Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 10

Smūgis Tokijo žaidynėms: didžioji dalis japonų nenori, kad jos įvyktų

Iki Tokijo olimpinių žaidynių starto jau liko vos daugiau nei du mėnesiai, tačiau didžioji dalis japonų didžiausio pasaulio sporto renginio nelaukia. Surengta apklausa parodė, kad net 60 proc. Japonijos žmonių pasisako už tai, kad žaidynės neįvyktų.
Japonai protestuoja prieš Tokijo olimpinių žaidynių organizavimą
Japonai protestuoja prieš Tokijo olimpinių žaidynių organizavimą / „Scanpix“ nuotr.

Japonija pastarosiomis savaitėmis vėl paniro į gilią kovą su COVID-19. Tokijo ir kai kurių kitų miestų apylinkėse iki gegužės pabaigos įvesta nepaprastoji padėtis, o medicinos ekspertai įspėja, jog kai kuriose vietose Japonijos sveikatos sistema yra arti perkrovos ribos.

Visa tai – likus jau mažiau nei šimtui dienų iki olimpinių žaidynių, kurių atidarymas numatytas liepos 23 dieną.

Nors Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ir žaidynių organizacinis komitetas tikina, kad pasirūpins priemonėmis, kad sportininkai ir Japonijos svečiai būtų saugūs, japonams šių pažadų, panašu, neužtenka.

„The Guardian“ skelbia, kad gegužės 7-9 dienomis atlikus apklausą su klausimu, ar olimpinės žaidynės turėtų būtų atšauktos, 59 proc. žmonių tam pritarė ir tik 39 proc. pasisakė už tai, jog renginys turėtų įvykti.

„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinės žaidynės
„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinės žaidynės

Žaidynių nukėlimas nebuvo įvardintas tarp pasirinkimų, nes IOC jau anksčiau pabrėžė, kad toks scenarijus nebėra įmanomas – sykį renginį jau nukėlus, dar vienas perkėlimas reikštų didžiulius finansinius nuostolius.

Vykdant apklausą japonų buvo teirautasi, ar olimpines žaidynės turėtų vykti su žiūrovais. 23 proc. iš tų, kurie pritarė renginio organizavimui, pasisakė prieš tai, kad jas gyvai galėtų stebėti žiūrovai.

Bet kuriuo atveju, sporto arenų ir stadionų tribūnose negalės būti svečių iš užsienio šalių – toks sprendimas buvo priimtas dar prieš kelis mėnesius. Galutinį sprendimą dėl žiūrovų iš Japonijos žaidynių organizatoriai ketina priimti birželį.

„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinių žaidynių vadovė Seiko Hashimoto
„Scanpix“ nuotr./Tokijo olimpinių žaidynių vadovė Seiko Hashimoto

Pastaruoju metu Japonijoje buvo atlikta ir daugiau apklausų, kuriose teirautasi respondentų, ar jie nori, kad žaidynės įvyktų. Rezultatai buvo panašūs į praėjusio savaitgalio apklausą.

Štai „TBS News“ apklausoje už žaidynių atšaukimą arba nukėlimą pasisakė 65 proc., o balandį vykdytoje „Kyodo“ naujienų agentūros apklausoje už tokį scenarijų pasisakė net 70 proc. apklaustųjų.

Japonijoje vyraujant nepalankiai viešajai nuomonei, IOC ir Japonijos vyriausybė siunčia skirtingas žinutes apie tai, kas galiausiai nuspręs žaidynių likimą.

IOC viceprezidentas Johnas Coatesas šeštadienį pareiškė, kad nors „japonų nuomonė apie žaidynės kelia nerimą, jis nemato jokio scenarijaus, pagal kurį olimpinės žaidynės neturėtų įvykti“.

„Japonijos ministras pirmininkas sakė tai JAV prezidentui prieš kelias savaites. Tą patį jis sako ir IOC“, – pabrėžė J.Coatesas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tokijas skaičiuoja 100 likusių dienų iki olimpinių žaidynių.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tokijas skaičiuoja 100 likusių dienų iki olimpinių žaidynių.

Tačiau pirmadienį pats Japonijos premjeras Yoshihide Suga teigė, kad ne Japonija, o IOC priims galutinį sprendimą. Japonų vyriausybės vadovas taip pat pabrėžė, kad neteiks prioriteto žaidynėms, jei grės pavojus visuomenės saugumui.

„Niekada nelaikiau olimpinių žaidynių svarbiausiu savo prioritetu, – paklaustas, ar žaidynės vyktų net ir tuo atveju, jei COVID-19 atvejų skaičius toliau sparčiai augs, atsakė Y.Suga. – Mano prioritetas yra gyvybių ir japonų sveikatos išsaugojimas. Pirmiausia turime užkirsti kelią viruso plėtrai.“

Ketinimas vykdyti olimpines žaidynes kirto ir per Japonijos premjero reitingus – TBS duomenimis, jo palaikymas šiuo metu yra žemiausiame taške šiais metais ir siekia 40 proc.

COVID-19 Japonijoje iš viso buvo nustatytas net 600 tūkst. kartų, o dėl viruso mirė 10,5 tūkst. žmonių – daugiausiai rytinėje Azijos dalyje. Šeštadienį šioje šalyje buvo pranešta apie 7 tūkst. naujų atvejų – daugiausiai vienos paros atvejų nuo sausio.

Be to, vos 2 proc. iš 126 mln. Japonijos gyventojų jau sulaukė bent vienos vakcinos dozės, kurios tapo prieinamos tik vasario viduryje.

Tokijo olimpinės žaidynės numatytos liepos 23 – rugpjūčio 8 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento