Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 23

Su protestuotojais susidūręs Th.Bachas: „Negalime izoliuoti žmonių dėl jų paso“

Apie 200 protestuotojų Vokietijos mieste Esene susirinko išreikšti griežtą nuomonę, kad kraugerišką karą Ukrainoje tęsiančių Rusijos ir Baltarusijos šalių sportininkai jokiu būdu negali būti sugrąžinti į olimpinę šeimą, rašo „Inside the Games“.
Protestuotojai Esene
Protestuotojai Esene / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį klausimą jau kitą savaitę, kovo 28-30 dienomis, svarstys Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba, turėsianti priimti rekomendaciją – leisti ar neleisti rusams bei baltarusiams startuoti Paryžiaus olimpiadoje su neutralia vėliava.

Protestuotojų taikiniu buvo IOC prezidentas Thomas Bachas, čia dalyvavęs Rūro politiniame forume.

„Dilema“, – į svarbų klausimą atsakė Th.Bachas, kurio vadovaujamas IOC karo pradžioje buvo vienas pirmųjų, rekomendavusių izoliuoti šalių agresorių sportą, tačiau pastaruoju metu pakeitė plokštelę.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

„Ukraina nori ir tai yra tiksli citata – „visiško rusų izoliavimo“. Mes jaučiame, kenčiame ir suprantame Ukrainos žmones bei sportininkus“, – tęsė IOC galva.

„Iš kitos pusės, mes, kaip tarptautinė organizacija, turime atsakomybę prieš žmonių teises ir Olimpinę chartiją. Nė viena iš jų neleidžia visiškos žmonių izoliacijos dėl to, kad jie turi tam tikrą pasą“, – teigė Th.Bachas.

„Jeigu politikai nuspręs, kas gali dalyvauti sporto varžybose ir kas negali, tuomet sportas taps politikų įrankiu. Jis neteks savo vienijančių galių.

Mes turi išlikti politiškai neutralūs, tačiau ne apolitiški. Mes suprantame, kad mūsų sprendimai turi politinių pasekmių ir turime į tai atsižvelgti. Negalime suklysti ir tapti politinių ginčų teisėjais, nes būsime sutraiškyti politikų“, – toliau dėstė Th.Bachas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Esene
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Esene

IOC prezidentas taip pat pabrėžė, kad kiekvienas, palaikantis karą Ukrainoje, neturi gauti teisės dalyvauti tarptautinėse varžybose.

„Mūsų principai sako aiškiai, kad kiekvienas remiantis karą, tame tarpe ir dėvintis „Z“, reiškiantis savo nuomonę socialiniuose tinkluose ir taip toliau, negali dalyvauti tarptautinėse varžybose“, – tikino Th.Bachas.

Skaičiuojama, kad nuo karo Ukrainoje pradžios gindami tėvynę nuo Rusijos atakų žuvo jau 250 ukrainiečių sportininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas