Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 16

Sukčiai nepraslys: amerikiečiai sugalvojo, kaip testuoti sportininkus karantino metu

Pasaulį surakinusi koronaviruso pandemija sukaustė ir dopingo kontrolierius, kurie dėl socialinės distancijos taisyklių nebegali reguliariai tikrinti sportininkų dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Vis dėlto JAV dopingo agentūra (USADA) sugalvojo būdą, kaip ištirti atletų mėginius net ir šiuo sudėtingu laikotarpiu.
Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) nusprendė neskirti sankcijų Rusijai.
USADA sugalvojo būdą, kaip patikrinti namuose esančius sportininkus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Dopingas

USADA šiuo metu testuoja būdą, kaip patikrinti karantine užsidariusius sportininkus.

15 atletų pasisiūlė tapti savanoriais naujojo būdo testavime bei nusiuntė savo namuose darytus šlapimo ir kraujo mėginius.

Tarp jų buvo ir pasaulio čempionas, sprinteris Noah Lylesas, praneša naujienų agentūra AP.

„Jie paprašė manęs tą padaryti ir aš sutikau. Tai – geras būdas atlikti dopingo testą“, – sakė bėgikas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Noah Lylesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Noah Lylesas

Mėginius siunčiantys sportininkai turi užpildyti specialias formas, o su dopingo kontrolieriais jie bendrauja nuotoliniu būdu, pasitelkdami „Zoom“ arba „FaceTime“ programas.

Tam, kad būtų užtikrintas mėginių legitimumas, atletai gavo dopingo testų įrangą. Su ja jie turi keliauti į namų tualetą atlikti mėginių, o nešiojamąjį kompiuterį su kamera palikti taip, kad matytųsi tualeto patalpos durys.

Normaliomis sąlygomis dopingo kontrolierius stovėtų už tualeto durų, o šiuo, nuotoliniu, atveju turi įvertinti sąlygas žvelgdamas į kompiuterio ekraną.

Sportininkui atlikus mėginį, kontrolierius turi įvertinti jį su šlapimo temperatūros indikatoriumi. Tai daroma tam, kad nebūtų pateiktas seniau atliktas mėginys.

Naujoji antidopingo testavimo sistema leidžia paimti ir kraujo mėginį – sportininkai turi įdurti sau į ranką bei kelis mažus kraujo lašelius įlašinti į specialią talpą.

Tuomet, kontrolieriaus akivaizdoje, šlapimo ir kraujo mėginiai privalo būti specialiai supakuoti ir išsiųsti į laboratoriją, kur jų lauks tyrimai.

USADA vadovas Travisas Tygartas tikina, kad toks testavimo būdas leis „švariems“ atletams įrodyti, kad jie išlieka „švarūs“ ir tuo laikotarpiu, kai antidopingo kontrolieriai negali jų pasiekti įprastu būdu.

Pasak amerikiečio, toks nuotolinis testavimo būdas yra būtinas dėl to, kad būtų išvengta abejonių sportininkų skraidumu.

„Tokia situacija būtų neišvengiamai sukūrusi klausimą sportininkams, triumfavusiems Tokijo olimpinėse žaidynėse. Žmonės jiems sakytų: „taip, tu laimėjai, bet prieš tai nebuvai patikrintas dėl dopingo“. Tai būtų neteisinga sportininkų, atsidūrusių tokiose situacijose, atžvilgiu“, – tikino USADA galva.

Be N.Lyleso, į bandomąją programą įsitraukė ir daugiau žymių JAV sportininkų – sprinterė Allyson Felix, plaukikės Katie Ledecky ir Lilly King bei bėgikės Emma Coburn ir Sydney McLaughlin.

„Scanpix“ nuotr./Lilly King
„Scanpix“ nuotr./Lilly King

„Jeigu atvirai, iš pradžių buvau nusiteikusi skeptiškai, – „USA Today“ sakė L.King, praeityje pasižymėjusi kritika dopingo skandaluose figūravusiai rusei Julijai Jefimovai. – Bet po pirmojo patikrinimo supratau, kad pagalvota apie kiekvieną žingsnį. Yra labai daug veiksnių, kurie neleistų sportininkui priduoti suklastotų mėginių. Apeiti sistemą galėtų tik labai gudrus sukčius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento