Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 04 04

Šokėjos karjerą baigusi Edita Daniūtė: skirtis su sportu buvo nepaprastai lengva

„Teisėjauju, dirbu. Dukrytei Evitai jau ketveri metukai, ji lanko gimnastikos pratybas, aktyviai mankštinasi. Labai aukšta, galėtų būti gera krepšininkė. Mane galima sutikti ir Vilniuje, ir Kaune, kur turiu savo vardo sportinių šokių studijas. Tačiau dažniausiai būnu Kaune, kur gyvenu“, – profesionalios sportininkės karjerą nutarusi baigti 32 metų Edita Daniūtė pasakojo laikraščiui „Sportas“.
Edita Daniūtė
Edita Daniūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dabar, kai nutariau baigti profesionalios šokėjos sportinę karjerą, turėsiu daugiau laiko, todėl visą dėmesį sutelksiu į savo šeimą ir darbą“, – džiaugiasi E.Daniūtė.

– Tenka didžiulis krūvis, dar dalyvauji televizijos projektuose, dažnai tave matome per televiziją teisėjaujančią įvairiuose konkursuose. Kaip visur suspėji?

– Krūvis nemažas, bet aš labai džiaugiuosi, kad sportinius šokius mėgsta vaikučiai. Jie pas mane treniruojasi nuo ketverių penkerių metukų, tačiau su šokėjais rimčiau galima pradėti dirbti jiems sulaukus maždaug šešerių. Vaikučiai klausosi muzikos, jaučia ritmą, pradeda mokytis elementarios tvarkos šokių aikštelėje.

Lietuvoje labai aukštas jaunųjų šokėjų lygis. Kad ir kaip būtų gaila, bet vėliau iki jaunimo grupės jie atsisijoja, kai kam neužtenka jėgų sulaukti suaugusiųjų šokėjų amžiaus. Norint, kad šokėjai pasiektų gerų rezultatų, reikia jau nuo mažens daug dirbti.

Mano studijoje su šokėjais dirba kvalifikuoti specialistai, visada pasirengęs padėti ir mano tėvelis Stasys Danius. Vaikučius ir suaugusiuosius mokome įvairiausių šokių – nuo angliško ir Vienos valso iki kubietiškos salsos ir rumbos. Studijose galima smagiai praleisti laiką.

Dirbti su vaikais – man ne naujiena. Labai noriu, kad šokėjai garsintų mano šokių studijas visame pasaulyje.

– Ar jau įžvelgi deimančiukų, būsimų editų daniūčių?

– Mano jaunieji šokėjai jau laimi įvairias varžybas. Turiu vieną nuostabią, protingą mergaitę 14-metę Veroniką Samuolytę, kuri, panašiai kaip ir aš, vėliau pradėjo šokti. Su ja dirbu nuo pat pradžių – jau ketvirtus metus, ji labai stengiasi, šokėjai daug padeda tėveliai.

Tad vieną savo itin mylimą mokinę jau turiu, bet labai gaila, kad Veronika dabar išsiskyrė su savo partneriu ir tenka ieškoti kito. Yra ir daugiau talentingų vaikų.

– Kodėl nutarei baigti profesionalios šokėjos karjerą?

– Tai nebuvo skubotas sprendimas. Su savo partneriu, 36-erių italu Mirco Gozzoli, jau seniai gan dažnai apie tai šnekėjomės. Truputėlį praradome motyvaciją. Šokėjai turi būti kartu, gyventi tame pačiame mieste, kad galėtų dažniau repetuoti, o man su Mirco kuo toliau, tuo labiau darėsi sudėtinga. Jis gyvena Italijoje, o aš – Lietuvoje.

Iš pradžių buvau labai užsidegusi, dažniau važiuodavau į Italiją. Po to darėsi vis sunkiau viską suderinti.

Dar anksčiau, kai priklausei mėgėjų sportui, ne kartą esi sakiusi, kad tau vienas sportinių šokių idealų – daugkartinis pasaulio mėgėjų ir profesionalų čempionas italas Mirco Gozzoli. Tikriausiai patyrei didelį malonumą šokdama su šiuo šokių pasaulio milžinu?

Taip, buvo be galo smagu šokti su Mirco, juo ir dabar labai žaviuosi. Jis – puikus žmogus, idealus šokėjas, mes fiziškai labai tikome vienas kitam. Mirco dabar taip pat yra laimingas tėtis, augina vienų metukų dukrytę. Su italu šokome porą metų ir gana nemažai padarėme, dukart tapome Europos čempionais ir pasaulio vicečempionais.

– Ar Mirco buvo atvažiavęs į Lietuvą?

– Buvo. Praėjusiais metais su juo Trakuose dalyvavome Lietuvos sportinių šokių rinktinės ir jų trenerių stovykloje, perteikėme savo patirtį, atlikome parodomąją programą per tarptautines „Gintarinės poros“ varžybas Kaune, šokome Vilniuje TV3 televizijoje.

– Ar buvo sunku skirtis su didžiuoju sportu, kuriam atidavei 20 metų?

– Šįkart – nepaprastai lengva, jaučiuosi labai gerai, kur kas geriau nei pirmą kartą, kai buvau nutarusi baigti savo sportinę karjerą. Jaučiuosi save realizavusi. Dabar savo batukus daliju kitoms šokėjoms.

– Dabar tikriausiai jau bus patenkintas ir tavo vyras teisininkas Mindaugas Vasiliauskas bei dukrytė, kurie dažniau tave matys namuose?

– Mindaugas labai patenkintas, dukrytė taip pat. Vyras turi savo advokatų kontorą, yra labai užsiėmęs.

– Kokie dabar tavo santykiai su ilgamečiu partneriu Arūnu Bižoku, pasaulio profesionalų sportinių šokių čempionu?

– Labai geri. Praėjo tam tikras laiko tarpas, viskas užsimiršo. Kai šokdavau, varžybose su Arūnu matydavomės dažnai, vos ne kiekvieną savaitę. Profesionalų sporte varžybų labai daug, tik spėk važinėti. Visas keliones, nakvynę apmokėdavo varžybų organizatoriai arba rėmėjai, su suknelėmis taip pat nebūdavo problemų.

– Pasinėrei į įvairius televizijų projektus. Kaip ir šokių aikštelėje esi labai reikli, principinga, objektyvi...

– Tokia aš ir gyvenime. Televizija – šiokia tokia scena visiems. Dalyvavau projekte „Šok su manimi“, dabar teisėjauju „Žvaigždžių duetuose“.

– Ar palaikai ryšius su Lietuvos sportinių šokių federacija?

– Taip, ir labai gerus. Federacijai priklausau, teisėjauju įvairiose jų varžybose, sieksiu tapti tarptautinės kategorijos teisėja.

– Kokie dabar tavo pagrindiniai tikslai?

Visą savo energiją ir meilę skirsiu savo studijai, darbui su jaunaisiais šokėjais. Turiu labai daug įvairių planų ir idėjų savo studijoms plėtoti.

* * *

Editos Daniūtės laimėjimai

Edita Daniūtė-Vasiliauskienė 2001 m. baigė Kauno technologijos universiteto bakalauro, o 2003 m. – magistro studijas.
Standartinių ir Lotynų Amerikos sportinių šokių Lietuvos jaunučių (1993), jaunimo (1996) čempionė. Pasaulio jaunių čempionato (1996) bronzos medalio laimėtoja. 11 kartų Lietuvos čempionė (1997–2007), Europos čempionė (2007), pasaulio vicečempionė (2006). Europos (2004–2006) ir pasaulio (2004) čempionatų bronzos medalių laimėtoja. Daugkartinė Pasaulio ir Europos taurių laimėtoja. Visi laimėjimai pasiekti, šokant kartu su Arūnu Bižoku.
Profesionalų Europos čempionė (2010 ir 2011) ir pasaulio vicečempionė (2010 ir 2011). Šiuos titulus iškovojo atstovaudama Italijai ir šokdama su Mirco Gozzoli.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas