūsų sužvejoti per dvi minutes tam tikrais teatrališkais elementais. Šiandien atrodėme, tarsi būtume visiškai nepatyrę žaidėjai.“

Islandijos rinktinės gynėjas Ymiras Ornas Gislasonas pripažino, kad su komandos draugais nesulaikė Aideno Malašinsko, kuris ketvirtadienį tapo rezultatyviausiu visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėju.

„Buvo sunku su juo šiandien, – apie A.Malašinską sakė islandas. – Jis žaidė gerai, o mes nepakankamai, kad suspėtume paskui jį. Gynėmės pernelyg atskirai, o kai nėra geros gynybos, sunkiau ir vartininkui.

Žaidėme baisiai prastai ir neturime dėl to pasiteisinimų.”

Mlb.is apžvalgininkas irgi gyrė A.Malašinską.

„Jis buvo geriausias žaidėjas aikštėje ir kontroliavo rungtynių ritmą. Ne tik pelnė 12 įvarčių, bet ir atliko daug perdavimų. Pavyzdžiui, jis nuolat maitino Lietuvos krašto žaidėjus, – rašė mlb.is. – Jis laužė islandų gynybą vėl ir vėl.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija

Islandų žurnalistui paliko įspūdį ir 203 cm ūgio Jonas Truchanovičius, pelnęs 6 įvarčius ir nuveikęs daug darbo gynyboje: „Jis buvo labai grėsmingas. O tai reiškė, kad ir Malašinskas turėjo daugiau erdvės.“

Neprasprūdo ir buvęs Islandijos klubo „Haukur“ vartininkas Giedrius Morkūnas, atlaikęs pavojingų smūgių seriją rungtynių pradžioje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rankinis: Lietuva – Islandija

Islandams dar liko mačas su Izraeliu sekmadienį, kai Lietuvos rinktinei jau būtų palanki favoritais laikomų islandų pergalė, jei patiems nepavyktų iškovoti taškų Portugalijoje.

Daug lems ne tik pačių lietuvių mačas, bet ir likusios rungtynės Europos čempionato atrankoje kitose grupėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas