Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 07

Ukraina pyksta: fechtuotojai parodė juodą kortelę, kai pasikalbėjo ruso įteiktu telefonu

Ukrainos fechtavimo federacijos prezidentas Mikhailas Ilyaševas reikalauja pasaulio čempionato techninio direktoriaus atsakomybės dėl kilusio skandalo, kai ranką rusei atsisakiusi paspausti ukrainietė Olha Charlan buvo diskvalifikuota. Ukrainiečiai pateikė įrodymus, kad kad skandalingas sprendimas buvo priimtas po rusų atstovų įtakos, – rašo insidethegames.biz
Olha Charlan ir Ana Smirnova
Olha Charlan ir Ana Smirnova / „Scanpix“ nuotr.

15min jau rašė, kaip Olha Kharlan įveikė rusę fechtuotoją pasaulio čempionate Milane praėjusį mėnesį, bet buvo diskvalifikuota dėl to, jog po kovos atsisakė paspausti ranką šalies-agresorės sportininkei Anai Smirnovai, kovojusiai po neutralės statusu.

„Scanpix“ nuotr./Olha Charlan ir Ana Smirnova
„Scanpix“ nuotr./Olha Charlan ir Ana Smirnova

Pralaimėjusi A.Smirnova liko laukti prie fechtavimo tako, o galiausiai Ukrainos fechtuotojai, per karjerą laimėjusiai keturis olimpinius medalius, buvo parodyta juoda kortelė – tai rimčiausia bausmė, kuri pašalino ją iš tolimesnių varžybų bei atėmė teisę varžytis 60 dienų.

Ukrainos fechtavimo federacija pateikė protestą Tarptautinei fechtavimo federacijai, pastaraisiais metais priklausiusiai nuo jai vadovavusių rusų ir jų pinigų.

Tarptautinis olimpinis komitetas, pagal kurio rekomendacijas kai kuriose sporto šakose rusai buvo sugrąžinti į tarptautines varžybas nepaisant karo Ukrainoje, pažadėjo suteikti O.Charlan teisę varžytis 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Tačiau ukrainiečiai liko įskaudinti dėl Dieterio Lammerio veiksmų – šis pasaulio čempionato techninis direktorius iš Vokietijos priėmė sprendimą dėl juodos kortelės.

Socialinėje erdvėje pasirodė vaizdo įrašas kaip vokietis kalbasi su nežinomu asmeniu, o tada gražina telefoną Aleksejui Tichomirovui – A.Smirnovos treneriui. Po šio pokalbio techninis direktorius paskelbė apie sprendimą diskvalifikuoti ukrainietę.

25 sekundžių klipas tapo įrodymu, kad rusai spaudė diskvalifikuoti O.Kharlan, – įsitikinę ukrainiečiai.

Ukrainos fechtavimo federacijos prezidentas M.Ilyaševas pareikalavo D.Lammerio atsakomybės ir pakvietė jį pasitraukti iš pareigų.

„Video mes galime matyti, kaip ponas Lammeris kalbasi su kažkuo telefonu, kurį jam davė Anos Smirnovos treneris, – insidethegames.biz sakė M.Ilyašavas. – Jis tai padarė visų situacijos įkarštyje. Jis veikė kaip varžybų techninis direktorius, kai priėmė sprendimą protestavusios Anos Smirnovos komandos naudai.

Ką mes turėtume galvoti?

Įsivaizduokite, kad teisėjas paima telefoną iš suinteresuotos šalies atstovo ir su kažkuo kalbasi.

Nuo šios akimirkos toks teisėjas nėra patikimas ir turi atsistatydinti.

Taip, mūsų nuomone, turi pasielgti ir Dieteris Lammeris.“

P.Kharlan tvirtino, jog buvo įspėjusi, kad po varžybų nespaus rankos rusei, o po dvikovos atsisveikins pakelta špaga. Teigiama, kad apie tai ji buvo informavusi laikinąjį FIE prezidentą Emmanuelį Katsiadakį.

Bet rusė demonstratyviai laukė rankos paspaudimo 50 minučių. Kol ji laukė, virė sumaištis.

„Scanpix“ nuotr./Ana Smirnova
„Scanpix“ nuotr./Ana Smirnova

M.Ilyaševas nupasakojo savo pokalbį su D.Lammeriu incidento metu.

„Aš paklausiau Dieterio Lammerio, kas nuspendė parodyti juodą kortelę, – sakė ukrainietis. – Jis atsakė, kad tai jis nusprendė.

Pasakiau, kad jis negalėjo nuspręsti, nes tai turi padaryti techninė komisija, kuri turi balsuoti.

Tada Lammeris atsakė, tai buvo techninės komisijos sprendimas.

Aš paprašiau protokolo su balsavimo rezultatais ir sprendimu, bet jis pradėjo rėkti ant manęs, sakydamas, kad aš įtarinėju jį sukčiaujant.

Aš atsakiau, kad paprašiau protokolo, nes norėčiau pagal jį pateikti protestą.

Jis atsisakė parodyti protokolą.

Aš taip pat paprašiau susilaikyti nuo sprendimo, kol mes pateiksime protestą, bet jis atsisakė.“

„Scanpix“ nuotr./Ana Smirnova
„Scanpix“ nuotr./Ana Smirnova

insidethegame.biz apie D.Lammerio veiksmus, matytus vaizdo įraše, nusiuntė klausimus Tarptautinei fechtavimo federacijai.

Tačiau ji, kuriai iki karo daug metų vadovavo Vladimirui Putinui artimas oligarchas Ališeras Usmanovas, atsisakė pateikti atsakymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas