Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 05

Svarbiausi klausimai ir specialisto atsakymai apie magnį ir jo naudą žmogaus organizmui

Magnio nauda organizmui yra neabejotina. Vis dėlto, mes dažnai nesusimąstome kuo jis iš tiesų yra naudingas, kas įvyksta, kai jo trūksta ar kaip pasisemti reikalingą magnio dienos normą. Sportininkų jis dažnai vartojamas dėl raumenų spazmų, dirbančiųjų kasdienį darbą ar stresuojančiųjų - dėl širdies darbo pablogėjimo, dar kitų - dėl miego ar nerimo sutrikimų.
Sportas
Magnis / Fotolia nuotr.

Kodėl magnis yra naudingas, kas atsitinka kai jo organizmui trūksta, ar jis padeda lieknėti bei sumažinti streso lygį? Į šiuos ir kitus svarbiausius klausimus apie magnį atsako mitybos ir sveikos gyvensenos specialistė Evelina Pleterienė.

Kokia yra magnio paskirtis kiekvieno žmogaus organizme? Kokias funkcijas šis elementas atlieka?

Magnis yra vienas iš svarbiausių mineralų žmogaus organizme. Jis dalyvauja daugelio fermentų veikloje, angliavandenių, energijos apykaitoje, termoreguliacijos procese, baltymų sintezėje. Taip pat, jis yra būtinas nervų sistemai, raumenims, kaulų sandarai, imuninei sistemai. Ką jau bekalbėti apie tai, kad magnis palaiko normalų širdies ritmą, cukraus kiekį kraujyje, reguliuoja kraujo spaudimą, palengvina nerimo ir dirglumo simptomus, mažina organizmo jautrumą išoriniam poveikiui, saugo nuo aterosklerozės, osteoporozės, svarbus kalcio ir vitamino C apykaitai. Jeigu kalbant paprastai, be šio elemento žmogaus organizmas negalėtų funkcionuoti ir yra būtinas tam, kad palaikytų žmogaus organizmą gyvą.

Kas nutinka, kai jo organizme trūksta?

Magnio stoka pablogina centrinės ir periferinės nervų sistemos reakciją į stresą, gali atsirasti širdies ritmo sutrikimai, padidėjęs kraujospūdis, širdies skausmas, silpnumas, padidėja infarkto ir insulto rizika. Trūkstant magnio, organizme mažėja kalcio atsargos, padidėja osteoporozės išsivystymo rizika, vaikams sulėtėja augimas. Gali varginti galvos skausmai, pablogėjęs dėmesys ir atmintis, apetito stoka, pykinimas, vėmimas, mėšlungis, raumenų spazmai.

Kokių žmonių grupėms magnis yra gyvybiškai svarbus?

Šis mineralas yra gyvybiškai svarbus visoms žmonių grupėms, bet didesnio kiekio reikia nėščioms, maitinančioms moterims ir intensyviai sportuojantiems asmenims. Stoką gali jausti vyresnio amžiaus žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, virškinimo sistemos ligomis, bei asmenys vartojantys daug alkoholio ir kavos.

Kodėl ši medžiaga yra būtina užsiimantiems fizine veikla? 

Magnis būtinas užsiimantiems fizine veikla todėl, kad intensyviai sportuojant, ypatingai ištvermės sporte, su prakaitu pasišalina dalis šio elemento, todėl užtikrinant sklandų širdies ir raumenų darbą būtina atstatyti magnio trūkumą.

Ar pastovus magnio vartojimas gali padėti sulieknėti? 

Magnio vaidmuo užtikrinant gerą medžiagų apykaitą yra labai svarbus, bet sulieknėti galima tik išlaikant suvartojamų ir išeikvojamų kalorijų neigiamą balansą. Tinkama mityba ir reguliari fizinė veikla padės atsikratyti nereikalingų kilogramų. Sportuojant ir tinkamai maitinantis magnis bus tarsi pagalbininkas, kuris užtikrins geresnius rezultatus sporte bei leis organizmui jaustis tvirtesniam, sveikiasniam, labiau pasiruošusiam fizinei veiklai. 

Ar tiesa, kad jis padeda sumažinti stresą bei palengvinti psichologinę žmogaus būklę, kaip ir kuo tai pasireiškia? 

Psichinis ir fizinis stresas padidina magnio poreikį ir tai yra labai susiję dalykai. Patiriant stresą, padidėjęs streso hormonų kiekis lemia ląstelių membranų jautrumo ir jų energijos deficito padidėjimą. Dėl magniui būdingo membranas stabilizuojančio poveikio, sumažėja nervinio audinio jautrumas ir susilpnėja nerimas. 

Į kokius organizmo signalus turėtume atsižvelgti ir suprasti,kad mums jo trūksta? 

Kaip pagrindinius jų galėčiau įvardinti raumenų spazmus ir mėšlungį, širdies skausmą, jos permušimus, dėmesio ir miego sutrikimus, silpnumą, galvos skausmą – tai pagrindiniai organizmo signalai, kurie jums praneša, kad trūksta šios gyvybiškai svarbios medžiagos. 

*Skaitytojams norime priminti, kad pirmosios Proezni ArthroStop ėjimo varžybos Lietuvoje vyks balandžio 16 dieną, Vilniuje, Pavilnių regioniniame parke. Prisijunkite ir Jūs!
Informaciją parengė virtualių treniruočių portalas www.sportobirza.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas