Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tai – neteisinga“: po galingų interlytės smūgių olimpiniame bokse italė pasidavė

Ketvirtadienį Paryžiaus olimpinėse žaidynėse prasidėjo moterų bokso iki 66 kg aštuntfinaliai ir skandalingą pergalę iškovojo interlytė Imane Khelif iš Alžyro, kuri įveikė Italijos atstovę Angela Carini. Po dvikovos pastaroji neslėpė pasipiktinimo.

Atstovė iš Alžyro ketvirtadienį nugalėjo italę. Kova truko vos 46 sekundes. Po stiprių smūgių italė pasidavė, numetė šalmą ant grindų ir sušuko: „Tai – neteisinga.“ Netrukus ji apsipylė ašaromis.

Kodėl Italijos boksininkė taip sureagavo atsisakė paspausti ranką I.Khelif? Priežastis – pernai I.Khelif buvo diskvalifikuota iš pasaulio moterų bokso čempionato dėl savo vyriškumo. Ji yra interlytė – moteris, turinti lytinio vystymosi sutrikimą.

Tarptautinei bokso asociacijai (IBA) vadovaujantis rusas Umaras Kremliovas tuomet aiškino, kad po DNR tyrimų alžyrietės organizme nustatytos „vyriškos lytinės chromosomos XY“ (moterų chromosomos – XX).

„Mes atskleidėme atletus, kurie bandė apkvailinti savo konkurentus ir apsimesti moterimis“, – tuomet teigė IBA galva.

„Stojau į ringą kovoti, – po dvikovos sakė A.Carini. – Bet po pirmos minutės to nebenorėjau. Pradėjau jausti stiprų skausmą nosyje. Aš nepasidaviau, bet smūgis buvo per stiprus. Pasakiau pakankamai. Išeinu pakelta galva.“

Bokso varžybas Paryžiaus olimpiadoje organizuoja ne IBA, o pats Tarptautinis olimpinis komitetas. Taip yra todėl, kad IBA – suspenduota dėl nesibaigiančių skandalų, kaltinimų korupcija ir pan.

IOC taisyklės interlytėms sportininkėms yra gerokai švelnesnės, todėl I.Khelif ir interlytei iš Taivano Lin Yu-Ting buvo leista varžytis olimpinėse žaidynėse.

„Visi bokso varžybų dalyviai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse atitinka dalyvių reglamentą. Įskaitant ir medicininį“, – komentavo IOC.

„Tai pražudys moteris“, – kai interlytėms buvo leista varžytis Paryžiuje, aštriai reagavo triskart olimpinė čempionė, karjerą baigusi JAV plaukikė Nancy Hogshead.

„Imane Khelif ir Lin Yu-Ting turi XY chromosomas. Jie yra vyrai, – tęsė minėta triskart olimpinė čempionė N.Hogshead. – Leiskite priminti, kad vyrai – nesvarbu, kaip jie save identifikuoja – gali smūgiuoti 162 proc. didesne jėga nei moterys. Tai didžiausias skirtumas vyrų ir moterų varžybose. Tokia lyčių ideologija pražudys moteris.“

Anksčiau karjeroje su I.Khelif susitikusi meksikietė Brianda Tamara, Amerikos žaidynių prizininkė, teigė, kad jėgų skirtumas – didžiulis.

„Jos smūgiai mane itin žeidė. Nemanau, kad buvau pajutusi kažką panašaus per savo 13 metų karjerą. Net ir boksuodamasi su vyrais treniruotėse to nejaučiau. Ačiū Dievui, kad galiausiai man pavyko palikti ringą saugiai“, – pažymėjo B.Tamara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas