Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija atsisveikina su olimpinėmis žaidynėmis, surengusi paradą Eliziejaus laukuose

Prancūzija šeštadienį galutinai atsisveikina su Paryžiaus olimpinėmis žaidynėmis, surengusi paradą Eliziejaus laukuose.
Gonzalo Fuentes-POOL/SIPA / Gonzalo Fuentes-POOL/SIPA
Gonzalo Fuentes-POOL/SIPA / Gonzalo Fuentes-POOL/SIPA

Į paskutinį vasaros žaidynių renginį garsiausioje Prancūzijos sostinės alėjoje, kur prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) daugeliui medalių laimėtojų ketina įteikti aukščiausius šalies civilinius apdovanojimus, susirinko dešimtys tūkstančių sirgalių.

Renginio saugumą užtikrina apie 4 tūkst. policijos pareigūnų, kurie sulaukė beveik vienbalsių pagyrimų už tai, kaip olimpinių ir paralimpinių žaidynių metu rūpinosi žaidynių ir 12 mln. žiūrovų saugumu.

Vos per kelias valandas nemokamų bilietų į šeštadienio renginį užsisakė apie 70 tūkst. žmonių.

Po sportininkų, savanorių ir viešojo sektoriaus darbuotojų parado numatytas įvairių atlikėjų koncertas aplink Triumfo arką įrengtoje scenoje.

„Padėkoti ne tik sportininkams, bet ir visiems, kurių dėka šios žaidynės buvo tokios stebuklingos, manau, yra nuostabu“, – sakė prancūzų sprinto legenda Marie-Jose Perec (Mari Žozė Perek), per žaidynių atidarymo ceremoniją liepos 26-ąją uždegusi olimpinį aukurą.

„Tai gražus būdas atsisveikinti, nes viskas turi baigtis ir šįvakar viskas baigsis“, – pažymėjo ji.

Analitikai sako, kad žaidynės daugeliui prancūzų leido pabėgti nuo šalies susiskaldymo ir bėdų, taip pat jos sukėlė retą nacionalinio susivienijimo ir pasididžiavimo jausmą.

„Viskas veikė, viskas funkcionavo, o prancūzai iš naujo atrado nacionalinės sanglaudos privalumus“, – žurnalistams sakė Prancūzijos olimpinio komiteto vadovas Davidas Lappartientas (Davidas Lapartjenas).

Prancūzijos prezidentas laikraščiui „Parisien“ penktadienį pareiškė, jog „turime atsiliepti į šią žaidynių dvasią, į išreikštą nacionalinę darną“.

Jis buvo pagrindinis šeštadienio renginio, kuris iš pradžių nebuvo įtrauktas į olimpinių ar paralimpinių žaidynių programą, iniciatorius.

Centristų lyderis taip pat pareiškė ketinantis paskelbti olimpinių žaidynių įkvėptą „nacionalinę sporto dieną“, kuri būtų kasmet minima rugsėjo 14 dieną.

„Turime kartu praleisti laiką sporto dieną, kuri vyktų gatvėse, mokyklose, specialiuose sporto centruose“, – sakė jis laikraščiui „Parisien“.

Parade, kuriame dalyvavo apie 300 prancūzų sportininkų ir paralimpiečių, iš viso dalyvavo 7–8 tūkst. žmonių, įskaitant savanorius ir viešojo sektoriaus darbuotojus, pavyzdžiui, šiukšlių surinkėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?