Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 23

Pavojingiausia Lietuvos čempiono griūtis: „Rašiau žinutę žmonai, bet neprisiminiau, ar esu vedęs“

Pasaulio dviračių plento čempionatas prasidėjo Belgijoje, bet Flandrijos regiono keliuose nėra Ignato Konovalovo. Geriausias pastarųjų metų mūsų šalies dviratininkas dar laukia, kol žalią šviesą jam uždegs gydytojai. Jie turi palaiminti 35 metų lietuvio sugrįžimą į varžybas, kuriose jis nebuvo nuo siaubingos griūties „Tour de France“ lenktynėse. „Tai buvo pati didžiausia griūtis per mano karjerą“, – pirmąsyk viešai apie griūtį ir kuriam laikui prarastą atmintį pasakojo Lietuvos dviratininkas.
Ignatas Konovalovas vasarą buvo ilgam patekęs į ligoninę.
Ignatas Konovalovas vasarą buvo ilgam patekęs į ligoninę. / Scanpix ir Instagram nuotr., D.Gvildžio montažas

Svarbiausios lenktynės baigėsi pirmajame etape

I.Konovalovas jautėsi gerai pasirengęs populiariausioms lenktynėms pasaulyje.

Prancūzijos komanda „Groupama – FDJ“ įtraukė į „Tour de France“ varžybų sudėtį lietuvį, kuris į startą stojo vilkėdamas baltą aprangą su ryškia lietuviška trispalve ant krūtinės – taip suteikiama teisė išsiskirti visiems nacionalinių pirmenybių čempionams.

I.Konovalovas kaip tik buvo laimėjęs Lietuvos čempiono titulą birželio 20 dieną, pridėjęs dar vieną garbingą įrašą savo biografijoje.

Seulo olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojos Laimos Zilporytės ir žinomo dviračių sporto trenerio Valerijaus Konovalovo sūnus yra vienintelis lietuvis, pastaraisiais metais dalyvaujantis elitinėse lenktynėse.

„Grand Tour“ vadinamosiose varžybose, į kurias įeina „Tour de France“, „Giro d'Italia“ ir „Vuelta a Espana“, I.Konovalovas birželio mėnesį startavo 11 kartą.

„Groupama – FDJ“ daug tikėjosi iš patyrusio lietuvio, kuris prieš tai buvo įrodęs, jog gali būti nepamainomu ginklanešiu komandos lyderiui Arnaud Demare ir yra pasiruošęs padaryti viską dėl komandinės sėkmės.

Tačiau pragaru vadinamų lenktynių sūkurys Prancūzijoje avarijomis užvirė jau pirmajame etape.

Iš pradžių moteris su plakatu neatsargiai įlindo į 198 km ilgio trasą, o tai lėmė masinį kelių dešimčių dviratininkų griuvimą.

VIDEO: Spectator Causes Entire Peloton To Crash At Tour de France

Antroji avarija įvyko likus maždaug 8 km iki finišo. Ten atsidūrė ir I.Konovalovas.

„Net negaliu papasakoti, kaip viskas nutiko, nes nieko nepamenu. Tik paskui iš vaizdo įrašų fragmentų susidėliojau įvykių seką“, – neslėpė Lietuvos dviratininkas.

Per karjerą ne vieną griūtį atlaikęs panevėžietis teigė, kad įprastai dviratininkų avarijos vyksta didelės grupės pabaigoje, kur būna mažos erdvės, bet šįkart viskas prasidėjo nuo griūties priekyje. Ten I.Konovalovas ir kiti mynė pašėlusiu 70 km per valandą greičiu.

Kai griuvo prieš tai važiavęs vokietis, I.Konovalovas staigiai stabdė, bet avarijos išvengti nebuvo jokių galimybių. Lietuvis vertėsi per galvą, nulėkė į griovį, o jo dviratis nuskriejo maždaug 10 metrų. Ant gulinčio Lietuvos dviratininko užvirto keli varžovai.

I.Konovalovas prarado sąmonę.

Susivokti padėjo trispalvė ant krūtinės

„Kai pramerkiau akis, nieko nesupratau – kur esu ir ką darau, – pripažino I.Konovalovas. – Pamenu, kad pirmiausia pamačiau, kad vilkiu marškinėlius su Lietuvos trispalve. Taip sumojau, kad, jei vilkiu tokius marškinėlius, vadinasi, esu laimėjęs Lietuvos pirmenybes ir važiuoju „Tour de France“ lenktynėse.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignatas Konovalovas su FDJ komanda
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignatas Konovalovas su FDJ komanda

Jausdamas viso kūno skausmą, I.Konovalovas suvokė, kad lenktynės jam baigėsi, bet galvoje tęsėsi sumaištis.

Keliaudamas greitosios pagalbos automobiliu į Prancūzijos ligoninės intensyvios terapijos skyrių, jis nusprendė, kad reikia nuraminti artimuosius. Tačiau dalis informacijos apie juos atrodė lyg ištrinta.

„Nutariau parašyti žmonai, bet nebuvau tikras dėl šeimyninės padėties – svarsčiau, ar dar tebesu vedęs.

Bet paskui pagalvojau, kad prasčiau nuo to niekam nebus – jei tai buvusi žmona, tai ji taip ir parašys“, – neįtikėtinus potyrius pasakojo I.Konovalovas.

Iš tiesų su žmona Edita jie kartu jau 14 metų. Susituokę 2019 metais, jie augina du mažus berniukus.

I.Konovalovas prisiminė, kad gydytojai irgi tikrino jo sąmonės būseną, klausdami paprastų klausimų: ar jis žino, kokia šiandien diena?

„Nežinojau, bet greitai suvokiau, kad tai turėjo būti pirmasis „Tour de France“ etapas, tad pagal tai įvardijau ir dieną“, – sakė dviratininkas.

Prancūzijos ligoninėje jam buvo nustatyti kasos sumušimas ir kelių stuburo slankstelių ataugų lūžiai.

Dėl traumų ir užsitęsusių tyrimų jis praleido ligoninėje pusantros savaitės.

Nuo to laiko praėjo beveik trys mėnesiai, jis greitai grįžo į įprasto gyvenimo vėžes, nors iš pradžių nebuvo tikras, ar sveikata leis pasirūpinti vaikais, grįžus iš Prancūzijos pas šeimą Ispanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas