Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 14

Paskutinis šou? Simona Krupeckaitė prakalbo apie karjeros pabaigą

Lietuvos dviračių sporto bendruomenė skaičiuoja dienas, likusias iki, jų nuomone, didžiausio šio sporto renginio per šalies istoriją. Po 24 dienų Panevėžyje vyks pirmą kartą rengiamos UCI Čempionų lygos etapo varžybos, efektais besilygiuojančios į Holivudo filmus. Bet Čempionų lygos varžybos veikiausiai žymės ir legendinės Lietuvos treko dviratininkės Simonos Krupeckaitės karjeros pabaigą.
Simona Krupeckaitė
Simona Krupeckaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Startai penkeriose olimpinėse žaidynėse, 22 medaliai pasaulio ir Europos čempionatuose, bet viskas artėja prie finišo S.Krupeckaitės karjeroje.

„Spontaniškumo gyvenime nėra. Sprendimas kaip ir apgalvotas. Į didžiuosius renginius nebevažiuosiu po Čempionų lygos“, – 15min sakė S.Krupeckaitė.

Jos įspūdinga karjera baigsis gruodį, kai po penkių etapų Maljorkoje, Panevėžyje, Londone ir Tel Avive buvusi pasaulio rekordininkė nulips nuo dviračio elitinėse lenktynėse.

„Gruodį baigsis sezonas, tad turbūt nesivelsiu toliau“, – sakė iš Utenos kilusi, bet dabar Panevėžyje gyvenanti atletė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Simona Krupeckaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Simona Krupeckaitė

Tokijo olimpinių žaidynių komandiniame sprinte ji užėmė penktąją vietą su Migle Marozaite, anksčiau žaidynėse yra buvusi ketvirta, bet darsyk bandyti sėkmę ir traukti iki 2024 metų Paryžiaus ji nebeketina.

„Tikrai ne, jaučiuosi atidavusi viską, aukščiau užlipti turbūt nebegalėsiu, nes trūksta įvarčių resursų. Turbūt neverta, – sakė S.Krupeckaitė. – Nes daug kartų įsitikinau, kad mane tenkina tik aukščiausios vietos, kitos man netinka.“

Apie ketinimus baigti karjerą 38 metų dviratininkė paskelbė ketvirtadienį, kai atvyko į Vilnių, kad drauge su varžybų rengėjais pristatytų išskirtines varžybas Panevėžyje.

Tarptautinės dviračių federacijos drauge su „Eurosport“ televizija rengiama penkių etapų Čempionų lyga su 0,5 mln. eurų priziniu fondu startuos Maljorkoje lapkričio 6 dieną, o paskui varžybų karavanas pasuks į mūsų šalį, kur lietuviai jau intensyviai rengia namų darbus.

Simona Krupeckaitė tikisi smagumo

Viena tituluočiausių visų laikų Lietuvos sportininkių būdama 38-erių dar tikisi patirti šį tą nauja varžybose „Cido“ arenoje, kur įvyks vienos paskutinių lenktynių sprinte ir keirine.

Po Tokijo olimpinių žaidynių, kurios S.Krupeckaitei buvo penktosios, ji lėčiau mina pedalus ir praleido Europos dviračių treko čempionatą šio mėnesio pradžioje, kaip praleis ir pasaulio pirmenybes.

Tačiau Čempionų lygos etapas Panevėžyje yra svarbus buvusiai pasaulio rekordininkei.

„Laukia nuostabi šventė, – sakė S.Krupeckaitė. – Po olimpinių žaidynių atsigavau, darbas vyksta, ypatingų tikslų nekelsiu, bet norėsiu pabūti su stipriausiais, pasidaryti šventę ir sau.“

Didžiausias naujų varžybų išskirtinumas – nuo dviejų dienų iki dviejų valandų sutraukta varžybų programa bei šou elementai, kurių netrūks per lenktynes „Cido“ arenoje.

„Per dvi valandas suvažiuoti dviejų dienų programos repertuarą – nemenkas iššūkis, bet tokio dydžio renginys – pirmą kartą. Esu girdėjusi apie šou komercines varžybas, bet pati nesu dalyvavusi. Anksčiau buvo bandymų, bet ne su tokio lygio sportininkais ir ne tokio lygio rengėjais, – kalbėjo S.Krupeckaitė. – Bus arši kova, bet nežinau, ko laukti, tikriausiai bus siurprizas.

Taip pat nežinau, ar namai padės, nes gal tai pridės didesnės atsakomybė. Daug pažįstamų ateis, tad lazda su dviem galais. Lietuvos žmonėms tai bus didelė dovana, šansas išvysti gražiąją dviračių sporto pusę. Viskas vyks žiūrovų akių lygyje, bus išaiškinimai žiūrovams, tad tai bus ir savotiška edukacija.“

Varžysis ir V.Lendelis

Antrasis dviračių treko Čempionų lygoje startuosiantis Lietuvos dviratininkas Vasilijus Lendelis šiemet važiuoja kitu ritmu nei S.Krupeckaitė.

25 metų panevėžietis nepateko į olimpines žaidynes, bet startavo Europos čempionate.

Pernai didžiausią karjeros pasiekimą – Europos pirmenybių bronzą – pelnęs V.Lendelis tokiose pačiose varžybose praėjusią savaitę nuvylė pats save. Sprinte jis buvo 13-as, o keirine liko 23-ias.

„Nesu patenkintas rezultatais. Pakišo koją susikaupimas“, – sakė V.Lendelis, netrukus startuosiantis ir pasaulio dviračių treko čempionate.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ietuvos dviračių sporto federacijos spaudos konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ietuvos dviračių sporto federacijos spaudos konferencija

„Galime laimėti, tačiau galime likti ir paskutiniai, – vertino jo ir S.Krupeckaitės treneris Dmitrijus Leopoldas. – Tarp 1 ir 20 vietos gali būti tik pusė sekundės.“

V.Lendelis laukia ir Čempionų lygos etapo, kur varžysis po 18 elitinių sprinto ir keirino atletų: „Kvietimą gavau vienas paskutiniųjų, tad likau patenkintas. Manau, kad tai puiki galimybė garsinti savo šalį, pasirodyti kuo geriau.“

Įprastai apie 50 lenktynių per metus važiuojančių treko dviratininkų treneris D.Leopoldas teigė, kad tai bus proga pakelti varžybų lygį: „Trekas nėra labai populiarus net pačiame Panevėžyje, norisi parodyti, kad pamatytų, kokia tai įdomi, greita sporto šaka. Gal kažkas ateis pasižiūrėti, atsives savo vaiką, o paskui ateis ir pas mus“, – vylėsi treneris.

Lenktynės – lyg didelis šou

Varžyboms Panevėžyje intensyviai rengiasi ir „Cido“ arena.

„Be sportinės dalies, bus ir įspūdinga aplinka: 50 tonų įrangos techniniam aptarnavimui, tai skaičiai, kurie prilygsta dideliems šou renginiams, tokiems kaip, pavyzdžiui, „Cirque du soleil“, – sakė „Cido“ arenos direktorius Tomas Inčikas. – Visas trekas, 280 metrų bus apsupta LED juosta, kurioje atsispindės informacija. Specialios šviesios, kurių nematome per Europos ir pasaulio pirmenybes. Sportininkų dviračiai turės specialius daviklius, nuo kurių visa informacija apie dviratininkų greitį ir būseną bus perteikta žiūrovams arenoje ir prie televizijos ekranų.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Inčikas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Tomas Inčikas

Anot T.Inčiko, į Panevėžį atvyks apie 150 personalo darbuotojų, renginys bus transliuojamas per „Eurosport“.

Lietuvos dviračių federacijos generalinis sekretorius Statys Petrauskas sakė, kad renginio biudžetas sieks 350 tūkst. eurų. Didžiąją sumos dalį sudarys Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Panevėžio savivaldybės skirtos lėšos.

Bilietai kainuos nuo 5 eurų, tad rengėjai tikisi pilnos „Cido“ arenos.

Iki šiol vienintelis aukšto rango dviračių treko renginys vyko prieš 9 metus, kai 2012 metais Panevėžyje vyko Europos čempionatas.

„Tai bus didelis atspirties taškas po Europos čempionato, vykusio prieš 10 metų, vėl išlįsti į šviesą, – sakė T.Inčikas. – Tai didelis Simonos nuopelnas, o mes pasistengsime surengti dabar didžiausią visų laikų dviračių sporto renginį Lietuvos sporto istorijoje.“

2012 metais S.Krupeckaitė iškovojo Europos pirmenybių aukso medalius sprinte ir keirine savo žiūrovų akivaizdoje.

Luko Balandžio nuotr./Simona Krupeckaitė – Europos čempionė
Luko Balandžio nuotr./Simona Krupeckaitė – Europos čempionė

„Europos čempionate renki taškus, užsidirbti sau ir federacijai atlyginimus, 2012 ir 2021 metų renginius lygino S.Krupeckaitė. – Dabar kitoks krūvis, kita atsakomybė.

Kitoks krūvis, kita atsakomybė. Bus daugiau atsipalaidavimo, nes turėtų būti linksma ir smagu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant