Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 01 15

Sausio 13-ąją gimę broliai Kęstutis ir Gediminas Navickai: „Niekada nepamirštame, kad ši data – daugiau nei mūsų gimtadienis“

Broliai dvyniai, kauniečiai Kęstutis ir Gediminas Navickai gimė Lietuvai svarbią dieną – sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną. Prieš kelias dienas 28-uosius gimtadienius atšventę sportininkai tikina, kad būdami užsienyje užsieniečiams dažnai bando paaiškinti, jog jie gimė visai Lietuvai išskirtinę dieną.
Kęstutis ir Gediminas Navickai
Kęstutis ir Gediminas Navickai / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Niekada nepamirštame, kad ši data ne tik mūsų gimtadienis, bet ir įsimintina diena visai Lietuvai. Būdamas užsienyje draugams dažnai papasakoju, kad mūsų gimtadienis – išskirtinė diena Lietuvai“, – teigė Rumunijos krepšinio klubui „Oradea“ atstovaujantis Gediminas.

Gediminas teigia, jog 7-ąjį gimtadienį, švęstą 1991-aisiais, puikiai pamena. „Tada dar nesupratome, kaip viskas buvo rimta. Ko gero, tėvai nenorėjo gadinti mums šventės, todėl per daug apie tuometinius įvykius nekalbėjo. Labiausiai įsiminė sirenos ir po to stojusi tyla gatvėse. Kai su tėvais ir broliu išėjome pasivaikščioti į lauką, atrodė, kad esame vieni visame rajone“, – pasakojo Gediminas.

„Buvo svečių. Su broliu jau miegojome, kai sirenos pradėjo kaukti. Įsijungėme televizorių, sekėme, kas vyksta, tačiau tuomet nedaug dar supratome“, – 1991-ųjų sausio įvykius prisiminė Kęstutis, kuris šiuo metu yra pajėgiausias Lietuvos badmintonininkas.

„Nuo 19 metų visas sausio 13-ąsias sutikdavau užsienyje. Buvau primiršęs, kaip ši diena minima Lietuvoje. Jaučiasi, kad tai ypatinga diena Lietuvai“, – teigė Kęstutis, kuris šiuo metu Lietuvoje atsigauna po Achilo sausgyslės operacijos.

Kęstutis tikina nesuprantantis, kodėl sausio 13-oji Lietuvoje laikoma tragiška diena. „Man ši diena susijusi su Laisvės pradžia. Ši diena atvertė naują mūsų šalies istorijos puslapį. Manau, minėdami ją įpiname per daug tragizmo“, – sakė K.Navickas.

Paklaustas, ar gimtadienius sutikdamas užsienyje, užsieniečiams aiškina, kokia tai diena Lietuvai, Kęstutis Navickas kalbėjo: „Bandau aiškinti, bet užsieniečiai paprastai į tai nesigilina. Jie yra toli nuo tų įvykių. Vakarų jaunimas apskritai apie SSRS nedaug žino ar, juo labiau, kažką prisimena. Taip, kaip gyvena dabar, tos šalys gyvena daug metų, todėl pasakojimai apie kovą už laisvę vakariečiams nelabai suprantami“.

„Vis dėlto sausio 13-oji man pirmiausia – mūsų su broliu gimtadienis, o tik po to – su šia data susiję Lietuvos įvykiai“, – pripažįsta Gediminas ir apgailestauja, kad dėl abiejų sportinės karjeros jau daug metų netenka gimtadienio švęsti kartu su broliu.

„Beveik visuomet per gimtadienį būname skirtingose šalyse, – šypteli Gediminas. – Kai mokėmės mokykloje, per gimtadienį sukviesdavome daug klasiokų ir žaisdavome įvairiausius žaidimus. Šie gimtadieniai labiausiai ir įsiminę, nes kai esame atskirai, gimtadienio, galima sakyti, net nešvenčiame. Mums gimtadienis asocijuojasi su buvimu kartu, todėl esame pasižadėję, kad kai pavyks per gimtadienį būti kartu, pašvęsime iš širdies!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas