Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Principingas veiksmas: Lenkijos didmeistris atsisakė spausti ranką karą palaikančiam rusui

Tituluotas Lenkijos šachmatų didmeistris pasielgė pagal vertybes ir atsisakė paspausti ranką rusui Denisui Chismatulinui.
Janas Kšištofas Duda atsisakė paspausti ranką rusui Denisui Chismatulinui.
Janas Kšištofas Duda atsisakė paspausti ranką rusui Denisui Chismatulinui. / Stop kadras

Neįprastas veiksmas įvyko prieš pasaulio čempionato greitaisiais šachmatais mačą Uzbekistane.

Nepaisant olimpinių vertybių šachmatų varžybose atsiradęs rusas Denisas Chismatulinas ištiesė savo ranką Janui Kšyštofui Dudai prieš dvikovą prieš šachmatų lentos.

Lenkijos šachmatų didmeistris gestu parodė, kad atsisako paspausti ranką karą Ukrainoje vykdančios Rusijos atstovui.

Pagal turnyro reglamentą, J.K.Duda galėjo būti diskvalifikuotas dėl taisyklių pažeidimų, bet varžybų rengėjai nusprendė nekreipti dėmesio ir leido žaisti mačą, kuris galiausiai baigėsi lygiosiomis.

Svarbu pabrėžti, kad D.Chismatulinas yra liūdnai pagarsėjęs tuo, kad palaiko Rusijos pradėtą karą Ukrainoje ir karo nusikaltimais kaltinamą šalies prezidentą Vladimirą Putiną.

D.Chismatulinas pats yra vykęs fotografuotis su rusų kareiviais ir laikomas treneriu kito terorizmą Ukrainoje palaikančio Rusijos šachmatininko Sergejaus Karjakino. Šis Ukrainoje gimęs, bet Rusijai atstovaujantis šachmatininkas karo pradžioje buvo suspenduotas šešiems mėnesiams po Rusijos agresiją šlovinančių pareiškimų, dėl kurių kilo pasipiktinimo banga šachmatų bendruomenėje.

Tačiau Tarptautinėje šachmatų federacijoje lieka didelė rusų įtaka. FIDE vadovauja Arkadijus Dvarkovičius – anksčiau buvęs Rusijos ministru pirmininku aršaus karo rėmėjo Dmitrijaus Medvedevo vadovaujamoje vyriausybėje. Daug rusų kompanijų remia įvairius šachmatų turnyrus.

Net ir nepaisant Ukrainos bombardavimo rusus „neutraliu“ statusu į varžybas grąžinti rekomendavęs Tarptautinis olimpinis komitetas yra akcentavęs, kad karinius veiksmus palaikantys sportininkai nebus įleidžiami į tarptautines varžybas.

Tačiau D.Chismatulinas yra įleistas į varžybas ir varžosi pasaulio čempionate.

Jam iššūkį metęs J.K.Duda laikomas šachmatų vunderkindu – 25 metų lenkas didmeistrio vardą užsitarnavo būdamas 15-os metų, o 2014 metais tapo Europos čempionu greitaisiais šachmatais.

Anot Lenkijos dienraščio „Wyborcza“, nespausti rankos karinį terorą vykdančios šalies atstovui jam patarė treneris Kamilis Mitonas.

Šis Lenkijos šachmatų didmeistris teigė, jog jam sprendimas atėjo natūraliai, jis pats prasidėjus karui savo namuose buvo priėmęs šeimą iš Ukrainos – moterį ir jos dukrą bei iš jų daug išgirdo kaip jaučiasi nuo karo kenčiantys žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas