Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 02 28

Tėvai pašiurpo – gimnastikos salėje šaltas dulkių ir sovietmečio dvelksmas

Skylėti čiužiniai, krentantys prietaisai, drebančios grindys, vos 13 laipsnių temperatūra žiemą, dulkės ir purvas. Sveiki atvykę į Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos salę, kurioje treniruojasi keli šimtai vaikų.
Gimnastikos salė Vilniuje – apgailėtinos būklės
Gimnastikos salė Vilniuje – apgailėtinos būklės / 15min skaitytojo nuotr.

Sostinės centre esanti gimnastikos salė pastatyta po Antrojo pasaulinio karo, bet dabar atrodo, kad per tiek daug metų ženkliai nepasikeitė.

Kelių ten sportuojančių vaikų tėvai kreipėsi į 15min, sunerimę dėl stebėtinai prastų sąlygų.

skaitytojų nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė
Skaitytojo nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė

Nors pastaraisiais metais Vilniaus savivaldybės pinigais buvo suremontuotas stogas ir sustabdytas nuolatinis vandens lašėjimas, padėtis vis dar glumina.

Sienos tarsi apdraskytos, langai išpurkšti sandarinimo putomis, bet šilumos nėra.

Visą žiemą salėje tvyrojo apie 13 laipsnių oro temperatūra.

Aktyviose žaidimų sporto šakose reikalaujama, kad treniruočių salėje būtų bent 15–16 laipsnių šilumos, moderniose gimnastikos arenose įprasta temperatūra yra 20–22 laipsniai.

Tačiau sostinės gimnastikos salėje tris šalčiausius mėnesius buvo 13 laipsnių ir tik šią savaitę, orams atšilus, temperatūra buvo pakelta – galbūt dėl šiomis dienomis vykusių varžybų.

Vakarais maždaug 500 kv. m. salė prisipildo vaikų, kad net susikalbėti nelengva – vienu metu ten juda apie šimtas mergaičių ir berniukų, kurių jauniausi nuo ketverių metų.

Jie priversti treniruotis prastai šviečiančių lempų, dulkių ir purvo aplinkoje, kurioje ne vienam vaikui yra kilę alergijų.

„Ten akmens amžius. Baisu net pasakoti“, – teigė gimnastikos salėje ne kartą apsilankiusi moteris, nepanorusi atskleisti savo pavardės.

Prieš keliolika metų įsigyti įrangos prietaisai yra pasenę, pradedant nuo pačių svarbiausių šiai sporto šakai – čiužinių.

Jie yra apiplyšę ir seni, kaip ir atraminis šuolio stalas, dar vadinamas „arkliu“. Šis dažnai nukrenta, jei vaikas praranda pusiausvyrą.

skaitytojų nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė
Skaitytojo nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė

Dėl kiauro stogo anksčiau kilimas permirkdavo ir paslydę vaikai yra patyrę rimtų traumų, tarp jų ir kojos lūžių.

Žiedai vis nutrūksta, bet gimnastikos centro vadovai, priimdami vaikus, siūlo pasirašyti neparankią sutartį, kuria jie įsipareigoja pranešti apie nesutvarkytus įrenginius.

Salės grindys yra senos ir virpa taip, jog jaučia net tie, kurie pratimus atlieka kitoje salės pusėje.

skaitytojų nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė
Skaitytojo nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė

Šiame gimnastikos centre užaugo keturi olimpiečiai tarp jų ir Robertas Tvorogalas, dalyvavęs Rio de Žaneiro žaidynėse. Tiesa, pastaraisiais metais jis daugiausiai laiko treniruojasi Minske.

Ne tik Baltarusijos, bet ir kitų Lietuvos miestų gimnastai turi geresnes sąlygas, užtenka pažiūrėti į aprangas. Jei Kauno ir Klaipėdos vaikai jas turi naujas ir vienodas, vilniečiai į varžybas žengia apsirengę kas kaip.

Pastate yra trys salės, iš kurių vienoje treniruojasi šuolių į vandenį jaunieji sportininkai, repetuojantys ant batuto.

Dabar pusrūsyje įrengtoje salėje prasidėjo remonto darbai ir vaikai tris savaites nesportuoja, bet prieš tai ten kelis dešimtmečius aplinka atrodė apgailėtinai – pratybos vyko prietemoje, tualeto nebuvo, kol tėvai neužatakavo skundais.

Atvažiavome pasižiūrėti vaikų varžybų, o sugrįžome į sovietmetį.

Netvarka nustebino ir praėjusį savaitgalį į gimnastikos varžybas užsukusių vaikų tėvus, kurių atžalos treniruojasi privačiame gimnastikos klube.

„Atvažiavome pasižiūrėti vaikų varžybų, o sugrįžome į sovietmetį, – pasakojo vienas iš vaikų tėvų. – Paskui sužinojome, kad pinigų, skirtų remontui, būta. Bet pinigų panaudojimas kelia didelių klausimų“.

Vilniaus sporto centrui, po kurio skėčiu yra ir gimnastikos salė Kauno gatvėje, vadovauja „Tvarkos ir Teisingumo“ partijos narys Marius Jukonis.

Gimnastikos centrui vadovauja Algimantas Prunskas.

„Taip, prietaisai yra prasti, bet salė yra remontuojama. Žmonės turi teisę skųstis, bet kaip galima skųstis, kai stogas uždengtas, tualetai ir persirengimo kambariai jau sutvarkyti, – teigė A.Prunskas. – Negarbinga skųsti, kai viskas yra tvarkoma“.

Jis nepaaiškino, kodėl buvo prieita iki tokios sunkios situacijos per daug metų, sakydamas, kad ir iš prastos salės į olimpines žaidynes iškeliavo keturi gimnastai.

„Buvo planuojami projektai, kaip parengti meninės ir sporto gimnastikos sales, bet buvo rinkimai ir kažkas vis keitėsi“, – eilę metų trukusį aplaidumą bandė paaiškinti A.Prunskas.

Jis džiaugėsi pasikeitusiu savivaldybės sporto vadovų požiūriu ir tiki, kad netrukus bus sutvarkyti langai ir ventiliacija, pakeistos grindys ir gimnastikos prietaisai. Šildymo sistema, anot A.Prunsko, baigiama diegti šiomis dienomis.

„Tą daro ir tą daro. Tėveliams reikia pakentėti. Viskas nevyksta greitai“, – teigė gimnastikos skyriaus vadovas.

skaitytojų nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė
Skaitytojo nuotr./Vilniuje – apgailėtinos būklės gimnastikos salė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas