Pastaruoju metu dažnai girdima rekomendacija sportuojantiesiems – atsigerti tada, kai pajuntate troškulį, tiek, kad jį patenkintumėte.
Nemažiau diskusijų kelia kitas klausimas: ką gerti? Vandenį, specialius mišinius ar... nealkoholinį alų? Nealkoholiniu kvietiniu alumii atsigaivinti pastaruoju metu kviečiami ir Lietuvoje organizuojamų sporto renginių dalyviai, maratonų ar trumpesnių distancijų bėgikai.
Tuo tarpu didžiausių tarptautinių bėgimo švenčių – Bostono, Berlyno, Prahos maratonų – dalyviams nealkoholinis alus – jokia naujovė. Atsigerti jo įveikus distanciją ar dar tik ruošiantis būsimiesiems startams daugeliui yra įprasta. O dalis atletų, ypač Europos šalyse, ilgai tvirtino, kad sunkaus ir varginančio pasirengimo maratonui laikotarpiu būtent šis gėrimas padedąs jų organizmui atsigauti.
Tuo tarpu didžiausių tarptautinių bėgimo švenčių – Bostono, Berlyno, Prahos maratonų – dalyviams nealkoholinis alus – jokia naujovė.
Tapo atsparesni negalavimams
Ar nealkoholinis alus iš tiesų naudingas bėgikams, ėmėsi įvertinti Miuncheno technikos universiteto mokslininkų grupė. Jų atlikto tyrimo duomenimis, tris savaites iki maratono ir dvi savaites iki jo nealkoholinio alaus reguliariai gėrę bėgikai buvo kur kas atsparesni raumenų uždegimui ir viršutinių kvėpavimo takų ligoms, nuo kurių neretai kenčia ilgų distancijų bėgimo mėgėjai.
2011 m. atliktame tyrime, kuriam vadovavo Dr. Johannes'as Scherris, dalyvavo 277 atletai, kurie tuo metu ruošėsi Miuncheno maratonui. Kiekvienas iš jų kasdien išgerdavo litrą-pusantro paskirto gėrimo. Tiesa, nealkoholinį alų gurkšnojo pusė iš tiriamųjų. Kita pusė manė, kad geria tą patį, tačiau jiems buvo skiriamas viso labo panašaus skonio ir aromato placebas.
Tyrėjai reguliariai ėmė sportininkų kraujo mėginius: tiek likus kelioms savaitėms iki varžybų, tiek prieš pat startą, kirtus finišą ir kelias dienas po jo. Mokslininkai tyrė uždegimo žymenis kraujyje, siekdami įvertinti, ar nealkoholinis alus padėjo sumažinti didelio fizinio krūvio poveikį organizmui.
Nustatyta, kad nealkoholinį alų vartojusių bėgikų grupė 3,25 karto rečiau susidūrė su viršutinių kvėpavimo takų infekcija. Tyrimas taip pat atskleidė, kad ši grupė reikšmingai rečiau kentėjo nuo uždegimų. Baltųjų kūnelių kiekis šių bėgikų kraujyje buvo gerokai mažesnis nei placebo grupėje, kas liudija kur kas geriau veikusią imuninę sistemą.
Vertingų medžiagų šaltinis
Tiesa, tyrėjai nėra visiškai tikri, kaip tiksliai nealkoholinis alus padeda maratono bėgikams įveikti fizinio krūvio sukeliamus negalavimus. Tačiau tyrimui vadovavęs mokslininkas, dr. Johannesas'as Scherris teigia beveik neabejojąs, kad tai susiję su gėrime gausiai esančiais polifenoliais – daugelyje augalų aptinkamos cheminės medžiagos. Jos, be kita ko, slopina virusų dauginimąsi bei teigiamai veikia imuninę sistemą, kas ypač svarbu kovojant su peršalimo ligomis.
Slopina virusų dauginimąsi bei teigiamai veikia imuninę sistemą, kas ypač svarbu kovojant su peršalimo ligomis.
Be abejo, polifenolių galima gauti ir vartojant kitus maisto produktus: vaisius, daržoves, riešutus, sėklas. Tačiau nealkoholiniame aluje yra daugiau mineralų, skysčių, angliavandenilių. Šis gėrimas paprastai gausus ir B grupės vitaminų, kurie mažina nuovargį, pavargimo jausmą.
Ar mokslininkas rekomenduotų nealkoholiniu alumi maratono bėgikams papildyti savo dietą? „Vertindamas mūsų tyrimo rezultatus, turėčiau atsakyti „taip“, − Johannesą Scherrą cituoja dienraštis „The New York Times“ii.
Tyrimais nustatyta, kad „Švyturio Baltas“ nealkoholinis kvietinis alus turi vitaminų B9 ir B12, kurie mažina nuovargį ir pavargimo jausmą po fizinių krūvių bei vitamino B12, kuris svarbus normaliai medžiagų apykaitai. Tai nustatyta tyrimo metu:
Tyrimas atliktas 2015 m. balandžio 23 d., remiantis siuntos ID 89000010251