Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 24

Premijos už Europos čempionato auksą stebina: „Tikrai norime pokyčių“

Mykolas Alekna pasiekė Europos pirmenybių rekordą ir iškovojo aukso medalį, bet iš varžybų rengėjų už pirmąją vietą disko metimo varžybose Miunchene jam numatyta premija yra lygiai… nulis. Rūta Meilutytė už praėjusią savaitę pelnytą aukso medalį iš Europos plaukimo čempionato rengėjų atlygio sulauks, bet jis tikrai kuklus. Tiesa, Lietuva pati skiria sportininkams solidžias premijas. Jos yra vienos didžiausių pasaulyje.
Mykolas Alekna ir Rūta Meilutytė už pergales apčiuopiamo atlygio sulauks iš mūsų valstybės, bet ne Europos pirmenybių rengėjų,
Mykolas Alekna ir Rūta Meilutytė už pergales apčiuopiamo atlygio sulauks iš mūsų valstybės, bet ne Europos pirmenybių rengėjų, / A.Pliadžio ir Scanpix/AFP nuotr.

Mūsų šalies atletai pradžiugino Lietuvą medalių lietumi šį mėnesį, kai Europos pirmenybių varžybose Romoje ir Miunchene nuveikė įspūdingų žygdarbių.

Tačiau didelės pergalės neatneš didelių turtų sportininkams, nors pagal rangą Europos pirmenybės šiais metais nusileidžia tik pasaulio čempionatams.

Mykolas Alekna penktadienį Miunchene nuskraidino diską 69,78 m ir pagerino visų laikų Europos lengvosios atletikos pirmenybių rekordą.

„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna – Europos čempionas
„Scanpix“ nuotr./Mykolas Alekna – Europos čempionas

Tituluotų varžovų apsuptyje iškilęs 19-metis vilnietis pirmą kartą iškovojo Europos čempiono titulą, o jo pasirodymą stadione matė kelios dešimtys tūkstančių žiūrovų.

Tačiau aukso medalis ir šlovė yra viskas, ką numato žemyno pirmenybių rengėjai lengvaatlečiams, nepaisant to, kas jie būtų – pasaulio šuolių su kartimi rekordininkas Armandas Duplantis ar šio sezono atradimas M.Alekna.

Dar prieš čempionatą buvo aišku, kad iš čempionato rengėjų jokių premijų nebus, kitaip nei pasaulio pirmenybėse Judžine (JAV), kur M.Alekna iškovojo sidabrą, o kitas Lietuvos disko metikas Andrius Gudžius – bronzą.

Europos lengvosios atletikos pirmenybėse, nepriklausomai nuo rungties, – jokio finansinio atlygio nebuvo numatyta.

„Sportas yra neatsiejamas dalykas nuo politikos ir verslo, – jeigu varžybas stebi daug žmonių ir kitos šalys nuperka transliacijas, atlygį už tai turėtų gauti ir sportininkas, – svarstė M.Aleknos treneris Mantas Jusis. – Šiuo metu Mykolas, kaip antrakursis (M.Alekna studijuoja Berklio universitete JAV), uždirbo pakankamai, tad šio fakto pernelyg nesureikšminome, bet tikrai norime pokyčių, kad ateityje garsūs laimėjimai būtų įvertinti atitinkamai.“

Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir treneris Mantas Jusis
Alfredo Pliadžio/LLAF nuotr./Mykolas Alekna ir treneris Mantas Jusis

Kiek geresnė padėtis supo plaukikus, nors ir jų pasiekimų Europos vandens sporto šakų pirmenybių rengėjai (LEN) neapliejo eurais.

Už Europos čempiono titulą, kokį iškovojo ir 50 m krūtine auksą pelniusi Rūta Meilutytė, numatyta 2 tūkst. eurų.

Už antrąją vietą žemyno pirmenybėse Romoje plaukikai apdovanoti 1500 eurų, o už trečią – po 1 tūkst. eurų.

Tad R.Meilutytė, iškovojusi bronzą ir 100 m krūtine finale, iš varžybų rengėjų sulauks 3 tūkst. eurų. Bronzos medaliais didžiausius pasiekimus per karjerą fiksavę Kotryna Teterevkova ir Andrius Šidlauskas – po 1 tūkst. eurų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos plaukikų sutikimas grįžus iš Europos čempionato
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos plaukikų sutikimas grįžus iš Europos čempionato

Lietuva skiria valstybines premijas, jų dydžiai skiriasi

Lietuvos sportininkams už tautai suteiktą džiaugsmą ir pasididžiavimo jausmą stengiasi atlyginti valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas