Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27

Skandalas kaista: pasaulio šachmatų čempionas apkaltino varžovą sukčiavimu

Magnusas Carlsenas neišlaikė. Pasaulio šachmatų čempionas pirmą kartą viešai apkaltino Hansą Niemanną sukčiavimu. M.Carlsenas pareiškė, esąs įsitikinęs, jog H.Niemanas „sukčiavo daugiau – daugiau nei pastaruoju metu jis viešai prisipažino“, nors ir nepateikė įrodymų.
Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio čempionas iš Norvegijos anksčiau tik užuominomis kaltino savo varžovą iš JAV, kuris nugalėjo jį šį mėnesį prie šachmatų lentos – tai buvo laikoma didele staigmena.

19-metis H.Niemanas, FIDE reitinge besirikiuojantis 49 vietoje, neigė sukčiavęs ir pats apkaltino M.Carlseną bandymu sugriauti jo karjerą.

Jaunasis amerikietis prisipažino, jog yra sukčiavęs du kartus, kai jam buvo 12 ir 16 metų, bet atkakliai tvirtino vėliau nebesukčiavęs ir net pareiškė, kad galėtų sužaisti nuogas, kad įrodytų savo meistriškumą.

Skandalas šachmatų varžybose kilo šio mėnesio pradžioje, kai daugumos žaidimo specialistų visų laikų geriausiu šachmatininku laikomas M.Carlsenas pralaimėjo H.Niemannui per „Sinquefield Cup“ varžybas. Taip nutrūko norvego 53 nepralaimėtų mačų serija.

M.Carlsenas tada tyčia pasitraukė iš turnyro, nors buvo likę šeši turai, o paskui paleido užuominą tviteryje, pasitelkęs garsiojo futbolo trenerio Jose Mourinho citatą: „Jei prakalbėčiau, užsitraukčiau daug bėdų“.

Praėjusią savaitę jiedu vėl susitiko šachmatų turnyre, bet M.Carlsenas baigė mačą, atlikęs vos vieną ėjimą – taip jis išreiškė protestą dėl H.Niemanno dalyvavimo.

M.Carlsenas laimėjo turnyrą, po jo pareiškęs, kad galėtų pasakyti daugiau, nes nori, kad „sukčiavimas šachmatuose būtų vertinamas rimtai.“

Pirmadienį žinute tviteryje M.Carlsenas teigė: „Esu nusivylęs. Noriu žaisti šachmatais aukščiausiu lygiu per geriausias varžybas.“

Jis tęsė savo žinutę: „Esu įsitikinęs, kad sukčiavimas šachmatuose yra svarbus reikalas ir egzistencinė grėsmė žaidimui. Taip pat tikiu, kad šachmatų varžybų rengėjai ir visi, kuriems rūpi mylimo žaidimo skaidrumas, turėtų padidinti saugumo priemones ir metodus, kuriais nustatomas sukčiavimas prie šachmatų lentos.“

M.Carlsenas pridūrė: „Tikiu, kad Niemannas sukčiavo daugiau – daugiau nei pastaruoju metu jis viešai prisipažino.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Magnusas Carlsenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Magnusas Carlsenas

Norvegijos šachmatų superžvaigždė teigė, pradėjęs įtarti H.Niemanną, nes šis neįprasto progresavo pastaraisiais metais.

M.Carlsenas sakė, kad per „Sunquefield Cup“ varžybas jautęs, jog H.Niemannas „nebuvo įsitempęs ir net ne visiškai susitelkęs“, nors laimėjo žaisdamas juodosiomis figūromis, o tai, norvego teigimu, „gali tik saujelė žaidėjų.“

Penkis kartus pasaulio čempionas kalbėjo: „Turime kažką daryti dėl sukčiavimo, o kalbant apie save, aš nenoriu žaisti su žmonėmis, kurie pasikartojančiai sukčiavo praeityje, nes nežinau, ar jie to paties nepadarys ateityje.“

31 metų norvegas patikino, kad jis nesiruošia žaisti su H.Niemannu.

Šis JAV šachmatininkas nepateikė atsakymo į pastarąjį pasaulio čempiono pareiškimą. Anksčiau, kai skandalas kilo mėnesio pradžioje, jis kaltino M.Carlseną bandant sugriauti jo karjerą.

„Jei jie nori, kad išsirengčiau, aš tai padarysiu, – teigė H.Niemannas. – Man nesvarbu, nes aš esu švarus. Jei norite, galiu žaisti uždaroje dėžėje, kurioje nebūtų jokios elektronikos, – man nesvarbu. Aš atvykau laimėti, toks mano tikslas.“

VIDEO: Niemann: I Have NEVER Cheated Over The Board | Round 5

Daug šachmatų mėgėjų ir specialistų, tarp jų buvęs čempionas Garis Kasparovas ir milijardierius Elonas Muskas, jau pasisakė apie M.Carlseno ir H.Niemanno konfliktą.

Šis šachmatų skandalas yra laikomas didžiausiu nuo 2006 metų „Toletgeito“.

Tada Rusijoje kovojant dėl pasaulio čempionato titulo Vladimiras Kramnikas buvo apkaltintas sukčiavimu, kai jo varžovo iš Bulgarijos Veselino Topalovo atstovai pareiškė, kad rusas naudoja kompiuterinę pagalbą. Buvo teigiama, kad V.Kramnikas per dažnai vaikšto į tualetą, o ruso atstovas tvirtino, kad šachmatininkas tiesiog gėrė daug vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas