Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 09

Triumfuojanti Daina Gudzinevičiūtė: „Oponentas gavo dviem balsais daugiau nei prognozavau“

Daina Gudzinevičiūtė triumfuoja. Nuo 2012 metų Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) vadovaujanti 54 metų buvusi šaulė perrinkta naujai kadencijai, kai per Generalinę asamblėją įveikė Emilį Vaitkaitį.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

49:17.

Tokiu rezultatu D.Gudzinevičiūtė nugalėjo balsavime iššūkį jai metusį Lietuvos plaukimo federacijos prezidentą Emilį Vaitkaitį.

Po balsavimo „Litexpo“ parodų centre Vilniuje LTOK ir toliau vadovaujanti D.Gudzinevičiūtė teigė, kad pratęstos pareigos jau leis toliau vaikytis svajonę.

„Mano sena svajonė, kad kada nors būtų šimtas Lietuvos sportininkų olimpinėse žaidynėse, aš norėčiau, kad ji išsipildytų“, – sakė LTOK prezidentė, vadovausianti LTOK 2020-2024 metais.

– Dabar atletų, įvykdžiusių olimpinį normatyvą yra labai mažai. Kodėl? – po laimėtų rinkimų buvo priminta D.Gudzinevičiūtei.

– 23 sportininkai, prieš Rio olimpines žaidynes panašiu metu buvo 48. Dabar atranką yra praėję 57 proc., tad naivu, kad pasieksime Rio de Žaneiro žaidynių skaičių. Darysime viską, kad padėtis pagerėtų. Priežastys yra žinomos – medicininio aptarnavimo funkcijos nuėmimas nuo olimpinio sporto centro, kai kurios didžiosios federacijos susitvarko, o mažosios – ne. Sportininkai yra mediciniškai apleisti. Manau, kad tai vienas pagrindinių faktorių.

– Ar yra ką pasiskolinti iš E.Vaitkaičio rinkiminės programos?

– Jis nepasakė nieko nauja. Nenoriu ypatingai kritikuoti, bet mes darome tą patį – yra skaidrumas, viešumas, judėjimas į priekį užtikrintas. Tiesiog nedaliname nepamatuotų pažadų, esu visiškai nepriklausoma kandidatė ir nematau, kas galėtų būti kitaip. Einame savo keliu, bet labai nuosekliai ir su didele komanda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vaitkaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vaitkaitis

– Ar balsavimo rezultatai nenustebino?

– Oponentas gavo dviem balsais daugiau nei aš prognozavau.

– Kuo ši kadencija jums skirsis nuo praėjusių dviejų?

– Pagrindinis skirtumas nuo pirmos kadencijos – pirmojoje daug kūrėme iš naujo, nebuvo gerojo valdymo principų, mes organizavome kitaip, įgyvendinome kriterijų sistemą, įgyvendinome viešumą ir skaidrumą.

Dabar traukinys įsivažiavęs. Tai nereiškia, kad reikia miegoti vagone ramiai, bet reikia tęsti darbus. O kai trečia kadencija, lengviau palaikyti ryšius su kitomis organizacijomis, nekalbu jau apie tarptautinius ryšius, kurie dabar jau skiriasi kaip dangus nuo tada, kai patekau į olimpinę šeimą.

Ryšiai su politikais, su kuriais visais kalbame. Tai taip pat duoda rezultatų įstatymų priėmime. Iš esmės laukia tie patys darbai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

– Vienas jums išsakomų priekaištų yra neribotas kadencijų skaičius. Ar žadate tai keisti?

– Įstatai tikrai bus keičiami. Nematau problemos įrašyti kadencijų skaičių.

Nes prieš ketverius metus jau turėjome diskusiją, ekspertai pasakė ir pliusus, ir minusus. Pavyzdžiui, federacijose tikrai nestovi eilė norinčių vadovauti joms, kai žmogus automatiškai patraukiamas, – nėra logiška. Juo labiau, kad visada yra rinkimai. Kur neskiriami, o renkami, tai nežinau. Pažiūrėkime į Seimą – ten nėra kadencijų ribojimų. Nematau problemos apie tai kalbėti keičiant įstatus.

Jei bus nuomonė įvesti kadencijų skaičių, aš – tik „už“.

– Ką dar reikėtų keisti?

– Įstatuose daug techninių dviprasmybių. Tai buvusio advokato prastai sudėti punktai.

Ką siūlo ponas Pukelis? Nežinau, ar tai diskusijų klausimas. Rišti prie fizinių asmenų amžiaus... Nežinau. Manau, kad tai neesminiai dalykai.

Vienas iš punktų, kuriuos reikės įrašyti – nepriekaištinga reputacija asmenų, kurie renkami į valdymo organus.

– Tai jūsų tarsi atsakymas A.Pukeliui. Kaip vertinate asmeninius įžeidimus, kurių šįkart netrūko?

– Aš nefiksuoju, nekreipiu dėmesio į asmeninius įžeidimus, nežinau, apie ką jūs kalbate. Viliuosi, kad Generalinė asamblėja bus išmintinga. Nemanau, kad pono Pukelio išrinkimas Vykdomojo komiteto narių kandidatu mums kelia prestižą, kurį mes taip sunkiai iškovojome.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

Nepriekaištinga reputacija (tai žinau kaip teisininkė), yra neapibrėžta, ją gali sugadinti ir „pletkai“. Nežinau, kas dar gali neatitikti, bet geriau apsidrausti.

– Į viceprezidentus pakvietėte ir Naglį Nasvytį, kuris buvo tarp oponento įsivaizduojamos komandos narių.

– Mes neskirstome į savus ar svetimus. Dar prieš aštuonerius metus, kai rinkimai buvo gerokai aršesni (tada D.Gudzinevičiūtė įveikė Virgilijų Alekną), labai tikėjausi, kad mums pavyks suvienyti sporto bendruomenę. Iš dalies tai pavyko, per mūsų asamblėjas, susirinkimus maždaug penki asmenys visada būdavo prieš bet ką ir prieš viską.

Šiandien kitoks rezultatas, bet neturiu iliuzijų, kad visada visi bus vieningi. Deja, taip esame sutverti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas