Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena

Pirmasis spalio šeštadienis Lietuvoje – nacionalinė Sporto diena. Nors visuomenėje tai nėra plačiai žinoma ir jos minėjimai pakankamai tylūs, iniciatyva skambiai, aktyviai ir bendruomeniškai pažymėti Sporto dieną startavo Telšiuose.
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena / R.Stankevičiūtės nuotr.

Sporto diena į atmintinų datų sąrašą įtraukta 2008-aisiais, siekiant pažymėti ir atminti, kad 1934 metų spalio 1 d. Lietuvoje pradėjo veikti pirmoji valstybinė sporto įstaiga – Kūno kultūros rūmai.

Šiais metais startavusi „Nacionalinė fizinio aktyvumo programa“ (NFAP) Sporto dienos minėjimo šventę numačiusi kaip vieną svarbiausių renginių fizinio aktyvumo veiklų kalendoriuje.

O tradicija švęsti Sporto dieną visą miestą apimančiu sporto renginiu startavo Žemaitijos sostinėje. Čia keliasdešimt skirtingų veiklų subūrė daugiau nei tūkstantį telšiškių ir miesto svečių.

Renginio programa buvo ir turtinga, ir intriguojanti. Pasak Justinos Pocevičiūtės, vienos iš organizatorių, į Sporto dieną siekta įtraukti kuo įvairesnio amžiaus ir skirtingo fizinio pasirengimo dalyvius.

„Suburti šeimas, neįgaliuosius, darbo kolektyvus, senjorus. Iš esmės – absoliučiai visus“, – sakė J.Pocevičiūtė, Telšių sporto ir rekreacijos centro direktoriaus pavaduotoja sportui ir renginiams.

Taip pat svarbus renginio tikslas buvo įprasminti fizinio aktyvumo ir sporto veiklų organizatorių veiklą, suteikti jiems galimybę pasireikšti ir pristatyti save.

R.Stankevičiūtės nuotr./Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
R.Stankevičiūtės nuotr./Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena

Todėl ir buvo sumanyti trys renginio formatai, leidę tai padaryti – fizinio aktyvumo ir sporto veiklos, su kuriomis buvo galima susipažinti ir išbandyti, taip pat varžybos bei skirtingų treniruočių ciklas.

Programoje buvo ir tradicinių veiklų – pavyzdžiui, futbolo, tinklinio, krepšinio varžybos, ir sporto naujovių, apie kurias telšiškiai smalsavo dar iki renginio, o šventės dieną jau galėjo jas išbandyti ar bent pamatyti. Tai Lietuvoje populiarėjančios fizinio aktyvumo veiklos, kaip spaikbolas („spikeball“), piklbolas („pickleball“), dartbolas („dartball“), tekbolas („teqball“), ir kitos.

Susidomėjimo sulaukė Hyrox workout treniruotė-varžybos. Tai krosfito („crossfit“) atmaina, kur dalyviai turi bėgti, kelti svorius, irkluoti ergometrą, atlikti kitus pratimus.

Geros sportiškos emocijos virė ir šaudymo su sportiniu ginklu, alpinizmo varžybose, žaibo šachmatų turnyre, smiginio ir baudų metimo konkursuose, orientavimosi bėgte arba su dviračiu varžybose, moksleivių turistiniame kliūčių ruože bei masiniame 2 km bėgime.

Sportinių veiklų prizininkams apdovanojimus įsteigė bendrovė „Žemaitijos pienas“.

VIDEO: Sporto dienos šventė Telšiuose

Treniruočių ciklo užsiėmimuose dalyviai plūdo į zumbos, ištvermės, nėščiųjų, „Kangoo Jumps“, funkcinę bei kitas treniruotes, taip pat senjorų mankštą. Prie renginio prisijungus Lietuvos sporto universiteto (LSU) mobiliai tyrimų laboratorijai šventės svečiai galėjo išsitestuoti savo fizines galimybes.

Sporto diena yra „Nacionalinės fizinio aktyvumo programos“ (NFAP) dalis. Ši programa, skirta masiniams fizinio aktyvumo renginiams organizuoti (NSA-FA-PRO-SRO-2024-0004), bendrai finansuojama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra (NSA).

Tikimasi, kad iniciatyva savivaldybių sporto vadovus, fizinio ugdymo mokytojus bei entuziastus paskatins populiarinti Sporto dieną, spalio pradžioje bendruomenėms organizuojant masinius sporto renginius.

„Ši šventė išskirtinė vien savo koncepcija – tai nacionalinė šventė, kurios tradicija startuoja Telšiuose. Tuo pačiu tai ir mūsų bendruomenės įvertinimas, todėl džiaugiamės, kad pirmasis projekto renginys vyko būtent mūsų mieste“, – sakė J.Pocevičiūtė.

„Kaip programos vykdytojai, ypatingai džiaugiamės Telšių sporto aktyvo ir valdžios įsitraukimu. Telšių sporto ir rekreacijos centras būtent šiais metais mini savo veiklos 70 metų jubiliejų. Taigi negalėjo būti geresnės vietos pradėti švęsti Sporto dieną kaip mieste, pasižyminčiu tokiu solidžiu ir istorijos kupinu sporto veiklos gimtadieniu“, – sakė NFAP sporto dalies vadovas Giedrius Grybauskas, pridūręs, kad kitąmet šventė keliaus į kitą Lietuvos miestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas