Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 27

Po Ukrainos ir Rusijos fechtuotojų konflikto – IOC reakcija

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paragino sporto federacijas jautriai reaguoti į Ukrainos sportininkų ir rungtyniaujančių kaip neutralūs rusų varžybas po to, kai ketvirtadienį pasaulio fechtavimo čempionate buvo diskvalifikuota ukrainietė Olha Charlan.
Olha Charlan laimėjo prieš Anną Smirnovą ir nepaspaudė jai rankos
Olha Charlan laimėjo prieš Anną Smirnovą ir nepaspaudė jai rankos / Scanpix/IMAGO/Gruppo LiveMedia ir Scanpix/AP nuotr.

Keturiskart pasaulio čempionė O.Charlan buvo diskvalifikuota sprendimu, kurį Ukrainos prezidentūra pavadino gėdingu už tai, kad ji nepadavė rankos savo nugalėtai varžovei rusei Anai Smirnovai, kuri Milane vykstančiame čempionate varžėsi kaip neutrali sportininkė.

32 metų O.Charlan buvo leista kovoti tik anksčiau šiandien – po to, kai Ukrainos sporto ministerija pakeitė ankstesnę politiką, draudžiančią sportininkams kovoti su rusais ar baltarusiais, kurie rungtyniauja kaip neutralūs varžovai.

Ministerijai pakeitus poziciją, sumažėjo Paryžiaus olimpinių žaidynių boikoto tikimybė.

„Šis sprendimas leis Ukrainos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose ir patekti į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje“, – naujienų agentūrai AFP sakė IOC atstovas spaudai.

„Džiaugiamės, kad jiems bus suteikta ši galimybė, tačiau kartu suprantame, kad jiems gali kilti sudėtingų vidinių konfliktų dėl agresijos prieš jų šalį

Todėl raginame tarptautines federacijas su Ukrainos ir atskirais neutraliais sportininkais susijusias situacijas spręsti pakankamai jautriai.

Mes ir toliau visiškai solidarizuojamės su Ukrainos sportininkais ir Ukrainos olimpine bendruomene“, – teigė atstovas.

2022 metų vasario 24 dieną, praėjus keturioms dienoms po 2022-ųjų Pekino žiemos olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijos, Rusija, pažeisdama olimpines paliaubas ir chartiją, iš savo ir Baltarusijos teritorijos įsiveržė į Ukrainą.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) Maskvai ir Minskui taikė sporto sankcijas.

O. Charlan pyko ant IOC ir fechtavimosi organizacijos, kai šių metų pradžioje rusams ir baltarusiams buvo leista vėl pradėti rungtyniauti, nors ir kaip neutraliems sportininkams.

Fechtavimas buvo pirmoji sporto šaka, atvėrusi jiems duris į varžybas kovo mėnesį.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, ukrainiečių tenisininkai varžosi su rusų ir baltarusių atletais ir taip pat vengia jiems spausti ranką.

IOC dar turi priimti galutinį sprendimą, ar leisti rusams ir baltarusiams varžytis Paryžiuje. Todėl Ukraina gali persigalvoti dėl boikoto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas