Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime bus daugiau čempionų – pateko nauja sporto asmenybė, keli dar tęs kovą

Nebe vienas, o du olimpiniai čempionai sėdės parlamente po Seimo rinkimų. O dar kelios buvusios mūsų šalies sporto žvaigždės nekantriai lauks, kaip eis antrasis rinkimų turas po dviejų savaičių.
Į Seimą pretenduojančios sporto žvaigždės
Į Seimą pretenduojančios sporto žvaigždės / Mariaus Janavičiaus vizualas

Lietuva bunda po dramatiškų Seimo rinkimų, o suskaičiavus visus balsus aiškėja, kad parlamente išvysime ir sporto mėgėjams puikiai žinomo žmonių. Tarp jų ir itin tituluotų.

Nuo žirgo į Seimą

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė prieš du mėnesius dar fechtavosi, jojo, plaukė, bėgo ir šaudė Paryžiaus olimpinės žaidynėse.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

40-metė penkiakovininkė po penktųjų savo olimpinių žaidynių per interviu prie Versalio rūmų pripažino, kad regi karjeros pabaigą horizonte, bet paskutinio taško sportiniame kelyje tada dar nepadėjo.

Dabar bus lengviau tai padaryti, nes Londono olimpinė čempionė ir Tokijo vicečempionė pateko į Seimą su rinkimus laimėjusia Lietuvos socialdemokratų partija.

Pasaulio, Europos bei pasaulio taurės finaluose daug medalių iškovojusi L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė dar prieš rinkimus buvo aukštai sąraše, o po reitingavimo vilnietė iš vienuoliktos vietos pakilo į aštuntą ir užtikrintai žengia į Seimą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Lydima savo vyro, irgi buvusio tituluoto penkiakovininko Andrejaus Zadneprovskio, sportininkė sekmadienio vakarą jau šventė su socialdemokratais „Grey“ restorane Vilniuje.

Disko karalius rinkimuose trečias ir trečias

Nauja olimpinė čempionė Seime ras ir ten jau užsigrūdinusį kolegą.

Dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna sėkmingai įveikė trečiuosius Seimo rinkimus. Liberalų sąjūdžio atstovas į šalies valdžią buvo išrinktas ir 2016, ir 2020 metais, o dabar išrinktas ir trečiai kadencijai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Virgilijus Alekna
Lukas Balandis / BNS nuotr./Virgilijus Alekna

Legendinis 52-ejų disko metikas buvo įrašytas antru numeriu partijos sąraše. Nors jis ir smuktelėjo į trečią po reitingavimo, vis tiek užtikrintai atsidarė duris į Seimą.

V.Alekna varžėsi ir sostinės Naujamiesčio-Vilkpėdės vienmandatėje apygardoje, bet ten irgi buvo trečias, surinkęs 14,7 proc. balsų ir į antrą turą praleidęs Žygimantą Pavilionį bei Tomą Vytautą Raskevičių.

Šachmatininkės dominavimas

Iš visų sporto atstovų galingiausiai pasirodė ir dabar aukštas pareigas Seime užimanti Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Buvusi Europos šachmatų čempionė Senamiesčio-Žvėryno apygardoje surinko 44,90 proc, sutriuškinusi varžovus ir pasiekusi ten pergalę per pirmąjį turą (antrą vietą užėmęs Vytautas Juozapaitis tepelnė 17,8 proc.).

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

41 metų šachmatų didmeistrė, jaunystėje laimėjusi ir Lietuvos vyrų šachmatų čempionatus, užtikrintai ėjo ir kitu keliu – jos vedamas Liberalų sąjūdis pelnė aštuonis mandatus daugiamandatinėje apygardoje, o dabartinė Seimo pirmininkė kaip buvo pirma pagal sąrašą, taip ir liko tokia po reitingavimo.

Mikliai politinės karjeros laiptais užkilusi šiaulietė pirmąsyk į Seimą pateko vos 29-erių, kai buvo išrinkta 2012 metais. Dabar ji baigia jau trečiąją kadenciją, o pastaruosius ketverius metus užėmė ir Seimo pirmininkės poziciją, tapusi tik trečiąja tokias pareigas atlikusia moterimi po Irenos Degutienės ir Loretos Graužinienės.

Olimpiniam prizininkui nepavyko

Ne visiems olimpiniams prizininkams rinkimai į Seimą klostėsi pagal geidžiamą scenarijų.

Baidarininkas Aurimas Lankas buvo įrašytas 38-uoju numeriu Laisvės partijos sąraše.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurimas Lankas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aurimas Lankas

2016 m. Rio de Žaneiro olimpinės bronzos laimėtojas nėra naujokas politikoje – jis nuo 2015-ųjų iki praėjusių metų buvo Šiaulių miesto tarybos narys, o 2019-aisiais pretendavo tapti ir miesto meru.

Tačiau nusiirti iki Seimo 39 metų A.Lankui nepavyko – Laisvės partija neperžengė parlamentui reikalingos 5 proc. ribos.

Dar tęs kovą

Savo kovos dėl patekimo į Seimą dar nebaigė Jevgenijus Šuklinas.

Buvęs kanojininkas startavo po Liberalų Sąjūdžio vėliava bei pateko į antrą turą Nalšios šiaurinėje apygardoje. Ten jis pelnė 20,3 proc. balsų ir buvo antras, tad antrajame ture turės šansų palenktyniauti su pusantro procento balsų jį aplenkusiu „valstiečiu“ Gintautu Kinduriu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Liberalų sąjūdis daugiamandatėje iškovojo 8 vietas parlamente, bet J.Šuklinas liko 14-oje pozicijoje, po reitingavimo viena vieta smuktelėjęs žemyn iš 13-os.

38-erių J.Šuklinas taip pat yra siekęs mero posto, o praėjusiais metais trumpai jame spėjo ir pasėdėti, kuomet buvo paskirtas laikinuoju Visagino vadovu, kai apskundus rinkimų rezultatas jie buvo rengiami pakartotinai ir mero kėdė keliems mėnesiams liko tuščia.

2012 m. sidabrą Londono žaidynėse laimėjęs buvęs sportininkas neteko medalio praėjus septyneriems metams, kai per pakartotinius tyrimus jo 2012-aisiais duotame mėginyje buvo rasta draudžiamų preparatų.

Ramūno Vilkelio nuotr./Antanas Sireika ir Vydas Gedvilas
Ramūno Vilkelio nuotr./Antanas Sireika ir Vydas Gedvilas

Savo kovą dėl patekimo į Seimą tęs ir 2003 metų Europos krepšinio čempionų treneris Antanas Sireika.

Prieš pusantrų metų iš „Šiaulių“ komandos trenerio posto pasitraukęs specialistas vis dar populiarus savo mieste – Saulės apygardoje 68 metų A.Sireika surinko 19,9 proc. balsų ir iškopė į antrą turą, kuriame susirungs su Domu Griškevičiumi („Vardan Lietuvos“, 17,25 proc.).

Prieš tai politikoje pasirodęs su „Socialdemokratais“ ir nepartiniu sąrašu „Dirbame miestui“, dabar A.Sireika bandė laimę su „Valstiečių ir žaliųjų“ sąjunga.

„Valstiečiai“ į Seimą prasmuko galiausiai 0,2 proc. viršiję jiems reikalingą 7 proc. kartelę, pakilusią dėl koalicijos su Ignu Vėgele, bet daugiamandatinėje užsitikrino tik šešis mandatus.

A.Sireika po reitingavimo pakilo iš 32-os vietos į 21-ą, bet jei sulauks sėkmės vienmandatinėje apygardoje antrajame ture, po jo Seime gali sutikti kitą žinomą „valstietį“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Žydrūnas Savickas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Žydrūnas Savickas

Su Valstiečių sąjunga šturmas į Seimą klostosi permainingai buvusiam stipriausiam pasaulio žmogui Žydrūnui Savickui.

Buvęs prestižinių galiūnų turnyrų laimėtojas, pastaraisiais metais daugiau triukšmo kėlęs kaip aršus kovotojas prieš skiepus, kiek palypėjo iš dešimtosios starto pozicijos ir liko aštuntas tarp „valstiečių“.

Į parlamentą daugiamandatėje apygardoje pateko šeši, bet Ž.Savickas turi šansų pateikti į Seimą, jei per antrą turą į Seimą įšoks kažkuris iš kelių jo kolegų. Pats Danės apygardoje Klaipėdoje šįkart kandidatavęs 49 metų buvęs stipruolis iš Biržų liko penktas, surinkęs 11,8 proc. balsų.

Su „Valstiečių ir Žaliųjų sąjunga“ į Seimą dar gali prasmukti ir Dainius Kepenis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kepenis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kepenis

Sporto funkcionierius, buvęs Palangos sporto komiteto pirmininkas, siekė trečios kadencijos, startavo tik iš 21-os pozicijos ir pakilo į 10-ąją po reitingavimo – iš tokios vietos prasiveržti į Seimą įmanoma, jei sėkmingai antrajame ture pasirodys bent keturi D.Kepenio bendrapartiečiai.

Pats sveikuolių judėjimo atstovas liko „ant ledo“ vienmandatinėje Baltijos apygardoje – 72 metų D.Kepenis ten pelnė 7,8 proc. balsų ir finišavo penktas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jonas Pinskus
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Jonas Pinskus

Į Seimą toliau irsis ir Jonas Pinskus.

Buvęs irkluotojas Deltuvos pietinėje apygardoje surinko 29,9 proc. balsų ir iš pirmos pozicijos pateko į antrą turą, kur spalio 27 dieną susigrums su socialdemokrate Indre Kižiene.

65-erių Lietuvos regionų partijos atstovas kelis kartus buvo patekęs į Seimą (2004-2012 m. su „Darbo partija“, o 2020-2024 su Regionų), o šįkart vedė Regionų partiją į rinkimus. Jo žmona Živilė Pinskuvienė po reitingavimo iš 141 vietos pakilo į antrąją, bet iš pirmos savo vyro neišstūmė.

Į šeimynines gaudynes atkreipėme dėmesį labiau iš smalsumo, nes patekti į parlamentą Regionų partija realių šansų neturėjo – surinko 1,9 proc. balsų.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Živilė Pinskuvienė, Jonas Pinskus
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Živilė Pinskuvienė, Jonas Pinskus

Kitiems trūko daug

Partijų sąrašuose galima buvo užtikti ir daugiau garsių sporto pavardžių.

Lietuvos žaliųjų partijos sąraše 28-uoju numeriu įrašytas Plungės krepšinio tėvu vadinamas legendinis treneris Genadijus Glikmanas. Po reitingavimo jis nusmuko į 71 vietą, bet tai neturėjo didelės reikšmės, nes „žalieji“ ir taip nepateko į Seimą, surinkę tik 1,7 proc. balsų daugiamandatinėje apygardoje.

69-erių ilgametis Plungės „Olimpo“ strategas dalyvavo ir Plungės-Rietavo vienmandatės rinkimuose, bet ten tepelnė 3,5 proc. balsų ir buvo septintas.

Keli sporto veikėjai buvo Liberalų Sąjūdžio sąrašo gilumoje.

Orientacinio sporto ir lengvosios atletikos federacijose dirbęs Rimantas Mikaitis, pastaruoju metu buvęs Lietuvos kultūros viceministru, ir po reitingavimo buvo 15-as.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rimantas Mikaitis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Rimantas Mikaitis

100-oje pozicijoje finišavo Antanas Skarbalius. Laikinai Lietuvos rankinio federacijai vadovaujantis 77 metų specialistas daug metų dirbo šalies vyrų ir moterų rankinio rinktinių, Kauno „Granito“ vyrų, Kauno „ACME – Žalgirio“ moterų ir kitų komandų treneriu.

A.Skarbalius varžėsi ir Aleksoto-Vilijampolės apygardoje, kur surinko 6,6 proc. ir buvo septintas tarp 12-os ten laimę bandžiusių kandidatų.

rankinis.lt nuotr./Antanas Skarbalius
rankinis.lt nuotr./Antanas Skarbalius

105 vietoje Liberalų Sąjūdžio sąraše po reitingavimo liko buvęs futbolo teisėjas, FIFA inspektorius Paulius Malžinskas, sostinėje įkūręs Vilniaus sekmadienio futbolo lygą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Gentvilas, Paulius Malžinskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Simonas Gentvilas, Paulius Malžinskas

Buvęs Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas Gintautas Babravičius liko antras "Laisvės ir teisingumo“ sąraše, po partijos lyderio Artūro Zuoko.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Babravičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintautas Babravičius

Tiesa, kitaip nei A.Zuokas, dar galintis patekti į Seimą per antrą turą vienmandatinėje apygardoje, G.Babravičius tokių galimybių nebeturi – partija su 0,75 proc. liko dugne, o Pasaulio lietuvių apygardoje jis liko dešimtas, surinkęs 1,4 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant