Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 05

Rusiškų vėjų kedenamose imtynėse – lietuviškas pažadas: „Visad esame pirmose fronto linijose“

Imtynės tapo dar viena sporto šaka, plačiai atvėrusia Rusijos ir Baltarusijos sportininkams duris į tarptautines varžybas. Nors sprendimas nemalonus, Lietuvos imtynių federacijos (LIF) vadovas Giedrius Dambrauskas 15min patikino, jog tokie ėjimai, žinant, kokie vėjai pučia Lozanos priemiestyje, nuostabos nesukėlė.
Lietuviai prieštarauja rusų grąžinimui į imtynių varžybas
Lietuviai prieštarauja rusų grąžinimui į imtynių varžybas / „Scanpix“ nuotr.

Dar antradienį Tarptautinėje imtynių federacijoje (UWW) vyko balsavimas, kuriuo nuspręsta pasinaudoti Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis ir grąžinti rusus bei baltarusius į varžybas.

„Negalime savęs apgaudinėti – visko laukėm, – pripažino su 15min bendravęs Lietuvos imtynių vadovas G.Dambrauskas. – Laikėmės bendros pozicijos, kurią buvome priėmę Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje su kitomis federacijomis, Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu. Namų darbus padarėme gerai, kreipėmės su aštuoniomis federacijomis į savo tarptautinės federacijos vadovą serbą Nenadą Lalovičių. Žinote, didelė federacija, arti 200 valstybių.

Europa lyg ir vieninga šituo klausimu, kaip ir visi sutaria, abejonių nėra, kad rusai agresoriai, kad turi būti boikotas, bet, atrodo, mūsų balsų per mažai.“

Imago / Scanpix nuotr./Nenadas Lalovičius
Imago / Scanpix nuotr./Nenadas Lalovičius

UWW vadovas N.Lalovičius, palaiminęs tokį sprendimą, pūtė į rusišką dūdą.

„Imtynės, kaip sportas, turi unikalią galimybę suvesti kartu žmones iš skirtingų kultūrų ir aplinkų. Imtynės turi didelį potencialą skatinti taiką ir toleranciją tarp skirtingų bendruomenių, šalių ir regionų“, – postringavo serbas.

„Kalbant apie prezidentą, buvo dvi galimybės, – 15min pasakojo G.Dambrauskas. – Jautėsi didėjanti posovietinių valstybių įtaka jam atėjus į valdžią, bet jis diplomatas, visada laviravo, bandė ir su vienais, ir su kitais kalbėti. Slaptą mintį turėjome, kad jis pasinaudos šansu ir išsivaduos iš tos įtakos. Bet nuėjo kitu keliu, matyt, pasidavė spaudimui. Pasirinko antrą kelią.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Dambrauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Dambrauskas

Nors prezidentas iš Serbijos laimino rusų sugrąžinimą, anot Lietuvos imtynių federacijos vadovo, buvo jis žengęs ir teigiamų žingsnių.

„Serbas globalizavo imtynes. Jis iškart keitė pavadinimą, pats šalia Bacho įsitaisė. Vienu metu buvo svarstoma, ar imtynės gali būti olimpinėje šeimoje, dabar tokių klausimų nėra. Jis diplomato sūnus, kalba šešiomis kalbomis, niekada iš jo neišgirsi kategoriško atsakymo. Visad visiems šypsosi, visus glosto, bet nežinau, kaip jis kėlė šitą rusų klausimą balsavime. Matyt, viskas buvo paplanuota. Matote, komitete yra trys rusai. Gali jie būtų ir suspendavę veiklą savo, ir atsitraukę, bet jų įtaka niekur neprapuola. Ten ir garsusis oligarchas Mamiašvilis – olimpinis čempionas. Jis labai įtakingas, tiesiog pasiima kėdę ir sėdasi prie Lalovičiaus, jam nusišvilpt. Tokių manierų žmogus“, – kalbėjo G.Dambrauskas.

UWW Vykdomajame komitete, remiantis oficialia svetaine, yra septyni žmonės: prezidentas N.Lalovičius, amerikietis Stanas Dziedžičius, graikas Theodoros Hamakos, ispanas Carlosas Royus, taip pat rusas Michailas Mamiašvilis, rusė Natalija Jarygina ir uzbekas Akhroldjanas Ruzevas.

„Twitter“ nuotr./Michailas Mamiašvilis
„Twitter“ nuotr./Michailas Mamiašvilis

„Visi nori, kad mes dalyvautume varžybose, nes susidomėjimas šiuo sportu be mūsų krenta, – teigė N.Jarygina TASS naujienų agentūrai po rusams palankaus sprendimo. – Tik pažiūrėkite į varžybų peržiūras socialiniuose tinkluose – nebėra konkurencijos, nebėra įdomumo.“

„Twitter“ nuotr./Natalija Jarygina
„Twitter“ nuotr./Natalija Jarygina

O štai M.Mamiašvilis buvo pasižymėjęs anksčiau – jį 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių metu rusė imtynininkė Ina Tražukova apkaltino smurtu. Esą 1988-ųjų olimpinis čempionas jai dukart trenkė į veidą po pralaimėtos kovos dėl bronzos medalio.

„Mamiašvilis yra kariuomenės pulkininkas, nežinau, atsargos ar ne. Visi pagrindiniai Rusijos rinktinės žmonės yra iš kariuomenės, visi olimpiniai čempionai prisifotografavę per tuos Lužnikų mitingus. Tikrai galima išrankioti tuos žmones, kurie palaiko Putiną. Nežinau, kaip čia juos pavadinti... Tuščiagalvius. Jie prisifotografavę, prisidėlioję į socialinius tinklus, reikia tik užsiimti ir surankioti tai. Taip tikrai galėtume daug išvalyti“, – įsitikinęs G.Damrauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Abdulrašidas Sadulajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Abdulrašidas Sadulajevas

Sprendimą grąžinti rusus į varžybas, anot LIF vadovo, priėmė ne Vykdomasis komitetas, o biuras. Nors jame žmonių ir daugiau (25), tačiau rusiški čiuptuvai, akivaizdu, rankas kilnoja kaip panorėję.

Kaip bebūtų, sprendimas priimtas, tad Lietuvos atstovams gali tekti sukti galvą dėl dalyvavimo varžybose.

imtynes.lt nuotr./Elias Kuosmanenas ir Mantas Knystautas
imtynes.lt nuotr./Elias Kuosmanenas ir Mantas Knystautas

„Kol kas labai toli nemąstome, – teigė LIF prezidentas. – UWW priėmė sprendimą vakar, už dviejų savaičių prasideda Europos čempionatas. Pagal logiką, pareiškimų pridavimo terminai jau senokai baigėsi, sistema užsidariusi, tad rusų ir baltarusių ten būti neturėtų. Bėda ta, kad kartais mūsų sporte tos logikos pasigendame. Ruošiamės dalyvauti, vyks visi trys olimpiniai stiliai. O paskui – sėsime ir galvosime.“

Jis džiaugėsi, kad dabar Lietuvos imtynių padangėje po pertraukos vėl randasi talentingų sportininkų ir olimpinių vilčių. Vienas jų – Mantas Knystautas, kuris jau varžėsi ir Tokijo olimpinėse žaidynėse, o pernai užėmė trečiąją vietą Europos čempionate.

„Sprendimą priimsime, koks jis bebūtų. Esame Lietuva, esame vieningi. Jei bus politinis sprendimas, ir jį priimsime. Tiesiog gaila dėl sportininkų, nes geram atletui olimpinės žaidynės – vienos, gal dvejos gyvenime. Knystautas iki pasaulio čempionato bronzos ėjo 18 metų. Pernai jis pirmas, antras, trečias reitinguose buvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Imtynės olimpinėse žaidynėse
AFP/„Scanpix“ nuotr./Imtynės olimpinėse žaidynėse

Mes visi esame sportininkai. Patys esam ir gynėjai. Geriausias pavyzdys – pirmo Aukščiausios Tarybos pirmininko apsaugoje iš septynių žmonių keturi buvo imtynininkai. Visad pirmose fronto linijose esame, dabar irgi išliksime“, – patikino G.Dambrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas