Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 02 25

Šokių asas Česlovas Norvaiša: „Apmaudu, tačiau šiauliečiai nesidomi sportiniais šokiais“

Įtemptas šis sezonas žada būti mūsų sportinių šokių entuziastams. Pirmasis rimtas egzaminas – Lietuvos standarto čempionatas, vykęs Šiauliuose
Jūratė ir Česlovas Norvaišos
Jūratė ir Česlovas Norvaišos / Luko Balandžio nuotr.

Per Lietuvos sportinių šokių čempionatą vasario 23 d. rungtyniavo visas mūsų šalies standarto elitas. Dėl čempionato apdovanojimų rungtyniavo jauniai, jaunimas ir suaugusieji. Tarp svečių buvo ir šių metų pasaulio čempionai Edita Daniūtė bei jos partneris italas Mirko Gozzoli, atvykę pasižiūrėti varžybų.

– Kaip vertinate šiemetinį Lietuvos čempionatą? – paklausėme Kauno „Sūkurio“ vadovą, Lietuvos sportinių  šokių garbės prezidentą Česlovą Norvaišą.

– Bendras čempionato lygis, ypač pagrindinių porų, buvo neblogas. Čempionato metu buvo kovojama dėl teisės atstovauti Lietuvai šių metų pasaulio ir Europos čempionatuose. Šiemet mūsų čempionatą išskyrėme nuo pirmenybių, atvažiavo tie, kurie jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų grupėse kovojo dėl čempionato medalių.

Pirmą sykį Lietuvos sportinių šokių istorijoje buvo pakviesti teisėjauti septyni užsienio teisėjai iš skirtingų šalių – iš Danijos, Vokietijos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos ir Čekijos.

Nors jie mums ir brangiai kainavo (teisėjams reikėjo apmokėti kelionės išlaidas, nakvynę, kiekvienam už darbą pagal tarptautines taisykles – po 150 eurų), tačiau Lietuvos sportinių šokių specialistai negalėjo keiksnoti mūsų teisėjų, kad jie buvo šališki ir palaikė tiktai savo mėgstamas poras. Čempionatui vadovavo vyr. teisėjas Paulius Sangavičius.

Apmaudu, tačiau šiauliečiai nesidomi sportiniais šokiais, jų  nesudomino geriausių Lietuvos porų pasirodymas. Ateityje, galbūt. čempionatus reikėtų rengti mažesnėse salėse –  graži salė atidaryta Garliavoje, varžybas rengėme jaukioje Prienų salėje. Kitais metais pagalvosime, kur reikėtų rengti mūsų čempionatą.

– Ar ryškus buvo Lietuvos čempionų, Vilniaus „Dileksos“ klubo šokėjų Vaidoto Lacičio ir Veronikos Golodnevos pranašumas?

– Jie paliko geriausią įspūdį, pelnytai laimėjo aukso medalius. Čempionai šoko  emociškai, pakiliai, įvairiai ir labai gražiai techniškai. Graži buvo jų programa. Vaidotas su Veronika per pasaulio čempionatus artėja prie finalo, šoka pusfinaliuose, tačiau nesustebčiau, jeigu jie rungtyniautų ir finale.

Mat, dauguma mėgėjų išeina į  profesionalus ir lieka laisvų vietų, kurias bet kada  gali užimti mūsų pora. Tobulėja pasaulio jaunimo vicečempionai Dominykas Granskas ir Kotryna Petrošiūtė iš Vilniaus „Dileksos“  klubo. Tačiau tikrasis jų meistriškumas paaiškės, kai sportininkai pradės rungtyniauti suaugusiųjų grupėje.

Jų treneriai – Juozas Aleksandravičius ir Genadijus Gunko. Dauguma standarto porų atvažiuoja pasitreniruoti ir pas mus į „Sūkurio“ salę, kuri vienintelė  nėra komercinė, joje nevyksta jokie komerciniai renginiai.

Ankstesniais metais per Lietuvos standarto čempionatus dominuodavo „Sūkurio“ šokėjai, kurie laimėdavo visus medalius. Dabar situacija jau kita, lyderiai – kitų  klubų šokėjai ...

Mūsų dvi poros irgi šoko finale, tačiau liko be apdovanojimų. Turėjome talentingus Donatą Vėželį ir Liną Chatkevičiūtę, Arūną Bižoką, tačiau jie tapo profesionalais ir dabar tenka augintis jaunimą.

– Kada mūsų standarto šokėjai dalyvaus pasaulio ir Europos čempionatuose?

– Kovo 29 d. Ispanijoje vyks Europos jaunimo (jame teisėjaus ir Česlovas Norvaiša – aut. past.), o balandžio 20 d. Danijoje – Europos suaugusiųjų čempionatai. Juose dalyvaus po dvi geriausias mūsų poras. Lapkričio 2 d. Vokietijoje bus surengtas Europos suaugusiųjų, o lapkričio 23 d. Ukrainoje – pasaulio čempionatai. Šie metai šokėjams labai įtempti, laukia daug varžybų ne tiktai suaugusiems, bet ir jaunimui, jauniams.

Gegužės 18 d. Vilniuje bus surengtas Europos ansamblių čempionatas, kuriame šoks garsioji Klaipėdos „Žuvėdra“.  Šiais metais vyks Pasaulio neelompinių sporto šakų žaidynės Pietų Amerikoje, kurias organizuoja Tarptautinis olimpinis komitetas.

Žaidynėse galės atstovauti tiktai vienos šalies poros, tarkime, Edita Daniūtė ir italas Mirko Gazolis žaidynėse negalės dalyvauti. Jėgas bandys bandys mūsų profesionalai Donatas Vėželis ir Lina Chatkevičiūtė.

Rudenį vyks Tarptautinės sportinių  šokių federacijos žaidynės Kinijoje, kurių programoje – standarto, Lotynos Amerikos šokių ir ansamblių  pasirodymai. Čia standartą šoks mūsų čempiponai Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva.

Šiemet Kauno „Sūkurys“ švęs garbingą 50 metų jubiliejų ir ta proga gegužės 11-12 d. vyks tradicinės „Gintarinės poros“ varžybos, kuriose žada dalyvauti nemažai šokėjų iš užsienio.

2013 m. Lietuvos čempionato nugalėtojų pakyla

Suaugusieji – 1. Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva (Vilniaus „Dileksa“), 2. Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė (Kauno  „Kaspinas“), 3. Žymantas Kučikas ir Urtė Januškevičiūtė (Kaunas „Kaspinas ir Panevėžio „Rumba“ )

Jaunimo grupė – 1. Dominykas Granskas ir Kotryna Petrošiūtė (Vilniaus „Dileksa“) , 2. Vilius Jakas ir Gabrielė Siriūnaitė (Gargždų „Rolina“ ir Kauno „Sūkurys“), 3. Tomas Fainšilas ir Patricija Belousova (Kauno „Santaka“)

Jaunių II grupė – 1. Karolis Michala Tomeckis ir Austėja Bliujūtė (Kauno „Sūkurys“), 2. Nedas Mejeras ir Benita Kvietkauskaitė (Panevėžys „Rumba“), 3. Justas Skara ir Vaida Marija Šiaulytytė („Kretingos „Ritmas“ ir Palangos „Svivelis“)

Jaunių I grupė – 1. Mamertas Ložys ir Svajonė Jazilionytė („Klaipėdos „Žuvėdra“), 2. Karolis Burneikis ir Izabelė Šekaitė (Kauno „Tvistas“), 3. Vakaris Apvinis ir Ugnė Bliujūtė (Panevėžio „Rid-rito“ ir Kauno „Sūkurys“)

Senjorai. I grupė – 1. Nerijus Stukas ir Laura Montvilaitė (Vilniaus „Tornado“), 2. Kęstutis Kairys ir Alina Kairienė (Klaipėdos „Cafe Latino“), 3. Egidijus Norvaiša ir Giedrė Norvaišienė (Klaipėdos „Cafe Latino“)

Senjorų II ir III grupės  – 1. Artūras Grebliauskas ir Beata Grebliauskienė (Editos Daniūtės sportinių šokių klubas), 2. Jurijus Taurinskas ir Liudmila Taurinskienė (Vilniaus T. Petreikio sportinių šokių klubas), 3. Stanislovas Česonis ir Ramunė Jurčiukonienė (Kauno „Kaspinas“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas