Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 19

Rusijos žiniasklaidos reakcija į WADA ataskaitą: sportininkai – tik pėstininkai galingųjų žaidime

Pirmadienio pavakarę paskelbta pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ataskaita, demaskavusi visą dopinge permirkusį Rusijos sportą šios šalies žiniasklaidoje sukėlė didžiulį įniršį. Beveik niekas nesitiki, kad rusams pavyks išsisukti. Lygiai tai pat niekas neabejoja, kad tokiu būdu Vakarai siekia Rusijos sportui suduoti mirtiną smūgį.
Rusijos dopingo skandalas
Rusijos dopingo skandalas / BBC nuotr.

Toks tonas ypač buvo juntamas Rusijos valdžiai nuosaikiuose ir jos remiamuose žiniasklaidos kanaluose. „Rossiskaja Gazeta“ įsitikinusi, kad nepriklausomais save vadinantiems WADA vadovams šįsyk akivaizdžiai pritrūko objektyvumo.

„WADA komisija rengdama šią ataskaitą šoko pagal kanadiečio Richardo McLareno dūdelę, nors ir toliau save vadina nepriklausoma. Bet visi supranta, jog toks dalykas mažai tikėtinas“, – rašė Nikolajus Dolgopolovas.

Toje pačioje ataskaitoje akademinės bendruomenės atstovas Andrejus Smolenskis WADA išplatintą informaciją vadina „ne ataskaita, o farsu“.

Prokremliškasis „Izvestija“ įsitikinę, kad Rusijos sportininkai tėra pėstininkai galingųjų žaidime. „Sportas yra per didelė pagunda, kad politikai nepasinaudotų juo“, – rašomas dienraštyje.

Verslo dienraščio RBC žurnalistas Andrejus Kolesnikovas įsitikinęs, kad dabartinės situacija – nebylaus karo tarp Rusijos ir Vakarų pasaulio išraiška.

„Mums labai svarbu dalyvauti olimpinėse žaidynėse ir tai visi supranta. Tai tarsi karas, kuriame vis akivaizdesnis švelnios ir tvirtos galios demonstravimas“, – rašo rusas.

Vis dėlto ne visi yra pasirengę aklai kaltinti tik Vakarus. Pavyzdžiui, Maskvoje leidžiamas verslo naujienų dienraštis „Vedomosti“ teigia, jog „troškimas laimėti bet kokia kaina privedė tėvynainius prie pasaulio sporto visuomenės nepasitikėjimo ir sukėlė didžiulę krizę“.

„Prireiks daugybės metų, kad Maskva sugebėtų nusiplauti šią gėdą ir pasauliui įrodyti, jog Rusijos sportas gali būti švarus. Nerėkaukite, kad WADA neturi įrodymų, geriau patys įrodykite savo nekaltumą“, – svarbiausius Rusijos valdžios pareigūnus ragino žurnalistai.

Prireiks daugybės metų, kad Maskva sugebėtų nusiplauti šią gėdą ir pasauliui įrodyti, jog Rusijos sportas gali būti švarus.

Nors Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimas dar nepaskelbtas, Rusijos sporto dienraščiai jau dabar aprauda susiklosčiusią situaciją.

„Tik valandų klausimas, kol Rusijos sportininkams bus galutinai uždrausta dalyvauti olimpiadoje, – įsitikinusi „Sport-Express“ žurnalistė Natalija Marjančik. – Kaip bebūtų šis dokumentas turi labai daug silpnų vietų. Viena esminių – jog nėra konkrečių sportininkų vardų ir pavardžių.“

Sąmokslo teorijų mėgėjams labiausiai turėjo nepatikti buvusio stipriausio planetos tenisininko Jevgenijaus Kafelnikovo mintys. „Nesu linkęs manyti, kad tai yra Rusijos priešų darbas. Nemanau, kad WADA atstovai šiaip sau mėtysis tokiais kaltinimais. Panašu, jog tokie dalykai tikrai vyksta“, – kalbėjo garsiausias visų laikų Rusijos tenisininkas.

Į aršias diskusijas aktyviai įsijungė ir Rusijos valdžios šalininkai socialiniuose tinkluose. „Dopingas egzistuoja visame pasaulyje, tačiau tik Rusijos sportininkus norima padaryti atpirkimo ožiais“, – rašė Kremliui nuolankios televizijos vedėja Tina Kandelaki.

Opozicijos šalininkas tinklaraštininkas Olegas Kozyrevas metė kaltinimus Rusijos federacijos federalinei saugumo tarnybai (FSB).

„FSB vadovybė, Rusijos sporto viršūnėlės, Dūmos atstovas (ir Rusijos olimpinio komiteto vadovas Aleksandras) Žukovas turi prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti. WADA ataskaita yra labiau nei aiški“, – rašė O.Kozyrevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas