Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 26

Th.Bachas atidaro rusų atletams galines duris, nors jam sakoma: „Žudo ukrainiečius“

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) tiesia kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrįžimui į varžybas startuojant po neutralia vėliava, nepaisant ukrainiečių protestų.
Thomasas Bachas grindžia kelią Rusijos atletų sugrįžimui į olimpines žaidynes
Thomasas Bachas grindžia kelią Rusijos atletų sugrįžimui į olimpines žaidynes / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkams neleidžiama dalyvauti beveik visose tarptautinėse varžybose nuo tada, kai Rusijos kariuomenė užpuolė Ukrainą prieš 11 mėnesių.

Trečiadienį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) patvirtino, kad dauguma dabartinių sankcijų galios: tarptautiniai sporto renginiai negali vykti Rusijoje ir kare jai padedančioje Baltarusijoje, o valdžios atstovams neleidžiama dalyvauti tarptautiniuose renginiuose ar varžybose.

Tačiau dalis rusų ir baltarusių sportininkų vis dar varžėsi kai kuriose tarptautinėse varžybose, pavyzdžiui, ledo ritulio NHL ar teniso turnyruose.

Karšta tema yra dėl teisės teroristinių šalių atletams varžytis ateityje.

Trečiadienį per IOC posėdį dauguma nacionalinių federacijų pasisakė už tai, kad Rusijos sportininkai galėtų grįžti į tarptautinę areną, jei sutiks su tam tikromis sąlygomis.

Tos sąlygos: sportininkai negalės prieštarauti IOC veiksmams remiant Ukrainą ir turės atitikti tarptautinius antidopingo reikalavimus.

Nors IOC sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio, pagal Lozanoje veikiančios vokiečio Thomaso Bacho vadovaujamą organizaciją sprendžia ir dauguma tarptautinių sporto federacijų.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

Šią savaitę Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos sportininkai neturi gauti vietų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 2024 metais.

Tačiau IOC pareiškimu trečiadienį skelbia kitaip: „Nė vienas atletas neturėtų būti sulaikomas nuo varžybų dėl savo paso.“

Tokie išvedžiojimai supykdė Ukrainos atstovus, kurie įsitikinę, jog IOC tokiu būdu „pritaria Rusijos brutaliam karui ir invazijai į Ukrainą“.

„Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimas į tarptautines varžybas, ypač 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes, parodys, kaip Rusija naudoja sportininkus toliau stiprinant karines pastangas ir atitraukimą dėmesio nuo žiaurumų Ukrainoje“, – teigiama Ukrainos sportininkų asociacijos pareiškime.

Ukrainos sporto ministras Vadymas Guttsaitas įtikinėja nepanaikinti draudimo Rusijos sportininkams dėl Paryžiaus 2024 metų žaidynių, į kurias atrankos varžybos prasideda jau šiemet.

V.Guttsaitas, kuris yra ir Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas, kalbėjosi su Th.Bachu nuotoliniu būdu ir priminė IOC vadovui, kad Rusijos sportininkai yra aktyviai įsitraukę į karą prieš jo šalį, o dalis rusų atletų tarnauja kariuomenėje.

„Jie žudo mūsų žmones mūsų šalyje ir griauna mūsų infrastruktūrą“, – teigė Ukrainos sporto vadovas.

Kai kurių kitų nacionalinių komitetų vadovai irgi dalyvavo šiame nuotoliniame pokalbyje ir išgirdo V.Guttsaito prašymą palaikyti Ukrainą blokuojant rusų bei baltarusių patekimą į Paryžiaus žaidynes.

Th.Bachas pažadėjo, kad Rusijai ir Baltarusijai nebus leista varžytis po savo vėliavomis, kol karas prieš Ukrainą tęsis.

Tačiau IOC vadovaujantis vokietis vis tvirtino, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai neturėtų būti baudžiami dėl savo vyriausybės veiksmų.

„Rusijos ir Baltarusijos olimpiniai komitetai yra visiškai kontroliuojami savo šalių vadovų, – feisbuke savo argumentus dėstė V.Guttsaitas. – Daug jų olimpinių komandų atstovų priklauso Rusijos karinėms pajėgoms, kurios žudo mūsų žmones mūsų šalyje ir griauna infrastruktūrą.“

V.Guttsaitas priminė Th.Bachui ir kitiems, kad Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Stanislavas Pozdniakovas ragino rusų sportininkus registruotis į kariuomenę karui Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./ROC prezidentas Stanislavas Pozdniakovas
„Scanpix“/AP nuotr./ROC prezidentas Stanislavas Pozdniakovas

„Primenu, kad Rusijos olimpinio komiteto prezidentas sakė, jog tai garbė Rusijos olimpiečiams dalyvauti kare prieš Ukrainą, – rašė V.Guttsaitas. – Kartu, prisidengiant olimpine vienybe, jie nori varžytis tarptautinėse sporto varžybose lyg niekur nieko.

Mes patys tik giname mūsų valstybės ir žmonių interesus, norime taikos ir ramybės mūsų vaikams.“

Beje, V.Guttsaitas ir S.Pozdniakovas yra dalyvavę vienoje komandoje per 1992 metų olimpines žaidynes Barselonoje, kai griūnant sovietinei sistemai ir iš okupantų išsilaisvinus Lietuvai, Latvijai, Estijai, jie atstovavo NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugai) komandai ir laimėjo komandinį auksą fechtavimo varžybose.

„Mūsų pozicija lieka nepakitusi: kol tęsiasi Ukrainos žmonių genocidas, Rusijos ir Baltarusijos sportininkai turi būti diskvalifikuoti nuo visų tarptautinių varžybų ir negali varžytis jokiu statusu, tarp jų ir neutraliu“, – rašė V.Guttsaitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas