Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 28

Teigiamo impulso Londono olimpiada nesukėlė: britai netapo fiziškai aktyvesni

2012 m. Londono olimpinės žaidynės nepaskatino britų būti fiziškai aktyvesniais, kaip buvo tikėtasi, skelbiama audito ataskaitoje.
Davidas Beckhamas
Davidas Beckhamas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinės audito tarnybos (angl. National Audit Office, NAO) ataskaitoje teigiama, kad gyventojų dalyvavimas masiniame sporte ženkliai nepadidėjo, o valstybinių institucijų iškart po žaidynių imtas rodyti dėmesys sportui greitai išblėso.

NAO teigia, kad iki 2016 m. žaidynių išliekamoji nauda, impulsas masininiam sportui, kurį vyriausybė žadėjo, „visiškai susilpnėjo“.

Kai 2005 m. britų vyriausybė teikė paraišką organizuoti žaidynes, buvo įsipareigota sukurti „ilgalaikę išliekamąją vertę“, tačiau NAO ataskaitoje pripažįstama, kad Vyriausybė nesugebėjo pasinaudoti impulsu, kurį davė olimpiada, kad pakeltų gyventojų fizinį aktyvumą.

NAO ataskaitoje teigiama, kad per trejus metus po žaidynių sportuojančių suaugusiųjų dalis netgi mažėjo. 2016-19 m. mėgėjiško sporto rodikliai gerėjo, tačiau progresas susijęs su konkrečiomis mažiau aktyviomis grupėmis ir bendrai nebuvo labai reikšmingas.

Be to, šis teigiamas pokytis buvo prarastas dėl Covid-19 pandemijos.

„Po Londono olimpinių ir parolimpinių žaidynių gyventojų dalyvavimas sporte nebuvo toks aktyvus, kokio buvo tikėtasi. Nuo 2015 m. buvo kiek pakeistas požiūris, skatinimo priemones orientuojant į neaktyvius asmenis. Prieš pandemiją bendras aktyvumo lygis palaipsniui didėjo, tačiau šie laimėjimai buvo prarasti, nes buvo sutrikdyta įstaigų ir klubų veikla“, – sakė NAO vadovas Garethas Daviesas.

Įdomu tai, kad NAO skaičiuoja ir ekonominę naudą, kurią atneša masinis sportas. Ataskaitoje teigiama, kad bendruomenių sportas ir fizinis aktyvumas 2017-18 m. Anglijai atnešė 85,5 mlrd. svarų sterlingų ekonominės naudos, įskaitant 9,5 mlrd. svarų sterlingų dėl pagerėjusios gyventojų fizinės ir psichinės sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas