Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 27

Prieš Europos čempionatą Lietuvos rinktinei skaudi žinia – lyderio nebus

Lietuvos rankininkai Vilniuje pradėjo pasirengimą Europos rankinio čempionatui. Tačiau komandoje trūksta vieno geriausių žaidėjų – Jonas Truchanovičius dėl traumos priverstas praleisti pirmenybes, kuriose pastarąjį ir vienintelį kartą lietuviai žaidė 1998 metais.
Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija. Jonas Truchanovičius
Rankinio rungtynės: Lietuva – Islandija. Jonas Truchanovičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Likus pustrečios savaitės iki sugrįžimo į Europos rankinio čempionatą po 24 metų pertraukos, lietuviai pradėjo repeticijas.

Bet treniruotėse nėra vieno stipriausių ir aukščiausių vyrų.

Jonas Truchanovičius dėl traumos negalės žaisti sausio 13 dieną prasidedančiame Europos čempionate.

„Jau aišku, kad Jono čempionate nebus, – po treniruotės pirmadienį ryte sakė Lietuvos rinktinės treneris Mindaugas Andriuška. – Jonas vaikšto pas daktarus, laukia diagnozės, bet čempionate jo nebus.“

15min jau rašė lapkritį, kad J.Truchanovičius šį sezoną negali rungtyniauti dėl traumų.

Prieš trejus metus Čempionų lygos nugalėtoju su Monpeljės klubu tapęs rankininkas šiemet paliko Prancūzijos ekipą ir persikėlė į elitiniame turnyre taip pat rungtyniaujančią Zaparozės „Motor“ (Ukraina) komandą, kurioje žaidžia kitas mūsų rinktinės lyderis Aidenas Malašinskas.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Truchanovičius
„Scanpix“ nuotr./Jonas Truchanovičius

Tačiau dėl traumų J.Truchanovičiui sezonas taip ir neprasidėjo.

Ilgai kentęs nugaros skausmus, 28 metų rankininkas turėjo ryžtis ir kelio operacijai.

„Situacija yra tokia, kad praėjusiais metais patyriau nugaros traumą, – praėjusį mėnesį 15min pasakojo J.Truchanovičius. – Ta trauma mane gana ilgą laiką kankino, bet, ačiū Dievui, kad pavyko atsistatyti prieš pat rinktinės varžybas, kai žaidėme prieš islandus. Tai buvo mano pirmosios varžybos po traumos ir labai džiaugiuosi, kad ne tik pavyko jose sudalyvauti, bet ir su Lietuvos rinktine prasimušti į Europos čempionatą. Na, o paskui atvykau į Ukrainą. Pirmą mėnesį vyko tik fizinis pasiruošimas, net nelietėme kamuolio. Ir būtent pabaigoje šio fizinio pasiruošimo man vėl grįžo nugaros skausmai, kurie sustabdė mano įsiliejimą į komandą. Tuomet jau pradėjus gydytis nugarą, prasidėjo mano problemos su keliu. Teko daryti operaciją.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Izraelis. Jonas Truchanovičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Izraelis. Jonas Truchanovičius

2020 metais geriausiu Lietuvos rankininku išrinktas J.Truchanovičius buvo labai svarbus žaidėjas lietuviams įveikiant Islandiją šių metų gegužę, kai mūsų šalies rinktinė iškovojo kelialapį į Europos čempionatą.

203 cm ūgio žaidėjas vylėsi suspėti pasveikti iki Europos čempionato, bet nepavyko.

„Tai pagrindinis ramstis – tiek jo netektis yra svarbi“, – trumpai drūtai J.Truchanovičiaus reikšmę komandoje apibūdino treneris M.Andriuška.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Andriuška
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Andriuška

„Labai labai daug atsilieps, – netektį įvertino rinktinės kapitonas Gerdas Babarskas. – Jonas jau daug metų yra vienas svarbiausių žaidėjų, didžiausias ramstis gynyboje, stiprus puolėjas.

Jo labai trūks abiejose aikštės pusėse. Trūks kaip asmenybės, kaip lyderio. Tačiau rankinis yra toks sportas, kad tenka gyventi su traumomis. Kažkam reikės užimti jo vietą aikštėje ir atlikti jo vaidmenį.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gerdas Babarskas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gerdas Babarskas

Kalbėjau su Jonu daug kartų, mes susiskambiname ir pasišnekame. Jis yra labai nusivylęs, bet sporte reikia mokėti priimti tokius dalykus.

Žinome, kad jis mus palaikys, o mes palaikome jį. Reikia kovoti toliau.”

Suprasti akimirksniu

  • Europos rankinio čempionatas sausio 13–30 d. vyks Slovakijoje ir Vengrijoje. Ten žais 24 komandos.
  • Lietuvos rankininkai žais F grupėje Košicės mieste (Slovakija): sausio 13 d. su Rusija, sausio 15 d. su Slovakija, sausio 17 d. su Norvegija.
  • Į antrą etapą iškops dvi geriausios grupės komandos.

Šiandien iškeliauja į Latviją

Lietuvos komandai kol kas pratybose trūksta dar šešių žaidėjų, tačiau jie užsilaikė dėl Vokietijos lygos rungtynių pastarąjį savaitgalį ir netrukus prisidės prie komandos.

Pirmadienį popiet lietuviai pajudės link Latvijos, kur dalyvaus keturių komandų turnyre ir sužais dvejas kontrolines rungtynes. Jose tikslas bus ne tik nugludinti komandinius veiksmus, bet ir įvertinti jaunesnius žaidėjus, kurių dalis varžosi dėl vietos galutiniame šešioliktuke, kuris važiuos į Europos čempionatą.

„Pažiūrėsime, kiek mes patobulėjome. Trūksta dar Vokietijoje žaidžiančių vyrų, kai kurie prisidės tik sausio 2 dieną, – sakė M.Andriuška. – Labiausiai norime išvengti klaidų, kad jų būtų kuo mažiau. Žaidėjai žaisti moka, tik norisi pašalinti klaideles ir galima važiuoti.“

Suprasti akimirksniu

  • Rintkinėje dar trūksta Beno Petreikio, Luko Juškėno, Mindaugo Dumčiaus ir Povilo Babarsko bei Giedriaus Morkūno ir Viliaus Rašimo. Visi jie prisijungs nuo sausio 2 dienos.
VIDEO: M.Andriuškos komentaras prieš rinktinės kelionę į draugišką turnyrą Latvijoje

Sausio pradžioje tęsis treniruotės Vilniuje, o prieš Europos čempionatą mūsų šalies rankininkai dar keliaus į Islandiją, kur sužais porą draugiškų mačų su islandais.

Europos čempionatas Lietuvai prasidės sausio 13 dieną rungtynėmis su Rusija.

„Asmeniškai manau, kad reikia žiūrėti žingsnis po žingsnio, – dėstė G.Babarskas. – Pradžioje sužaisti turnyrą Latvijoje. Paskui vėl susirinkti ir ruoštis toliau. Visi žinome, kad virusas nelengvina situacijos, reikia išlikti sveikiems. O nuvažiavus į čempionatą bus aiškiau.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rankinio rinktinės treniruotė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rankinio rinktinės treniruotė

COVID-19 kelia grėsmę čempionatui

Lietuvos rinktinėje kol kas nėra prastų žinių dėl COVID-19, kaip buvo nutikę prieš atrankos rungtynes Islandijoje. Bet padėtis Europoje verčia jaustis neramiai.

„Prancūzijos rinktinėje yra 8–9 atvejai, – pasakojo G.Babarskas, pats į rinktinę atvykęs iš Prancūzijos klubo Šamberi „Savoie“. – Bet kuriuo atveju rizika lieka ir mums, nes visi kartu sportuojame. Jei užsikrės vienas, gali susirgti visi. Net kyla rizika, kad visas čempionatas gali pakibti ant klaustuko, kaip ir kiekvienai kitai rinktinei. Reikia saugoti save ir kitus.

Pastoviai testuojamės, gyvename viešbutyje, stengiamės niekur neiti, nešiojame kaukes – visos priemonės, kaip ir visur.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas